Jopie Wullink voor  het kantoor van de VVV Bronckhorst in Vorden.
Jopie Wullink voor het kantoor van de VVV Bronckhorst in Vorden.

Coördinator ziet toekomst positief tegemoet

Jopie Wullink enthousiast over VVV nieuwe stijl

Bronckhorst - Jopie Wullink werkt sinds 1991 bij de VVV Bronckhorst, nu in de functie van coördinator. Vanwege het wegvallen van gemeentelijke subsidie, was 2014 een turbulent jaar, maar inmiddels is de VVV nieuwe stijl een feit.

Was dat niet schrikken, al die geruchten over dat de VVV zou ophouden te bestaan?
Jawel, maar we zijn nu alweer zo hard aan de slag! Met al die fantastische mensen die zich voor de VVV inzetten, raakt dat dan ook weer snel op de achtergrond.

Maar er is wel wat gebeurd toch?
Onrust bij ondernemers, onrust bij de bevolking en onrust in de hele gemeente. Dat is jammer omdat we ontzettend ons best hebben gedaan Bronckhorst toeristisch op de kaart te zetten. Niet in de laatste plaats de ongeveer 50 vrijwilligers.

Betekent die onrust ook betrokkenheid?
Jazeker, overal word je aangesproken door mensen die vinden dat de VVV moet blijven: 'Het kan toch niet zo zijn dat er geen VVV meer is!' Het betekent wel dat nu de gemeente is gestopt met financieren, het voortbestaan meer afhankelijk is van de ondernemers en inwoners. We moeten het nu financieel van leden en donateurs hebben.

Wat is er veranderd?
De belangrijkste verandering is dat we afscheid hebben moeten nemen van betaalde krachten. Inmiddels is dat deels opgevangen door mensen die zich vrijwillig inzetten voor het toerisme in Bronckhorst. Maar we hebben nog meer vrijwilligers nodig.

En verder?
Verder zijn sommige taken en projecten verlegd naar Stichting Achterhoek Toerisme. Bijvoorbeeld het onderhouden van de fiets- en wandelroutes waarvan de coördinatie door de gemeente bij de VVV was gelegd. Nu ligt dit bij St. AT die het overigens weer bij ons heeft neergelegd. Dat is ook logisch want de specifieke kennis zit toch vaak lokaal. Dat merk ik ook bij het digitaliseren van de kinderroutes. Ondanks het wegvallen van de gemeentelijke subsidie proberen we toch een weg te vinden onze medewerking te verlenen.
Een ander voorbeeld is de website. Stichting Achterhoek Toerisme maakt gebruik van de informatie die wij voor onze website verzamelen. Zo zijn er tal van activiteiten waar we bij betrokken zijn.

Hoe belangrijk zijn de ondernemers voor de VVV nieuwe stijl?
Ondernemers en toeristen vormen de basis van de VVV en van hen zullen dan ook de inkomsten moeten komen om te kunnen blijven voortbestaan. Omdat eenderde inkomsten vanuit de subsidie is weggevallen zal dat deel nu gedeeltelijk moeten komen uit de contributieverhoging die heeft plaats gevonden en deels uit de inkomsten vanuit de winkelverkopen. De ondernemers hebben gelukkig goed gereageerd door geen bezwaar te maken tegen de verhoging.

Wat biedt de VVV de ondernemers?
We proberen ons nog meer te richten op wat ondernemers belangrijk vinden. U vraagt en wij draaien. Zo hebben we de website geheel vernieuwd en is er meer gelegenheid voor ondernemers om zich hierop te profileren. We geven ondernemers een mooie plek om zich te tonen en zorgen dat ze gemakkelijk gevonden worden. De VVV-site is toch eigenlijk de site waar mensen naar toegaan als ze willen weten wat er te doen is in Bronckhorst. Daarnaast zijn we als VVV betrokken bij alles wat met toerisme te maken heeft. Dat helpt om meer bezoekers te trekken. In feite heeft iedereen in de gemeente daar baat bij.

Wat spreekt je het meeste aan in Bronckhorst?
Ik ben dol op het stadje Bronkhorst, de Dorpsstraat in Laag Keppel vind ik ook helemaal leuk, maar het liefst fiets ik door de verschillende landschappen van Bronckhorst. En ik woon natuurlijk niet voor niets in Vorden. Bronckhorst, ik voel me er helemaal thuis.

Hoe zie jij de Achterhoeker?
In de eerste plaats als super gastvrij. Ik ben getrouwd met een Achterhoeker. Ze kijken even de kat uit de boom, maar als het contact eenmaal goed is, dan kan bijna alles. men heeft altijd een kop koffie en is bereid veel te vertellen.

Wat moet er gebeuren om het toerisme te bevorderen?
Samenwerken. Dat is het belangrijkste. De charme van de Achterhoek is de kleinschaligheid. Heel veel leuke kleine dingen. Men moet elkaar beter weten te vinden. En je moet weten wat anderen doen, zodat je mensen naar elkaar kan verwijzen. Het zou mooi zijn als daar de komende jaren een slag gemaakt kan worden.

Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen?
Er wordt nu hard gewerkt aan het digitaliseren van de routes. De kinderroutes zoals De Smoks Hanneroute in Zelhem en het Koen Kampioenpad in Hengelo, maar ook de routes voor de volwassenen. Daarnaast zal in mei het wandelnetwerk klaar zijn. De prachtige tochten die je door het landschap kan maken, vormen toch de kracht van Bronckhorst als het om toerisme gaat.