Pech voor het Hamer Dakar team 2015 van Bob ten Harkel.
Pech voor het Hamer Dakar team 2015 van Bob ten Harkel.

Einde Dakar voor Jans en Ten Harkel

Hengelo - Zondag 4 januari meldde de organisatie van Dakar 2015 dat er officieel 161 motoren, 45 quads, 137 auto's en 63 trucks van start gingen in de 36e Dakar. Deze eerste etappe ging van Buenos Aires naar Villa Carlos Paz. De deelnemers maakten over een totale lengte van ruim 800 kilometer vooral kennis met het Argentijnse landschap: veel lange rechte stukken en scherpe bochten. De trucks reden een Special Stage van 175 kilometer en een lange verbinding van 663 kilometer naar Villa Carlos Paz.

Om 07.01 uur gingen als laatste de vrachtwagens van start en 's avonds rond 19.00 uur kwamen de eerste trucks over de finish. Om 20.36 uur waren van de Nederlanders alleen Bob ten Harkel en Frans van Lankveld nog niet langs checkpoint vier gekomen.

Even later werd duidelijk dat er problemen waren met de truck van Bob ten Harkel. Mede door slecht zicht vanwege opwaaiend stof kwam de truck in een greppel terecht. Het team sleutelde van 15.30 tot 22.30. Officieel bericht van het team: "Wij staan op ongeveer 70 km vóór het laatste WP stil. We hebben een groot probleem, we zijn in een geul terechtgekomen en hebben de assen eronderuit liggen. We denken niet dat we hem gesleept krijgen, de andere teamleden zijn al gebeld en onderweg." Ze konden uiteindelijk met behulp van twee grote tractoren van Argentijnen uit de greppel getrokken worden.

Maandagochtend 5 januari 10.11 uur wordt officieel bekend gemaakt dat het team van Bob ten Harkel helaas niet meer zal starten. In etappe 1 raakte de stuurinrichting en aandrijflijn van de DAF onherstelbaar beschadigd, waarna slepen ook onmogelijk was. Op de aanhanger achter de assistentietruck is vervolgens het bivak gehaald.

Het team is daarmee de eerste uitvaller bij de trucks.