Alie van den Bosch zwom 40 jaar baantjes in het Burgemeester Kruijffbad.
Alie van den Bosch zwom 40 jaar baantjes in het Burgemeester Kruijffbad. Foto: Liesbeth Oukes

Mevrouw Alie van den Bosch over het Burgemeester Kruijffbad Steenderen

Tribadlon Lionsclub Bronckhorst: 30 mei

Steenderen - Lionsclub Bronckhorst biedt dit jaar financiƫle hulp aan de drie geprivatiseerde zwembaden: In de Dennen Vorden, Het Elderink Hengelo en het Burgemeester Kruijffbad in Steenderen. Om geld in te zamelen organiseren de Lions een Tribadlon op 30 mei.

Mevrouw Alie van den Bosch (80), die sinds 1975 in Steenderen woont, kwam al die 40 jaren naar het Burgemeester Kruijffbad. "Het was allemaal nog splinternieuw," weet zij nog goed. "We zijn 1 juli verhuisd en ik denk toch dat ik 5 juli al wel voor het eerst in het zwembad geweest ben. Dat kwam ook wel omdat de kinderen schoolvakantie hadden en we pal tegenover de ingang van het zwembad woonden."

Als de neefjes en nichtjes kwamen logeren, gingen ook die allemaal naar het zwembad. "Die logees moesten dan een dagkaart hebben, maar als je eruit ging en terugkwam moest je weer opnieuw betalen." Daar had de familie iets op gevonden. "Om twaalf uur maakte ik een stapel boterhammen en schoof die onder het hek door. Daar stonden ze als aapjes in een kooi te wachten op de fourage," lacht ze. Tegenwoordig is een dagkaart echt een dagkaart.

Als aapjes in een kooi wachten op fourage

"We hebben toch een geweldig zwembad," vindt mevrouw Alie van den Bosch. "En de temperatuur niet te vergeten, goh! Warm water van de Aviko, mooier kan het toch niet?" Dagelijks zwemt een vast groepje 's morgens baantjes. Alie van den Bosch stopte daar na 40 jaar mee. "Ik zal altijd met genoegen terugkijken en het ook iedereen aanraden om te doen, want het is echt een goede beweging. Maar ook de sociale contacten is een functie van het bad."
De laatste tien jaren is het water verwarmd. "Toen wij hier kwamen was het water koud, maar badmeester Gerard Dokman zette dan de douche alvast warmer, zodat we konden opwarmen."

Ze heeft goede contacten opgebouwd met de mensen rond het zwembad. Zij herinnert zich nog dat ze zich verwondde aan haar been. "Het persoonlijke contact omdat je toch regelmatig komt, maar ook de hulpvaardigheid. Ze kennen je allemaal. Nog steeds mijn dank."

Naast het zwemmen was zij een aantal jaren als vrijwilligster in touw voor de jaarlijkse feestweek tijdens de zwemvierdaagse. "Henk Huisman was de organisator. De hele week was er wat te doen, kraampjes, touwtrekken, een beetje kermisachtig," vertelt Alie van den Bosch enthousiast. "Dat was leuk hoor!"
Ook leuk was het gekostumeerd zwemmen op de laatste dag van het zwemseizoen. De jongste dochter zwom in een zeemeerminpak. "Dat vonden de badmeesters heel erg eng, want ze had twee benen in de vinnen van de staart. Maar ze had zelf al geoefend."
Ze heeft diepe bewondering voor de zelfstandige stichting en de vrijwilligers die het zwembad runnen. "Je voelt dat iedereen er achter staat. Het wordt voor het personeel iets persoonlijker. Het is niet alleen je werk meer, maar ook een verantwoordelijkheid."
De Lionsclub Bronckhorst organiseert de Tribadlon op zaterdag 30 mei, samen met de openluchtzwembaden in Hengelo, Steenderen en Vorden. Deze fietstocht voert, via een aantrekkelijke route, langs de drie zwembaden, waar spetterende en sportieve programma's zijn.


www.zwembadsteenderen.nl