Richard Jansen: ‘Ik ben in anderhalf jaar tijd mijn beide broers verloren, dat heeft de doorslag gegeven om te stoppen.’ Foto: Luuk Stam

Richard Jansen: ‘Ik ben in anderhalf jaar tijd mijn beide broers verloren, dat heeft de doorslag gegeven om te stoppen.’ Foto: Luuk Stam

Richard Jansen wil vanaf nu vooral genieten

Algemeen

Hengelose horeca-ondernemer gaat met pensioen

Door Luuk Stam

HENGELO – Hij zal heus nog weleens bijspringen als barman bij café De Jongens of straks als het eens nodig is bij de nieuw te openen bistro De Smederij. “Maar dan wel wanneer het mij uitkomt”, zegt Hengeloër Richard Jansen, die op 1 september zijn 65ste verjaardag viert. “Het is prachtig werk, maar je moet er ook veel voor opgeven. Dat wil ik niet meer. Die verplichting, ik ben heel blij dat die er zo af is.”

Per 1 september stopt Richard Jansen officieel als horecaondernemer. Vanaf 1998 – toen hij samen met zijn zoon Marco eetcafé De Groes in Zelhem overnam – was Jansen onafgebroken actief in de horeca. Sinds 2014 deed hij dat opnieuw samen met zoon Marco bij eetcafé Jansen & Jansen in Hengelo, later nam hij samen met Raymond Jolij de taken in café De Jongens op zich. Nu draagt hij zijn werk over en wil hij vooral van vrije tijd gaan genieten.

Onderhoudsmonteur
Hoewel Jansen anno 2021 bij velen in de regio bekend is als horecaman, begint hij als tiener zijn werkzame leven als verwarmingsmonteur en loodgieter. Later werkt hij achttien jaar lang als onderhoudsmonteur in het ziekenhuis in Zevenaar. In de weekenden begint hij daarnaast zijn eerste biertjes te tappen. Eerst in de door zijn broer Harry gerunde discotheek Talk of the Town in Doetinchem, later in dezelfde stad bij café Jansen, waar ook zoon Marco werkt.

Pas wanneer Marco Jansen in 1998 besluit dat hij een zaak voor zichzelf wil beginnen, maakt ook zijn vader definitief de overstap naar de horeca. Met z’n tweeën runnen ze tien jaar lang eetcafé De Groes in Zelhem. “Geweldig om zoiets samen te doen”, vertelt Richard Jansen nu. “De horeca is een heel mooi vak, maar je kunt het niet alleen. Als ondernemer moet je er altijd zijn. Doordat wij het samen deden, konden we ook nog eens een weekendje weg.”

De Groes loopt vanaf het eerste moment goed. Toch besluit Marco Jansen om in 2008 – hij en zijn vrouw Wilma zijn dan ouders van twee kinderen geworden – het roer om te gooien. Vader en zoon verkopen De Groes. Marco Jansen gaat aan het werk als bedrijfsleider bij de Zutphense vestiging van sportcentrum AeroFitt. Richard Jansen heeft dan al een nieuwe uitdaging gevonden in de Zelhemse sporthal, waar hij de kantine omtovert tot bruin café. 

Ondanks de verkoop van De Groes en de overstap naar een compleet andere branche blijft het horecabloed ook bij zijn zoon altijd borrelen. In 2014 – de (klein)kinderen zijn inmiddels een stuk groter – dient zich de kans aan om op de hoek van de Hengelose Spalstraat een eetcafé te beginnen. Marco Jansen ziet het wel zitten. Al is hij niet van plan om het alleen te gaan doen. Hij wil ook deze zaak samen met zijn vader opzetten. Zo gebeurt het.

Apetrots
Eetcafé Jansen & Jansen groeit uit tot een groot succes. Ook het in 2018 geopende café De Jongens loopt direct goed. Met bistro De Smederij - naast De Jongens - breidt het geheel komend najaar nog verder uit. “We hebben hier heel wat neergezet”, stelt Richard Jansen. “Als je ziet hoe het zich allemaal ontwikkelt en dat ook mijn kleinkinderen hier nu met veel plezier meehelpen in de zaak, dan maakt je dat apetrots.”

Jansen is blij dat hij en zijn team dit alles in Hengelo hebben kunnen realiseren. “Het bloedde hier helemaal dood”, blikt hij terug. “Dan roepen mensen snel dat er in Hengelo niets gebeurt, maar alles valt of staat met actieve ondernemers. Wij zijn altijd actief gebleven, altijd mensen blijven prikkelen om hiernaartoe te komen. De uitstraling van de zaak is daarbij het belangrijkst. Als het allemaal draait en je de mensen in de watten kunt leggen, dan is dat het mooiste wat er is. Dat krijg je dan in de reacties ook terug, dat geeft voldoening.”

In het besluit om een flinke stap terug te zetten, heeft het overlijden van de twee broers van Richard Jansen een grote rol gespeeld. In anderhalf jaar tijd overleden zowel Harry Jansen (68) – die na zijn tijd bij Talk of the Town bij bierbrouwer Grolsch was komen te werken – en Jan Jansen (72), die tot begin vorig jaar café De Dwaasheid in Zutphen bestierde. Hij was de oudste, langstzittende en bekendste kroegbaas van de stad. 

Luisterend oor
Hoewel ze niet uit een horecafamilie kwamen, leek het vak de broers Jansen wel in de genen te zitten. “In het café ben je af en toe ook gewoon een maatschappelijk werker”, vertelt Richard Jansen. “Je hoort van alles, je ziet van alles en je moet sociaal zijn, met heel veel verschillende mensen om kunnen gaan. Dat was ook een beetje mijn kracht, dat ik voor iedereen een luisterend oor had.”

Bij zijn broer Jan zat Richard Jansen vorig jaar oktober een week lang aan zijn ziekbed. Hij overleed uiteindelijk aan de gevolgen van corona. “Dat heeft voor mij de doorslag gegeven”, vertelt Jansen nu. “Mijn vrouw Joke zei ook: ‘Wanneer ben je zelf aan de beurt?’ Zij heeft mij altijd gesteund. Dan ga je voor jezelf ook nadenken: Richard, hoelang nog? Ik heb toen de knoop doorgehakt. We hebben altijd veel opgegeven, nu gaan we zelf genieten.”

Op de achtergrond zal hij de zaken hier blijven ondersteunen. Het project ‘bistro De Smederij’ komt onder zijn leiding. Toch zal de vrije tijd vanaf nu voorop staan. Met zijn vrouw Joke zal Jansen geregeld naar Zeeland trekken. “En mijn kleinkinderen voetballen”, vertelt hij. “Het liefst ga ik elke wedstrijd kijken, maar ik moest dat te vaak afzeggen, zoals zoveel dingen. Straks kan ik gewoon zeggen: ‘Opa is er.’ Daar kijk ik heel erg naar uit.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant