OBS Jan Ligthart in Zelhem  hield een proefverkeersexamen.
OBS Jan Ligthart in Zelhem hield een proefverkeersexamen.

VVN Bronckhorst: samen met scholen en bedrijven naar meer verkeersveiligheid

Bronckhorst - VVN afdeling Bronckhorst organiseert jaarlijks het verkeersexamen voor groep 7 en 8 basisscholen. Op 16 april werd het landelijke theorie-examen afgenomen en eind april en in mei zijn de praktijkexamens in de kernen. Dorien Mulderije, voorzitter de Bronckhorster afdeling van de VVN is blij met de manier waarop scholen, maar ook bijvoorbeeld het bedrijfsleven een steentje bijdraagt aan de verkeersveiligheid in haar gemeente.

"OBS Jan Ligthart Zelhem heeft bijvoorbeeld zelf met behulp van ouders en de firma Keijser een soort proefexamen georganiseerd", vertelt Mulderije die er zelf een kijkje ging nemen. "Ik hoop dat het een vervolg krijgt en aanstekelijk werkt voor andere scholen, want iedereen moet veilig over straat."

Verkeer leer je door te doen
De leerkrachten van OBS Jan Ligthart kijken ook heel tevreden terug op het proefexamen. "Verkeer leer je door te doen", vinden Loes Geerdinck leerkracht groep 6 en Mieke van den Berg leerkracht groep 7 van OBS Jan Ligthart in Zelhem.

Hoe kun je verkeer beter leren, dan door daadwerkelijk in het verkeer te gaan oefenen? Daarom hebben deze leerkrachten in samenwerking met ouders een praktijkdag georganiseerd. Deze dag bestond onder andere uit het fietsen van een route onder begeleiding van een ouder, waarbij er op diverse punten werd gestopt om de situatie te bespreken.
Terwijl één groep door Zelhem fietste, oefende de andere groep met nagespeelde praktijksituaties op het plein. Er waren vier situaties uitgezet, zoals verschillende rotondes en gevaarlijke kruispunten met echte verkeersborden.

Dorien Mulderije blij met inzet voor verkeersveiligheid

Daarnaast werden er verkeerslichten behandeld. In Zelhem komt er geen enkel verkeerslicht voor en de werking is dus niet zo vanzelfsprekend voor de kinderen. Het laatste onderdeel was het ervaren van de dode hoek in een vrachtwagen. Kinderen geven aan het gevaar van de dode hoek te kennen, maar als ze dan daadwerkelijk op de plek van chauffeur mogen gaan zitten en in de spiegel kijken, zie je de kwartjes vallen. De verkeerslichten, -borden en de vrachtwagen werden verzorgd door Keiser Verkeerstechniek. Naast deze praktijkdag is er in de klas ook gewerkt met verkeer. Zo hebben de kinderen onder andere een verkeersquiz gedaan, filmpjes gekeken, online examens gemaakt en in een verkeersbordenwerkboek gewerkt.

"Op deze manier hebben we er alle vertrouwen in dat we de kinderen van groep 7 goed voorbereid hebben op het schriftelijk verkeersexamen en op het praktisch verkeersexamen."


www.facebook.com/vvnbronckhorst