Stephan Greven (l.) en Loek van Haaster in hun ontwerpstudio. Foto: Liesbeth Spaansen

Stephan Greven (l.) en Loek van Haaster in hun ontwerpstudio. Foto: Liesbeth Spaansen

‘Wij maken buiten voor u bijzonder!’

Algemeen

Greven en Van Haaster Groenadviseurs vieren 10-jarig jubileum

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN – Stephan Greven en Loek van Haaster startten hun bedrijf in 2011 in Dieren, in een woonwijk. Hun wens was om het bedrijf te verhuizen naar een woonboerderij iets buitenaf. Ze ontdekten deze op De Covik. Begin 2014 verhuisden zij naar hun nieuwe woning aan de Covikseweg 19 te Steenderen, waar voldoende ruimte is om te wonen en te werken.

Loek van Haaster (35) komt van origine uit Rijnsaterwoude bij Alphen aan de Rijn. Hij volgde de opleiding voor zelfstandig hovenier op het Wellantcollege in Gouda. Stephan Greven (35) is geboren en getogen in Dieren. Hij deed de opleiding voor zelfstandig hovenier op het Helicon in Nijmegen. Ze leerden elkaar kennen in Velp tijdens de HBO opleiding voor Tuin- en Landschapsarchitectuur op Hogeschool Van Hall Larenstein.

Als Greven en Van Haaster Groenadviseurs gingen zij enthousiast aan het werk met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen. Ontwerpen op schaal 1:50 werden de eerste jaren aan de keukentafel getekend, tot na een grondige verbouwing in 2019-2020 de ontwerpstudio op de verdieping was ingericht.
De groenadviseurs kijken naar de tuin, de mensen, hun huis en de inrichting. “Iedere tuin is daarom uniek. We kijken naar de uitstraling, de kleurkeuze, de gevelsteen, bouwstijl en het landschap eromheen. De tuin moet in de omgeving passen. Zichtlijnen en doorkijkjes vergroten de tuinbeleving”, vertellen Stephan en Loek. Voor de aanleg maken ze een totaalontwerp met sfeerimpressie, inclusief een diversiteit aan planten die goed met elkaar combineren. Siergrassen en bloembollen verlengen de seizoenen. Lavagesteente zorgt voor een onkruidvrije laag en voorkomt verdamping van vocht uit de bodem.
De tuin is het visitekaartje van de woning en biedt rust en ruimte in de vrije tijd. “De tuin moet in de basis functioneel zijn. Hierbij hebben we veel aandacht voor detail en duurzaamheid. Wij streven er zoveel mogelijk naar om het hemelwater in de tuin op te vangen en te infiltreren. Samen moet het één geheel worden.”

Na het ontwerpen, kunnen zij de tuin vervolgens ook aanleggen. “We willen ook zelf nog met de handen in de klei”, lacht Stephan. “Dit alles doen wij met onze eigen mensen zodat u van A tot Z door ons wordt geholpen. Daarvoor maken we eerst een aanlegofferte, onderverdeeld in voorwerk, grondwerk, bestrating en beplanting. Vooral de combinatie is leuk, dat je zelf een plan kunt bedenken en maken en dat je het dan ook kunt uitvoeren. Dat je het uiteindelijk helemaal tot leven ziet komen in de loop der tijd. Dat is heel mooi en maakt ons werk bijzonder leuk.”

Klanten krijgen na afloop uitleg bij de planten, een bijbehorend beplantingsplan en daarbij een plantlijst met de naam van de gebruikte beplanting, bloeitijd, kleur en bijzonderheden. Tot slot kunnen afspraken worden gemaakt over het onderhoud van de aangelegde tuin. “Maar we doen ook onderhoud of renovatie van bestaande tuinen”, benadrukt Loek. “We zijn tenslotte hoveniers.” De tuinen verschillen van grootte, ze worden niet alleen voor grote projecten gevraagd, ze ontwerpen ook voortuintjes, balkon- of daktuinen.

Beide vinden het belangrijk alles netjes voor elkaar te hebben en de tuin keurig en tip top achter te laten. Mensen moeten een goed gevoel hebben bij hun werk en hun werkwijze. “We proberen ons te onderscheiden als relatief klein bedrijf en hebben hierdoor een persoonlijke benadering”, legt Loek uit. “Naast met z’n tweeën aan het werk te zijn, werken wij ook met een vaste groep zzp’ers en als Erkend Leerbedrijf ook met stagiaires. Zo kunnen we onze werkwijze ook aan jonge hoveniers overbrengen.”

Zie ook de advertentie in deze krant.


groenadviseurs.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant