Foto's van Meta van Arkel hebben als thema 'De Schoonheid van het Verval. Eigen foto

Foto's van Meta van Arkel hebben als thema 'De Schoonheid van het Verval. Eigen foto

KunstZondagVorden: beeldende kunst en vormgeving uit heden en verleden op bijzondere locaties

Algemeen

VORDEN - Op 12 september van 11.00 tot  17.00 uur is er eindelijk weer KunstZondagVorden. Iedereen is van harte uitgenodigd om zich op deze kunstroute in Vorden centrum en buitengebied te laten verrassen door beeldende kunst en vormgeving uit heden en verleden op bijzondere locaties. Neem de tijd om de kunstwerken nauwkeurig te bekijken en ga in gesprek met de aanwezige kunstenaars die graag vertellen over hun zoektocht van inspiratie naar creatie. 

De volgende galeries, ateliers en museum openen hun deuren en zijn herkenbaar aan de KZV-vlag: Museum Achterhoekse Schilderkunst, atelier Marian Merk, atelier Dolm (Harry Wibier), galerie Agnes Raben, Meta van Arkel, De Ezelstal en Riet Rexwinkel.
Het KZV-Infoblad bevat een routebeschrijving naar de deelnemende locaties, plus een beschrijving van het werk. Vanaf heden gratis af te halen bij VVV Vorden, Dorpsstraat 12a. Het Infoblad is ook verkrijgbaar bij de deelnemende galeries of kijk op www.kunstinvorden.nl.

Wat is er te zien?
KunstZondagVorden staat voor een diversiteit aan hedendaagse professionele beeldende kunst en vormgeving en beeldende kunst uit het verleden met kwaliteit.

Het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS) in Vorden wil de relatie die kunstenaars hadden en hebben met de Achterhoek behouden en onder de aandacht brengen. Zij presenteert nu een tentoonstelling met werken van Hubert van Hille (1903 – 1983). Aanvankelijk studeerde hij rechten en ging later naar de kunstacademie, aangespoord door H.P. Bremmer (1871 – 1956). Hij groeide tot een pointillist uit. Zijn onderwerpen vond hij in en om het huis, omdat hij nogal aan huis gebonden was.

Atelier en Schilderschool Marian Merk maakt schilderijen in de traditioneel ambachtelijke schilderkunst in olieverf. Haar thema’s zijn stillevens, portret/model of landschap. Door de lessen van Phillip Kouwen op de A.K.I. in Enschede kreeg zij de kans zich te bekwamen in de klassieke opleiding in tekenen en aquarelleren. Na de academie heeft ze nog 15 jaar de lessen gevolgd van Cornelis le Mair die haar de ambachtelijke techniek van de schilderkunst in olieverf bijbracht.

Atelier Kunst van de Kleur van Aaf Renkema. Renkema probeert in haar zoektocht door de kleuren naar het licht, de zichtbare en onzichtbare wereld met elkaar te verbinden. Voor de bezoeker, die geraakt wordt door die kleuren en het licht, wordt het schilderij een beleving. Renkema maakt in haar schilderijen zichtbaar wat onzichtbaar is.

In het woonhuis van Meta van Arkel kan men genieten van haar foto’s met het thema ‘De Schoonheid van het Verval’.

Het atelier van schilder Riet Rexwinkel bevindt zich op een unieke cultureel erfgoed locatie en is een van haar inspiratiebronnen. Haar schilderijen ontstaan intuïtief, maar ook herinneringen vormen een uitgangspunt voor haar werken, die zich kenmerken door de gemengde technieken die zij toepast. Vaak maakt zij daarbij gebruik van verschillende papier- en verfsoorten. 

Blikvangers In Beeld
Deze editie zijn er, naast het bijzondere werk op elke locatie, drie plekken waar KunstZondagVorden de aandacht op wil vestigen.

Atelier Dolm (nieuwe KZV-deelnemer): Harry Wibier is sinds zijn bezoek aan Valthe vooral gepassioneerd door de steentijd. Vandaar de naam Atelier Dolm, een afgeleide van het woord ‘dolmen’. Een dolmen is een Frans of Brits hunebed. Zijn atelier is een plek waar oeroude magie zich uit in moderne kunst. Vormen, structuur en spiritualiteit van rotstekeningen, hunebedden en steencirkels staan er aan de basis van tal van hedendaagse interpretaties.

De Ezelstal: Stichting De Ezelstal heeft als missie het beheren en presenteren van haar collectie, bestaande uit werk van kunstenaars uit de 20e eeuw uit de stroming Abstract Expressionisme, voor toekomstige generaties. Op dit moment bestaat de collectie uit werk van drie beeldend kunstenaars: kunstenaarsechtpaar Jan en Jetty Homan en beeldend kunstenaar Gradus Verhaaf. Nu is er in de expositieruimte (een van oorsprong oude ezelstal) een imponerende solo-expositie van Gradus Verhaaf, een begenadigd kunstenaar die je meeneemt in een wereld om weg te dromen met zijn prachtige monumentale schilderijen en zijn uitgebreide collectie grafiek die getuigt van zijn uitgesproken voorliefde voor tekenen. Recent verscheen over hem een prachtige biografie.

In Galerie Agnes Raben zijn momenteel vier beknopte solopresentaties te zien. De beeldend kunstenaars exposeren recent werk. Mark Kramer toont puntstructuren in papier die ontstaan zijn door boorperforaties. Zijn werk ontstaat vanuit een fascinatie voor het begrip leegte, sporen in de leegte en lagen. ”Met het perforeren verdwijnen en verschijnen lagen. Daar schoonheid in te zoeken en te ontdekken is mijn drijfveer”. Anne Rose Regenboog beperkt zich tot het maken van kubussen. Altijd weet de kunstenaar binnen 20x20x20cm een nieuwe wereld te creëren. De belichting zorgt voor een bijzonder veranderlijk kijkspel. Uitvinder Leo Cahn presenteert zijn nieuwste serie grasvaasjes en verruimt onze blik op gras. Het werk van Karin Kortenhorst is gemaakt van metaaldraad zoals staal, - zilver-, koper en aluminiumdraad. Dit materiaal walst, hamert, haakt en wikkelt ze op zo’n manier dat er transparante volumes ontstaan. Het begrip grens speelt in haar werk een belangrijke rol.

St.KunstInVorden
KunstZondagVorden is een van de projecten van de St.KunstInVorden. Deze stichting heeft als doel het organiseren, faciliteren en stimuleren van professionele kunst (alle kunstdisciplines) voor een breed publiek en specifieke doelgroepen. Voorzitter Willemijn Colenbrander maakt iedereen graag ook attent op de kunst in de openbare ruimte van Vorden, zoals het bronzen beeld van de dichter Staring en het Rollend Paard in Vorden centrum voor de Dorpskerk; de Zaaddoos bij station Vorden, het kleurrijke glasobject ‘Rondom’ op de Horsterkamp, het beeld Stoeiende Kleuters bij school De Hoge Voorde en het monumentale houten object Raise the children op landgoed Hackfort. Meer informatie op de site van de gemeente Bronckhorst Kunstwacht Bronckhorst.

En ook het Bildersproject, een bijzondere wandeling tussen de kastelen Vorden en Hackfort, voert langs plekken waar in de 19e eeuw (van 1868 tot 1879) de romantische landschapschilder Johannes Warnardus Bilders zijn studies maakte en op markante plekken staan een aantal Info-objecten van de Vordense kunstenaar Floris Brasser waar met behulp van QR-codes wordt verwezen naar de originele schilderijen en tekeningen van Bilders. Eind september wordt dit project afgesloten met de plaatsing van de Bilders Folly, een initiatief van de St.KIV, een compositie van een vijftal geschakelde, verticale elementen, een hommage aan de schilder Bilders van beeldend kunstenaar Floris Brasser (www.bilderspad.nl).

Mark Kramer, 2019, Atlas van G. Prop (1954). Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant