Een overzicht van sportpark De Lankhorst. Foto: PR.

Een overzicht van sportpark De Lankhorst. Foto: PR. 

Voetbalvereniging Sociï viert 75-jarig bestaan

Algemeen

Aftrap jubileum met ‘drive-thru’ op sportpark De Lankhorst

Door Jan Hendriksen

WICHMOND/VIERAKKER– De voetbalafdeling van Sportvereniging Sociï bestaat dit jaar 75 jaar. Dit had de Wichmondse-Vierakkerse club afgelopen voorjaar rond de oprichtingsdatum van 10 mei groots willen vieren. Maar zoals bekend gooide corona het afgelopen anderhalf jaar roet in het eten bij talloze andere jubileumactiviteiten. Toch ‘trapt’ de jubileumcommissie van voetbalvereniging Sociï, om in voetbaltermen te spreken, zondag 5 september het jubileumjaar alsnog officieel af met een zogenaamde ‘drive-thru’ op de parkeerplaats van sportpark De Lankhorst.

De jubileumcommissie heeft namelijk alle leden opgeroepen om zondag tussen 12.00 en 13.00 uur al carpoolend met een volgepakte auto in een rood-witte outfit (de clubkleuren) naar de Lankhorsterstraat te komen. Voor deze ‘drive-thru’ heeft de jubileumcommissie diverse bezienswaardigheden uitgedacht en uitgestald om deze te komen bezichtigen. Onder andere zal het prachtige jubileumboek ‘Sociï 1946 – 2021’ dan gepresenteerd worden en verkrijgbaar zijn.
In de loop van volgend voorjaar volgen een aantal andere jubileumactiviteiten die onder aanvoering van de voorzitter van jubileumcommissie ‘Sociï 75’ en oud-voorzitter Gert Hiddink nog nader worden uitgewerkt. Voetbalvereniging Sociï maakt deel uit van de bloeiende omnivereniging Sportvereniging Sociï die ontstond nadat er in 1978 een tennisvereniging en in 1985 een volleybalafdeling werd opgericht.
Voetbalvereniging Sociï is van oorsprong een katholieke vereniging en werd direct na de Tweede Wereldoorlog opgericht en betekent in het Latijns zoveel als vriendschap/broederschap. En die vriendschap/broederschap heerst na 75 jaar nog steeds onder de momenteel 165 leden tellende voetbalvereniging. “Zeker nadat de vereniging eind jaren zestig van de vorige eeuw werd ‘opengesteld’ voor alle inwoners van Vierakker-Wichmond. Kort daarna deed ook het vrouwenvoetbal al zijn intrede”, zo verklaart Jan Garritsen die samen met Bert Borgonjen, Reint Pellenberg en Mike Toker de samenstellers vormen van het jubileumboek dat een prachtig overzicht en een inkijk geeft in de vereniging. Een boek dat bij het doorbladeren van het 160 pagina’s tellende boek met de verhalen en de talloze foto’s vooral herinneringen naar boven haalt.

Opvallende naam
Voor en vlak na de Tweede Wereldoorlog werd er ook al volop gevoetbald door ‘jonge familiemannen’ in weilanden in en rondom Vierakker-Wichmond. Voorlopers van Sociï waren onder meer de Bergse Boys, Wichmondse Boys, Vierakker Vooruit en Deevo (Door eendracht en volharding opgericht). Maar uiteindelijk zag op 10 mei 1946 officieel Sociï haar levenslicht. “Een Latijnse naam hetgeen de betrokkenheid vanuit de rooms-katholieke kerk duidelijk aangeeft. Het was dan ook pastoor Ter Heerdt die de naam bedacht heeft en zijn zegen gaf aan het voetbal”, zo verklaart Jan Garritsen de toch wel opvallende naam van de club.

In de eerste jaren werd er op verschillende locaties gevoetbald. Vanuit de Broekweg ging men naar een weiland van de familie Stapelbroek aan de Lankhorsterstraat, vervolgens naar een stuk grond van Huize Suderas waarna men in 1960 verhuisde naar het terrein achter het Ludgerusgebouw.

Verhuizing
De grootste verandering die de club doormaakte, is toch wel in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De plannen voor de aanleg van een tweede speelveld kunnen niet gerealiseerd worden. Maar de familie Giesen aan de Lankhorsterstraat biedt uitkomst. Zij zijn bereid een stuk grond te verkopen aan de gemeente, die Sociï de gelegenheid biedt om te verhuizen naar de huidige locatie. In 2013 komt dit door privatisering in zelfstandige handen. Om het clubgebouw te kunnen bouwen werd er destijds onder meer een autocross georganiseerd op de toen nog aan te leggen voetbalvelden. Het gevolg van de nieuwe accommodatie is dat er een bloeiende vrouwenafdeling ontstond, dat er jeugdtoernooien konden worden georganiseerd en dat men er over na ging denken andere takken van sport te introduceren. Zo wordt er kort getafeltennist, maar wordt uiteindelijk in 1978 een afdeling tennis en in 1985 de afdeling volleybal opgericht die ook gebruik maken van het clubgebouw. Gezamenlijk wordt vanaf eind jaren zeventig ook het gezamenlijke clubblad ‘Sociïaloog’ uitgebracht.

Samenwerking
Rond de millenniumwisseling krijgt ook Sociï ermee te maken dat de groei van de voetbalafdeling achter de rug is. Het wordt steeds moeilijker om het ledenbestand, zeker bij de jeugd, op peil te houden. Om toch met volwaardige elftallen te spelen, wordt er een samenwerking gezocht met Baakse Boys. Uiteindelijk mondt de samenwerking in 2005 uit in SBC’05 (Sociï Baak Combinatie) en spelen er verschillende jeugdelftallen onder die naam in de competitie.
Ook wordt er onderzocht of er een verdere samenwerking of fusie mogelijk is. Na enkele jaren van intensieve gesprekken ketst de samenwerking af en gaan beide verenigingen hun eigen weg. Ook wordt de samenwerking binnen de jeugd in 2012-2013 stopgezet. Op het gebied van samenwerking zijn er onder voorzitterschap van Gert Hiddink in het seizoen 2013-2014 nieuwe ontwikkelingen. Men gaat bij de jeugd samenwerken met VV Vorden.

Gert Hiddink: “Vooral bij de meisjes, mede door de landelijke groei van het meisjesvoetbal, wierp dit zijn vruchten af. Maar in 2016 besloot VV Vorden toch een eigen vrouwentak op te richten en stopte de samenwerking. Inmiddels hadden we in die periode ook gesprekken aangegaan met SV Ratti uit Kranenburg. Het reusstaat is dat we vanaf 2018-2019 met twee combinatie-elftallen van beide verenigingen in de competitie deelnemen onder de naam Samenwerking Senioren Afdeling (SSA) Ratti/Sociï.”
De thuisduels van het eerste elftal van SSA Ratti Sociï in de vijfde klasse van het district Oost van de KNVB worden om en om gespeeld in Kranenburg en Wichmond. Overigens bestrijkt de samenwerking tussen beide verenigingen ook de lagere elftallen, de jeugd en het vrouwenvoetbal.

Gelijkwaardig
Deze verdergaande samenwerking lijkt volgens bestuurslid Nout Nijenhuis de toekomst te worden voor beide verenigingen. Een samenwerkingsovereenkomst bestrijkt drie jaar en kan twee keer worden aangegaan. Daarna hint de KNVB op een fusie. De tweede periode start dit seizoen. Nu is het aan Ratti en Sociï om te bekijken hoe de eventuele gezamenlijke toekomst eruit zal zien.
Nout Nijenhuis: “We zijn gelijkwaardig aan elkaar wat leden aantallen betreft, spreken dezelfde taal, hebben dezelfde doelstellingen op sportief gebied en dat geeft ons een goed gevoel over de eventuele verdere samenwerking die tot een fusie leidt. Maar daarover moeten de leden eerst een definitieve uitspraak doen.”

Het kampioenselftal van Sociï uit het seizoen 1992-1993 met in ht midden zittend doelman en mede samensteller van het jubileumboek Jan Garrtisen. Foto: PR.
Tot midden jaren zeventig van de vorige eeuw voetbalde Sociï achter het Ludgerusrsgebouw. Foto: PR.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant