Rechts met nr. 15 Hermans/Van Gaalen in Castelnau-de-Levis. Foto Faye Bean Barnes, Engeland.
Rechts met nr. 15 Hermans/Van Gaalen in Castelnau-de-Levis. Foto Faye Bean Barnes, Engeland. Foto: Faye Bean Barnes, Engeland

Grand Prix Zijspancross nr. 2, Castelnau-de-Levis

Hengelo/Frankrijk - De drie Hengelose zijspanteams hadden de 1250 kilometer lange reis gemaakt om in het Zuid-Franse Castelnau-de-Levis deel te nemen aan de tweede Grand Prix. De omstandigheden waren nu zomers. Castelnau-de-Levis is een uiterst spectaculaire baan met hoge sprongen, steile hellingen en afdalingen. Marcel Willemsen wist voor deze wedstrijd de Fransman Luc Rostingt als vervanger voor de geblesseerde Bart Sloot te vinden.

Bij de strijd op zaterdag tussen 38 teams om de fel begeerde startplekken wisten in de A-groep Hermans/Van Gaalen een 8e tijd neer te zetten, terwijl Van Werven/Beunk in de B-groep zich kwalificeerden met een 5e tijd met Marcel Willemsen op plek 6. In de kwalificatierace daarna liet Hermans wederom een sterk staaltje rijkunst zien.

Goede finish
Hij kon in groep A zijn goede startpositie de gehele manche vasthouden om uiteindelijk op een uitstekende 5e plaats te finishen. Hiermee was hij zeker van een goede startplek voor beide manches van de zondag. Dat lukte Willemsen en Van Werven/Beunk ook in de B-groep door er een 8e, resp. 6e plek uit te slepen.

Wedstrijddag
Op de wedstrijddag was het 27 graden, waardoor het voor de deelnemende teams heel zwaar was. Tijdens de eerste manche kenden Van Werven/Beunk een slechte start, maar het team reed een ijzersterke manche en wist zelfs tot een 13e positie te komen. Het aanvallende rijden in combinatie met de hitte kostte veel energie, waardoor in de slotfase wat plekken verloren gingen.
Eerste WK punten
Met een 15e plaats op de finish waren ook voor Van Werven/Beunk de eerste WK-punten binnen. Hermans/van Gaalen startten als 18e en konden nog enkele plaatsen winnen om als 14e te finishen. Willemsen wist met zijn inval-bakkenist met een 12e plaats goed te openen. Ronden lang wist hij deze plek vast te houden, maar door vermoeidheid bij bakkenist Rostingt moest snelheid geminderd worden. De finish werd gehaald, maar met een 23e plek viel het team net buiten de punten.

Hermans liet een sterk staaltje rijkunst zien

Valpartij
In de tweede manche wisten van Werven/Beunk met een 6e plaats een goede start te pakken. Door een kleine valpartij vielen ze terug en moesten weer aan een inhaalrace beginnen. Sterk rijdend wist hij zich terug te rijden naar plek 12 op de finish. Willemsen/Rostingt openden op plek 14, maar de bakkenist was nog onvoldoende hersteld van de inspanningen in de eerste manche. Na zes ronden diende het team hierdoor de strijd te staken om met 0 punten huiswaarts te keren.

Hermans wist wederom de gehele manche sterk en foutloos uit te rijden. In de beginfase werden enkele plaatsen gewonnen om uiteindelijk achter Van Werven/Beunk op de 13e plaats te eindigen.

Uitputtingsslag
Dat het een uitputtingsslag was bleek na de finish. De Fransman Giraud wist aan de haal te gaan met de overwinning, maar hij bleek zo diep gegaan te zijn dat hij uitgeput in een ambulance afgevoerd werd. De Belg Adriaensen werd tweede, voor Bax. Zowel Van Werven/Beunk als Hermans/Van Gaalen wisten met totaal een 12e en 13e plek allebei 15 WK-punten te behalen.

Spaanse Malpartida-de-Casceres
Beide teams zullen hun reis 1100 km voortzetten richting het Spaanse Malpartida-de-Casceres waar op 19 april de volgende WK verreden wordt. Marcel Willemsen vertrok met de Hengelose teamleden Rob IJzereef en Manfred Wagenvoort zonder punten huiswaarts. Marcel zal tijdens de GP van Duitsland op 15 en 16 mei weer in actie komen met, indien het herstel spoedig verloopt, Bart Sloot aan zijn zijde.