Schrijver Jan Colijn en Bennie Jolink met het boek 'Oerend Mooie Achterhoek'. Foto Reinier van Willigen.
Schrijver Jan Colijn en Bennie Jolink met het boek 'Oerend Mooie Achterhoek'. Foto Reinier van Willigen.

"Zolang mijn gezondheid het toelaat, wil ik muziek blijven maken"

Jan Colijn: 'Oerend Mooie Achterhoek'

Bronckhorst - Het wordt hun grote afscheidstournee. De band Normaal stopt na veertig jaar met de zogenoemde Veldtochten. Aan de vooravond van de grote veertigjarige jubileumshow op Hemelvaartsdag in Lochem verschijnt het boek 'Oerend Mooie Achterhoek', waarbij zanger Bennie Jolink de lezer meeneemt door zijn geboortestreek. In het boek onder meer uitvoerig aandacht voor Bronckhorst.

Vijf opgeschoten boerenpummels in veel te grote maatkostuums zetten op die memorabele Hemelvaartsdag 1975 de nederpop op z'n kop. Teksten in het dialect, dat was nog nooit vertoond! Maar terwijl de ganse natie er schande van sprak, kregen de fans er maar geen genoeg van.

Na 2015 krijgen ze echter eindelijk een 'Normaal leven'. Ben Jolink snakt ernaar. Het is niet zo dat Jolink helemaal stopt met muziekmaken: "Maar 2016 wordt voor mij een sabbatical year waarin ik me volledig op het schilderen ga storten. Dat is er jarenlang bij in geschoten. Daarna zien we wel verder. Wat wel vast staat, is dat het voorbij is met de Veldtochten. Maar ik ben te veel liefhebber om helemaal te stoppen met optreden. Zolang mijn gezondheid dat toelaat, wil ik muziek blijven maken."
In 'Oerend Mooie Achterhoek' wordt uitvoerig stilgestaan bij de historie van Normaal. Auteur Jan Colijn schreef eerder het boek 'Ik zeg oeh!' met wetenswaardigheden over Normaal. "In dit nieuwste boek zit voorin een plattegrond, in de vorm van zo'n nostalgische aandoende verbrande schatgraverskaart. Aan de hand daarvan kan de lezer er zelf op uit trekken door die oerend mooie Achterhoek. Daarbij worden niet alleen toeristische, maar vooral ook de aller-Normaalste plekjes aangedaan. Locaties die stuk voor stuk een link hebben met Normaal." Bennie Jolink vertelt waarom de Achterhoek zo onovertroffen mooi is, maar ook waarom hij juist hier weer helemaal tot rust komt.
In het boek onder meer uitvoerig aandacht voor Bronckhorst. Waaronder Vorden met z'n vermaarde Hotel Bakker, het Knopenlaantje en de vele kastelen. Zaal Heezen in Steenderen waar de legendarische Oxx Band de boel regelmatig op stelten zette. Bronkhorst als kleinste stadje van Nederland. Café De Tol in Zelhem, de vroegere stamkroeg van Normaal. En natuurlijk Hummelo. Waar Jolink vooral goede herinneringen bewaart aan 'Kasteel Hummelo', waar hij in zijn jeugd talloze uurtjes doorbracht.

Het boek is te koop via de boekhandel, via www.normaal.nl of Facebook/Oerend Mooie Achterhoek.