Fietsliefhebbers van Toerclub Steenderen maken graag lange ritten.
Fietsliefhebbers van Toerclub Steenderen maken graag lange ritten.

Fiets met Toerclub Steenderen zondag 10 mei

De Gelderse Heuvelentocht

Steenderen - Fiets met Toerclub Steenderen zondag 10 mei over de heuvels van Gelderland. Start tussen 8.00 en 10.00 uur in de sporthal Het Hooge Wessel te Steenderen. Er zijn twee routes: 90 en 130 km. Bij de laatste moeten circa 550 hoogtemeters overwonnen worden.

Anders dan voorgaande jaren voert het parcours de fietsers van de 130 km eerst naar de Posbank. De heuvel is erg in trek bij racefietsers met als gevolg dat menig toertocht de Posbank aandoet. Het gebied is ook voor andere recreanten aantrekkelijk. Daarom heeft Toerclub Steenderen besloten de Posbank eerst aan te doen en niet zoals in het verleden als sluitstuk van de tocht. Nu hebben de laatste fietsers rond 11 uur de Posbank alweer verlaten en is er ruimte voor andere recreanten.
Vanaf de Posbank gaat de tocht via de IJsselbrug bij Westervoort over de dijk naar Aerdt, Pannerden en Spijk. Met een beetje geluk hebben de fietsers op de dijk de wind achter, ook een gevolg van het andersom rijden. Dan de volgende beklimming, de Elterberg. Bovenop deze heuvel is een pauzeplaats ingericht, waar de renners een versnapering krijgen uitgereikt en een kop koffie kunnen drinken in het pannenkoekenhuis Hoch-Elten. Na de verdiende rust wordt koers gezet naar Stokkum en dan wederom naar Elten. Vervolgens Beek alwaar de Peeskesbult bedwongen moet worden dan via 's-Heerenberg naar Zeddam waar de laatste heuvel, de Bovendorpsestraat, een steil klimmetje met klinkertjes de Gelderse Heuvelentocht compleet maakt. Daarna via Kilder en Wehl naar de bosrijke omgeving van Hoog Keppel en zo naar Steenderen.
Een mooie trainingstocht voor degene die dit jaar nog een grote fietsuitdaging op het programma hebben. En een lekker ritje voor degene die hun hand niet omdraaien voor een tocht van meer dan 100 km.|Voor wie 130 km teveel is heeft de organisatie ook een tocht van 90 km uitgezet. Deze route gaat niet over de Posbank. De 90 km gaat via Doesburg, Nieuw-Wehl en Loerbeek naar Elten. Bij de pauzeplek in Hoch-Elten komen de 90 en 130 samen. Vanaf daar is de 90 gelijk aan de 130 km. Dus ook de 90 km moet twee maal de Elterberg de Peeskesbult en de 'Muur van Zeddam' op. Een prestatie waar een beetje trainingskilometers goed van pas komen, tenminste als men de tocht met plezier wil volbrengen. De organisatie heeft weer een afwisselend parcours voor de deelnemers uitgezet. Zij hopen op mooi fietsweer en veel deelnemers. Voor meer informatie kijk op de vernieuwde website.


www.toerclubsteenderen.nl