Voormalig dorpscafé Kraantje Lek winnaar van Monumentenprijs Bronckhorst 2021. Foto: Liesbeth Spaansen

Voormalig dorpscafé Kraantje Lek winnaar van Monumentenprijs Bronckhorst 2021. Foto: Liesbeth Spaansen

Voormalig dorpscafé Kraantje Lek winnaar Monumentenprijs Bronckhorst 2021

Algemeen

BRONCKHORST/OLBURGEN - “Bijzonder toch wel, we hadden het nooit verwacht”, reageren eigenaren van het voormalige dorpscafé Kraantje Lek Jantina Wijpkema en Hans van de Bospoort op het winnen van de Monumentenprijs Bronckhorst 2021. “Het is een ontzettende motivatie om te zien dat het goed is, dat je het zelf doet”, laten ze weten. “We waarderen het enorm dat ze kiezen voor een project dat niet door gerenommeerde bedrijven wordt gedaan. Dit geeft vertrouwen en waardering!” 

Door Liesbeth Spaansen

Nadat Jantina en Hans dinsdag 24 augustus via de gemeente Bronckhorst het bericht hadden gekregen dat zij met hun woning de prijs hadden gewonnen, kwamen er positieve reacties binnen. Zij hadden zelf gedacht dat de straat in Vorden een aanmoediging zou zijn voor andere woningbouwverenigingen om ook op zo’n manier te gaan renoveren. Zelf zijn zij zonder subsidie aan te vragen aan het jarenlange onderhoud van hun woning begonnen.

Jantina en Hans begrijpen wel dat ze genomineerd zijn. “Vanwege de manier van aanpakken van het project en het soort object, maar niet zozeer om de monumentale status van het pand”, vinden Hans en Jantina. “Het gaat meer om het aanzicht van het pand en het verhaal, de herinneringen. Het was eerst winkel, later school en toen café. We maken er nu een huis van, wat wij mooi vinden.”

De beide andere genomineerden 2021 zijn het project van ProWonen aan de Berend van Hackfortweg en de stadsboerderij aan de Kerkstraat, beiden in Vorden. De winnaar krijgt een geldbedrag van 250 euro en een bijzondere pentekening van het pand. De uitreiking is tijdens de openingsavond van de Open Monumentendagen, 8 september in de Martinuskerk in Baak.


openmonumentendagenbronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant