Ingeborg Töniës op Borgjes Boerdijtje Kinderopvang. Foto: Indra Hagelstein

Ingeborg Töniës op Borgjes Boerdijtje Kinderopvang. Foto: Indra Hagelstein

Open dag Borgjes Boerderijtje Kinderopvang

Algemeen

ZELHEM – Even buiten Zelhem ligt Borgjes Boerderijtje Kinderopvang. Een ruime lichte opvang waarin door de grote ramen het buitenleven naar binnen lijkt te komen. “Buiten spelen, in de natuur bezig zijn en de omgang met dieren staan bij ons voorop”, vertelt eigenaresse Ingeborg Töniës enthousiast. Ingeborg is begonnen als gastouder en nu gaat ze verder met een kleinschalige kindervang waar kinderen van 0 tot 4 jaar samen één groep vormen.

Door Mirjam Rensink

In de omheinde tuin is ruimte genoeg voor de kinderen om lekker te spelen. Achter de tuin staan de ezels, konijnen en kippen. Kinderen mogen ze knuffelen, voeren, en als ze willen, de stal uitmesten. Speciaal voor dat doel heeft Ingeborg schattige overalls laten bedrukken met een afbeelding van de dieren erop. De dieren, de ezels Olle en Knoet, Meneer Konijn, Generaal Olivier, Roef, Hobbes en hond Moos spelen ook een hoofdrol in een voorleesboekje dat Ingeborg vorig jaar heeft gemaakt.
“Ik vind het belangrijk en leuk om kinderen wat te leren over de natuur en dieren. We leven in een verstedelijkte consumptiemaatschappij en daarom vind ik het belangrijk dat kinderen weten waar bijvoorbeeld de melk vandaan komt en wat een koe voor ons betekent. Dat kip meer is dan ‘het meest veelzijdige stukje vlees’”, vertelt Ingeborg.
“En ik leer kinderen te genieten van buiten zijn, van alle kleuren en geuren, van de wisseling van seizoenen en van de geluiden die er om ons heen zijn. We horen altijd van ouders terug dat kinderen tevreden en moe terugkomen van een dagje bij ons.” De kinderopvang heeft drie slaapkamers waar de kleinsten overdag kunnen slapen. “Door de rustige omgeving merk ik dat de kinderen hier heel diep slapen.”

Borgjes Boerderijtje verzorgt ook iedere dag een warme maaltijd voor de kinderen. Dit gebeurt in samenwerking met cateraar Buitengewoon. “We willen dat kinderen echt eten krijgen, geen potjes. We willen dat ze kunnen zien en proeven wat ze krijgen en ze dus geen prakje in een kleur voorzetten. We geven ze streekproducten en zoveel mogelijk seizoensgebonden.”

Ingeborg haalt veel energie uit de kinderen waar ze voor mag zorgen. “Ieder kind is uniek, heeft zijn/haar eigen belangstelling en ontwikkelingsfase. Ik vind het heerlijk om ze daarin te begeleiden”, vertelt ze terwijl ze enthousiast foto’s laat zien van blije kinderen die in overalls buiten rondrennen, een konijn aaien en op een traptraktor rijden. “Ik vind het ook leuk en belangrijk dat we kleinschalig zijn, zo hebben we persoonlijk en direct contact met de ouders en volop tijd voor de kinderen.”

Kinderopvang Borgjes Boerderijtje houdt op zaterdag 4 september van 10.00 tot 15.00 een open dag De opvang is te vinden aan de Wisselinkweg 5 in Zelhem. De ezels Olle en Knoet hebben inmiddels al eigen drukbezochte Facebookpagina die hun naam draagt.


borgjesboerderijtje.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant