Het bevrijdingsvuur werd door pupillen van SV Basteom rondgebracht, hier in Steenderen.
Het bevrijdingsvuur werd door pupillen van SV Basteom rondgebracht, hier in Steenderen. Foto: Liesbeth Oukes

Tocht voor Vrede en Vrijheid

Bevrijdingsvuur ook in Steenderen

Steenderen – In een tocht voor Vrede en Vrijheid kwam op 5 mei ook het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Steenderen. De D-pupillen van voetbalvereniging Basteom gingen met het vuur door Bronckhorst-West en brachten het vuur in estafettevorm met een fakkel naar Olburgen, Rha, Bronkhorst, Baak, Toldijk en Steenderen.

Vrede en Vrijheid
Deze dag gaf een mooie gelegenheid om op Bevrijdingsdag eens stil te staan bij ons leven in Vrede en Vrijheid. De organisatie van deze bevrijdingsvuur estafette was in handen van SV Basteom, De Historische Vereniging Steenderen, de Oranjecomité 's en Muziekvereniging Nieuw Leven.

Geweldig dat er zoveel jeugd aanwezig was

Sinds 1948 wordt het Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. In de loop der jaren is de Bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement. Sporters vanuit heel Nederland verspreiden door middel van een estafette het vuur door het hele land. Dit jaar vertegenwoordigde een groep van twintig volwassen hardlopers ook de gemeente Bronckhorst.

Vanuit Wageningen legden zij met het vuur een route van 64 kilometer af, via de Grebbeberg, door Arnhem en met een binnenkomst met de pont bij Olburgen, als start voor de route door de gemeente Bronckhorst binnen.

De pupillen van SV Basteom waren al vroeg op pad om het vuur in Olburgen op te halen en te verspreiden. In Steenderen kwamen de voetballers aan bij het voormalige gemeentehuis, waar Muziekvereniging Nieuw Leven de lopers verwelkomde. Met twee oude legervoertuigen in de stoet, gingen zij naar het Marktplein bij Het Anker.

Spreker Gerard Huetink
Voorzitter van De Historische Vereniging Steenderen Gerard Huetink, nam het woord. "70 jaar vrijheid. Nog nooit heeft een land zolang in vrede geleefd."

Hij vond het geweldig dat er zoveel jeugd aanwezig was om aan deze dag deel te nemen. "Voetbalvereniging Basteom, bedankt. Er wordt altijd gezegd: 'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Wij hopen hier met z'n allen van ganser harte dat de toekomst in vrijheid, zonder oorlog mag zijn. Daar moeten we met elkaar voor zorgen, want vrijheid is niet vanzelfsprekend. We leven in een onafhankelijk en vrij land, waar je vrij bent om te denken wat je denken wil, waar je vrij bent om te zeggen wat je zeggen wilt. Geef het vuur van de vrijheid door."

Tentoonstelling 40-45
Het Wilhelmus werd gezongen. De tentoonstelling 40-45, ingericht door de Historische Vereniging in Het Anker wed door vele belangstellenden bezocht. Te zien waren artikelen over en foto's, schilderijen en krantenknipsels uit de oorlogstijd die bewaard zijn gebleven.