Henk Aalderink tijdens één van zijn vele publieke optredens.
Henk Aalderink tijdens één van zijn vele publieke optredens. Foto: Gerwin Nijkamp

Henk Aalderink neemt gerust afscheid van Bronckhorst

Steenderen – Op de zeer zonnige 4 februarimiddag zit Henk Aalderink thuis aan de grote tafel. "Het leek mij gewoon een goed idee om 10 jaar Bronckhorst af te sluiten," begint hij zijn verhaal. Hij moest zich wederom ziekmelden en zal zijn ambtsketen niet meer omdoen. Zijn waarneemster, mevrouw Helmi Huijbregts-Schiedon is 2 februari benoemd. Henk Aalderink vertelt graag, uitvoerig en met nog steeds veel enthousiasme en trots over zijn gemeente Bronckhorst.

Bronckhorst toekomstbestendige gemeente

"De eerste periode was een heel bijzondere, want toen was het adagium dat alle voorzieningen in stand konden blijven, want er was geld genoeg in kas. Dat kon toen ook nog. Op de lange termijn kon dat niet." Jarenlang behield iedere gemeente een zwembad, met de komst van het grote Bronckhorst, 37.000 inwoners, zou dit niet met vijf moeten worden vermenigvuldigd. Hij vroeg zich, samen met de raad, oprecht af: 'Wat hebben we nou eigenlijk nodig in 2020?' In geen van de Achterhoekse gemeenten werd die discussie gevoerd. "Wij hadden het lef om tegen de burgers te zeggen: we hebben gekeken naar een aantal uitgangspunten en dat is de toekomst voorlopig na 2020."
Die uitgangspunten betekenden: rekening houden met 5000 minder inwoners, 1200 minder kinderen en vanaf 2020-2025 een derde van de bevolking 65-plus. "Zouden we eens niet moeten nadenken dat voetbalclubs jeu-de-boules banen moeten worden? Wat betekent dat?"

Aan de burgers werd gevraagd wat hun gevoel was bij het zien van die cijfers. De raad had geen oplossingen en vroeg ze mee te denken daarover. "Wij zeiden gewoon: 'we weten het niet meer', wat bij de oppositie hilariteit opleverde. 'Het is het eerste college zonder beleid', zo werd gesteld," lacht Aalderink. Het was gebruikelijk dat ambtenaren een stuk maakten, dit voorlegden aan het college, die schrapte er wat in en een commissie besloot er over. In de raad werd het stuk nog wat 'ingekleurd' voor de mensen op de tribune en het stuk werd afgehamerd. "En dan gaan wij naar de burgers met 'dit hebben we bedacht, zullen we daar maar mee aan de gang gaan'."
Een aantal voorzieningen bleef uiteindelijk toch bestaan. "De burgers lieten prachtig noaberschap zien, namen zwembaden en sportvelden over, gingen plantsoenen onderhouden noem maar op. Samen maakten we zo Bronckhorst!"

Krimp kan kwaliteit opleveren
"Ik ben trots als je kijkt naar het onderwijs. Je ziet dat we daar met de ouders, de medezeggenschapsraden en met de schoolbesturen voor 2020-2025 de belangrijkste stappen hebben gezet. Het mooiste van het geheel is, dat wordt langzamerhand zichtbaar, dat je er kwaliteit voor terugkrijgt." Hij noemt Voor-Drempt, Achter-Drempt, Kulturhus, maar ook het integraal kindcentrum in Steenderen waar vijf schooltjes bij elkaar komen, als voorbeelden. "Ga eens kijken wat krimp ons opgeleverd heeft, dat is geweldig!" Het was een vreemde discussie. "Als je kind in groep 8 zit, dan is anderhalve kilometer te veel, twee maanden later fietsen ze 20 kilometer naar Doetinchem."

Toekomstdroom
Henk Aalderink ziet kansen voor mobiliteit. "Het is nog steeds mijn droom dat er ringbusjes komen in Bronckhorst waar je de hele dag gewoon op kunt stappen. Die gewoon langs de belangrijkste kernen rijden, even naar het ziekenhuis en even naar de markt in Steenderen. Als je daar wat berekeningen op los laat en je kleedt dat een beetje slim in, zoals tafeltje-dek-je, leerlingenvervoer en nog een aantal dingen bij elkaar te pakken, ben ik ervan overtuigd dat je ook daarin met minder geld beter vervoer kunt krijgen. Dan moet je dus even loskomen van je dagelijkse dingen. Ze zeggen: 'Henk, je bent helemaal gek, joh'. Dat is goed, dat mag ook wel." Hij ziet ook mogelijkheden om de busjes voor evenementen gebruiken.

"De breedband komt er nu gelukkig, althans dat hoop ik." Vooral jongeren gaan aan de breedband. Omdat 2000 boerderijen leeg komen in de regio Achterhoek is het handig om de vitaliteit van het buitengebied in stand te houden. Daarbij zijn drie aandachtsgebieden belangrijk: de landbouw, het toerisme en de zorg.

Terugblikken
"Laten we met het droevige beginnen. Je bent burgemeester sinds 10 november 2005 en in maart 2006 krijgen we de blikseminslag in Vorden," weet hij nog goed. Hij vertelt hoe hij voor de eerste keer werd geconfronteerd met het belang van goede communicatie, eerlijk zijn en de mogelijkheid bieden elkaar te zien en met elkaar te delen. Ook beleefde hij verdrietige momenten bij het familiedrama in Hengelo.

Mooi vond hij de vele bijzondere activiteiten die werden georganiseerd, zoals de vroegere Achterhoekse Paardedagen, de jaarlijkse Kastelentocht in Vorden, sportevenementen, de Broodweging bij Muldersfluite, vele kermissen, schuttersfeesten en openingen van bedrijven, gebouwen en verenigingen.
"De leuke dingen ook, naast die dingen, zijn toch de bezoeken aan 60-jarige bruiloften. Ik zou wel een boek willen schrijven over 1000 jaar huwelijken in Bronckhorst. Dat zijn natuurlijk fantastische verhalen. Wat je dan aan informatie krijgt over de boerderijtjes, verkavelingen en hoe zich dat ontwikkeld heeft," lacht hij weer. Ook herinnert hij zich nog die mevrouw die hem uitnodigde voor haar 104de verjaardag, die nog geschiedenis studeerde. "Geweldig!"

Trots is hij ook op zijn benoeming tot EuroNederlander van het jaar 2012 en Beste Lokale Bestuurder van 2012. Hij kreeg van Commissaris van de Koning Clemens Cornielje op 10 juli 2014 de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau uitgereikt.

Bekendheid binnen en (ver) buiten de gemeentegrenzen
Henk Aalderink vindt het belangrijk dat wethouders zich laten zien, bijvoorbeeld in Den Haag of Brussel. "Die Kamerleden kijken af en toe naar de tribune en vragen zich af: 'wie is dat?' waar is die van? Ze moeten je kennen, daar moet je in investeren. Dat heb ik nou 10 jaar gedaan in de bus naar Brussel." Er zit gewoon verschil in stad en platteland. "Dat wordt wel erkend, maar het had meer kunnen zijn."

Aalderink richtte de P10 op, het samenwerkingsverband van de 10 grootste plattelandsgemeenten van Nederland. Inmiddels is er een elfde gemeente aangesloten. Het blijft wel de P10 heten. "Die geuzennaam houden we er in." De P10 richtte het Henk Aalderink Fonds op. "Als je een goed idee of initiatief inlevert voor het platteland, kan daarvoor 1000 euro beschikbaar komen. Mijn afscheidscadeautje was dat."

Laatste busreis
Henk Aalderink is uitbehandeld en krijgt geen medicatie meer. "Alle opties zijn doorlopen. Als je mee wilt doen aan onderzoeken heb je een bepaalde kwaliteit van lever en bloed nodig. Die is er niet meer. Nou, dan ga je de laatste busreis maken. En daar ben ik nou mee bezig. Ik weet nog niet precies waar ik uit kom. Het meest vreemde is dat je geen perspectief heb. Dat heeft voor mij 65 jaar geduurd, maar ik kan nu begrijpen als jongelui geen perspectief hebben, dat ze dan in een dwaling komen."

Hij weet dat het morgen donderdag is, zit een beetje te praten en dat is het. "Ik had nog het idee dat ik nog ooit een brandweerkazerne zou kunnen openen, als een soort afsluiting. Maar het gaat allemaal door."
Zijn taken en ambtsketen heeft hij overgedragen. Hij wil de aftakeling niet in de openbaarheid laten afspelen. "Het is ook een keer mooi geweest, klaar! De gemeente staat er goed voor. Het is een mooie basis om op verder te werken. Ik neem gerust afscheid van de prachtige gemeente Bronckhorst."