Ds. Rineke van den Berg gaat met de fiets naar de mensen toe. Foto: Liesbeth Spaansen

Ds. Rineke van den Berg gaat met de fiets naar de mensen toe. Foto: Liesbeth Spaansen

Liesbeth Spaansen

Dominee Rineke van den Berg is mensenmens en verbinder

Algemeen

5 september van start in Protestantse gemeente

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – Na haar intrede in kleine kring tijdens de bevestigingsdienst op 18 juli in de Protestantse gemeente van Hengelo genoot Ds. Rineke van den Berg, haar man Alexander van Doorn en hun drie dochters van een welverdiende vakantie. “Heel fijn na de verhuizing en het kon nu nog even.” Op 5 september draagt ds. Joop Mol tijdens de dienst in de Remigiuskerk zijn taken aan haar over.

Kennismaken
Rineke van den Berg (1979, Culemborg) verhuisde op haar tiende naar Tiel, waar ze de middelbare school doorliep. “Daarna ging ik theologie studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Aan deze universiteit studeerden destijds studenten van verschillende christelijke stromingen, waardoor er ruimte was om in gesprek te gaan. Het is zes jaar studie, maar ik heb het in zeven jaar gedaan, omdat ik Grieks, de taal van het nieuwe testament, en latijn voor het volgen van kerkgeschiedenis, nog moest volgen. Daarna heb ik ook Hebreeuws gedaan, de taal van het oude testament, want we moeten de teksten kunnen vertalen, onderzoeken en interpreteren.”
Ze voegde er nog vijf maanden kerkgeschiedenis in Kopenhagen aan toe. “Scandinavische docenten gaven lessen over de vroege reformatie. Andere christelijke stromingen laten je nadenken over je eigen positie. Wat voor een ander vanzelfsprekend is, is dat niet voor mij.”

Na al die studie was er niet direct een vacature als dominee beschikbaar. Rineke werkte daarom een jaar als secretaresse en solliciteerde vandaaruit. In 2007 startte ze in het Groningse Veendam, een plaats met 20.000 inwoners.
Haar man Alexander van Doorn (Maurik) die ze in de Betuwe had leren kennen, maar nu in Amsterdam werkte en rechten studeerde, verhuisde mee en vervolgde zijn studie op de Universiteit van Groningen. Hij werkte een aantal jaren als kandidaat-notaris, maar schoolde om tot leraar Duits en geeft nu met veel plezier parttime les op de middelbare school De Passie in Wierden.

Na 6,5 jaar lang Veendam, accepteerde ds. Van den Berg in 2014 een aanstelling in Bruchterveld bij Hardenberg, een dorp met 1500 inwoners. “We hebben in Bruchterveld de rust leren kennen. Het was ook een bewuste keuze om aan deze kant van het land te blijven. We hebben het dorp enorm weten te waarderen, te midden van de mensen waar je korte lijntjes mee hebt.”

Hengelo is na 7,5 jaar Bruchterveld nu haar thuis. Hoe lang Rineke van den Berg dominee hier blijft, hangt ook voor haar, net als bij haar voorgangster ds. Aleida Blanken af van het eigen worden. “Iedereen heeft een eigen dynamiek. Daarom ben ik weggegaan uit Bruchterveld. Het was voor de gemeente en voor mezelf goed om te veranderen. Het werk is veel hetzelfde. Hengelo biedt veel nieuwe uitdagingen, zoals de samenwerking vanuit de raad van kerken bijvoorbeeld, het diaconiehuis aan Kerkstraat 15, maar het is ook een groter dorp dan Bruchterveld wat andere uitdagingen geeft.”

Ontdekking van Hengelo
Rineke is de Hengelose dorpsstructuur aan het ontdekken. “In Hengelo willen we de kinderen wel groot zien worden. De oudste dochter Jana van 11 gaat naar het middelbaar in Doetinchem, maar Noömi (9, bijna 10) gaat hier naar school en Hanneli (3,5) volgt ook al snel. De oudsten maakten de verhuizing bewust mee, maar drie supers, een bieb, zwembad én huisarts bijna op loopafstand, is nieuw voor ze, maar geweldig. In Hardenberg moesten we voor dit soort dingen altijd met de auto. Ik wil hier graag alles op de fiets gaan doen.”

De kermis in Hengelo heeft ze niet bezocht, maar ze weet wel dat het schuttersfeest nieuw voor haar is. “In Veendam leefde dit niet. We waren in Bruchterveld gewend aan een dorpsfeest georganiseerd door de Oranjevereniging met stratenteams die spellen deden op het voetbalterrein. Op de zondagochtend was er een tentdienst!”

‘Ik ben dorps-

predikant 

die de 

verbinding 

zoekt met de 

mensen, 

van jong 

tot oud’

De kinderen deden wel mee met de kinderspelen op vrijdag bij Steintjesweide. “Ik zag al veel kameraden- en vriendengroepen. Dat is fantastisch. De inwoners zijn erg actief met elkaar.”

Fulltime dominee
Rineke werd eerder wel benaderd door gemeenten die haar kerkdiensten online hadden bekeken, maar zocht en vond zelf de fulltime vacature bij de Remigiuskerk in Hengelo. “Ik ben een dorpspredikant die de verbinding zoekt met de mensen, van jong tot oud. Ik wil bewust ook jongeren én de middengeneratie erbij betrekken en met veel plezier ook de 80+. Ik ben een echt mensenmens en probeer goed te kijken naar de verdeling wat betreft aandacht. Ik wil mensen niet alleen bezoeken als er iets is, maar juist ook als er niks is. Het is fijn even het contact te houden. De mensen moeten zich gezien voelen.”

Ze realiseert zich dat het in coronatijd lastig is kennis te maken, maar hoopt er toch veel op uit te gaan. “Ik sport verder niet, dus ik wil zoveel mogelijk op de fiets gaan, ook in het buitengebied. Ik ben benieuwd wat op mijn weg komt, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant