Marcel Willemsen en Bart Sloot in actie in Frauenfeld. Foto Rien Willems
Marcel Willemsen en Bart Sloot in actie in Frauenfeld. Foto Rien Willems Foto: Rien Willems

Grand Prix Zijspancross nr.1 Frauenfeld

Frauenfelt - Tijdens het Paasweekend werd in het Zwitserse Frauenfeld de eerste wedstrijd om het WK zijspancross 2015 verreden. Een wedstrijd die aan een zijden draadje hing gezien de zeer slechte weersomstandigheden voorafgaande aan het Paasweekend. Het had ruim acht dagen onafgebroken geregend en de storm 'Niklas' deed er nog een schepje bovenop door behoorlijke schade aan het evenemententerrein aan te richten.

De (gedeeltelijk) Hengelose zijspanteams Gert van Werven/Peter Beunk, Koen Hermans/Kenny van Gaalen en Marcel Willemsen/Bart Sloot reisden met enige gezonde spanning af naar Zwitserland, enerzijds omdat het twijfelachtig was of de wedstrijd wel door kon gaan in verband met het weer, anderzijds omdat dit de eerste krachtmeting van het jaar was met de buitenlandse concurrentie.

Door het slechte weer was de organisatie genoodzaakt om alle activiteiten van de zaterdag te annuleren. De teams moesten zich nu maandagochtend middels een tijdkwalificatie plaatsen voor een plaats aan het starthek voor de wedstrijd.

Na een behoorlijke crash kon team Van Werven toch de race vervolgen

Tweede Paasdag was eindelijk een perfecte lentedag in Zwitserland. Zowel Hermans/Van Gaalen (een prachtige 4e tijd in de A-groep), Van Werven/Beunk (6e in B-groep) en Willemsen/Sloot (8e), wisten zich te plaatsen voor de Grand Prix van Zwitserland.

Bij de start van de eerste manche ging het direct mis voor Van Werven na een behoorlijke crash. Het team kon hun race vervolgen, maar de motor was door de valpartij behoorlijk beschadigd, waardoor er slechts met gematigde snelheid gereden kon worden. WK-punten halen leek hierdoor onmogelijk, waardoor na enkele ronden besloten werd de strijd te staken.

Hermans had een matige start en moest zijn manche als 17e beginnen. Het team wist zich sterk naar voren te rijden om uiteindelijk te finishen op positie 9 en hiermee de eerste WK-punten voor het jaar veilig te stellen. Startend vanaf de buitenzijde van het starthek wisten Willemsen/Sloot als 13e de eerste bocht door te komen.

Het team wist zich naar een 10e plaats te rijden, maar een sprong over een tafelberg ging niet helemaal goed en resulteerde in een zware landing. Sloot liep een blessure aan zijn duim op. Hierdoor leverde het team enkele plekken in om uiteindelijk nog als 12e de finish over te komen.

De tweede manche werd verreden zonder Willemsen/Sloot, Sloot bleek een gebroken duim opgelopen te hebben, waardoor het team besloot niet van start te gaan. Deze manche wisten zowel Van Werven als Hermans goed te starten, met Van Werven op een 7e positie en Hermans zeer sterk en verrassend op de 3e stek!

Voor Hermans was dit het begin van een geweldige tweede manche. Lange tijd wist hij zelfs 10-voudig wereldkampioen Daniel Willemsen en Etienne Bax voor te blijven. Het werd uiteindelijk een prachtige 6e plaats.

Van Werven/Beunk leken de opgelopen achterstand in de eerste manche goed te gaan maken na een goede start, maar ditmaal waren het motorische problemen, waardoor het team gedwongen werd hun strijd te staken.

De dagoverwinning ging naar de Belg Adriaensen, voor Fransman Giraud en Nederlander Bax. Hermans mocht zijn weekend afsluiten met een keurige 7e plaats, Willemsen/Sloot werden door de behaalde punten in de eerste manche alsnog 17e totaal. Van Werven/Beunk keerde zonder punten huiswaarts.