Afbeelding

Vrieshuis Aviko

Steenderen - Afgelopen periode is er meer bekend geworden over de plannen rondom de realisatie van een vrieshuis bij de Aviko in Steenderen. De plannen bestaan uit de realisatie van een vrieshuis 35 meter hoogte. Door deze hoogte zal het aangezicht van Steenderen substantieel veranderen. Als Het Steenders Landschap (HSL) is het aanzicht van Steenderen ons dierbaar waar wij ons juist bezig houden met instandhouding en zo mogelijk verfraaiing van dit landschap. Middels dit schrijven willen wij u informeren over de acties die HSL in deze wil nemen.

Vooral de hoogte maakt dat het gebouw prominent aanwezig zal zijn en duidelijk zichtbaar is naast de al bestaande bebouwing van het bedrijf. In de plannen wordt de zichtbaarheid van de nieuwbouw landschappelijk ingepast door het aanplanten van singels en relatief forse bomen direct om het gebouw.

Vooropgesteld moet worden dat HSL in geen enkele wijze de uitbreiding van het bedrijf in Steenderen tegen wil werken. Dit is geen taak van een landschapsvereniging als de onze. Uiteraard zouden wij graag zien dat het gebouw minder kolossaal en vooral minder hoog zal worden. Gezien vanuit de doelstellingen van onze vereniging hebben echter vooral onze bedenkingen bij en zorgen om de landschappelijke inpassing zoals deze in de eerste plannen zijn genoemd. De inpassing is vrij simpel gehouden en bestaat vooral uit het planten van bomen en struiken direct om het gebouw. De bedoeling is dat er vrij forse bomen geplant moeten gaan worden, maar toch zullen deze nog vele jaren nodig hebben om het aanzicht van het gebouw te bedekken. Wij zijn er voorstander van om de landschappelijke inpassing ruimtelijker te bekijken rondom het gebouw. Kijk je namelijk van een afstand naar het gebouw, dan heeft het planten van bomen en struiken op een wat grotere afstand van het gebouw veel sneller een afdekkende werking op het aanzicht.
Het Steenders Landschap wil in de komende periode proberen om in goed overleg met gemeente en Aviko te komen tot een verbetering van de plannen voor ruimtelijke inpassing van het nieuwe vrieshuis waarin de impact op het landschap en aanzicht op Steenderen worden verminderd. Deze uitbreiding zal ongetwijfeld zijn sporen trekken in het landschap van het dorp Steenderen en zijn omgeving, echter wij hopen hiermee een bijdrage te leveren om de effecten van deze nieuwbouw die de AVIKO wenst te realiseren te verzachten.


Bestuur Landschapsvereniging
Het Steenders Landschap