Fred Ruiterman hoort van Harry Somsen hoeveel het zwaarste brood weegt.
Fred Ruiterman hoort van Harry Somsen hoeveel het zwaarste brood weegt. Foto: Willy Hermans

Het zwaarste brood woog 46 pond

Broodweging trekt veel belangstellenden

Hengelo - De eeuwenoude traditionele Roggebroodweging bij de Muldersfluite aan de Zelhemseweg trok ook dit jaar op Hemelvaartsdag veel belangstellenden en kopers, mede door het mooie voorjaarsweer.

Vooraf waren vrijwilligers van de oudheidkundige verenigingen uit Hengelo en Zelhem, het museum Smedekinck, het Chr. Oratorium koor Zelhem en de Imkervereniging De Vooruitgang druk met het promoten van artikelen en het demonstreren van oude spelletjes, midwinterhoornblazers en oude beroepen.
Daarna haalden de muzikanten van de Bloasköppen en de boerendansgroep Wi'j Eren 't Olde de broden op. Ze kwamen terug met een volgeladen roggebroodwagen en wethouder Antoon Peppelman in een rijtuig van Stap en Draf. Hij nam op de podiumwagen van de HCI plaats met de afgevaardigden van de kerkgenootschappen, die één maal per vier jaar door roulatie de opbrengst ontvangen.

De notabelen kregen Goudse pijpen met tabak aangereikt met een glas rode wijn. Er was door de cijnsplichtigen dit jaar 624 pond roggebrood opgegeven bij bakker Sloot. Een aantal cijnsplichtigen hebben een bijdrage op de bankrekening gestort. Na een optreden van Wi'j Eren 't Olde werden de broden gewogen en geveild. Het zwaarste brood van 46 pond van boerderij Groot Roessink, Antinkweg 2, werd beloond met 2 flessen wijn. Dit brood werd voor 110 euro gekocht door de Diaconie Zelhem voor zorgcentrum De Zonnekamp. Het tweede brood van 30 pond van boerderij 't Heerink, Elferinkdijk 3, bracht bij veilingmeester Ruiterman 100 euro op en ging naar de Diaconie Hengelo voor de Voedselbank. Het derde brood (29 pond) van boerderij Veugelink, Beijerinkdijk 3, werd voor 100 euro gekocht door de Gemeente Bronckhorst voor zorgcentrum Hyndendael in Hummelo.

Bakker Sloot had een snijmachine meegebracht waar de kopers hun eigen brood konden (laten) snijden. Broodweger/penningmeester Harry Somsen van de Stichting was tevreden over de geslaagde dag. De traditie van het broodleveren en wegen was dit jaar voor de Caritas Hengelo die het bestemt voor het Diaconaal Netwerk Bronckhorst voor inwoners in acute noodsituaties. Het is goed dat deze unieke traditie in stand wordt gehouden en het bestuur van de Historische Broodweging Muldersfluite is steeds bezig om samen met de cijnsplichtigen en vele vrijwilligers het evenement te behouden. Daarnaast bedanken zij ook de sponsoren die deze roggebroodweging mede mogelijk maakten.