Foto: PR
Foto: PR

Eerste Ambachtelijke Plantenmarkt Landgoed de Wiersse

Partnerbijdrage

VORDEN - De herfst staat steeds vaker in de schijnwerpers als het ideale plantseizoen, en de vraag naar onbespoten, robuust en bijzonder plantgoed stijgt aanzienlijk. Daarom slaan Landgoed De Wiersse en Gardeners’ World de handen ineen om de allereerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ te organiseren. Dit bijzondere evenement, op 1 oktober gehouden op het landgoed De Wiersse in Vorden, ingebed in het Achterhoeks coulisselandschap, staat volledig in het teken van duurzaam plantgoed, gepassioneerde kwekers en het belang van tuinen en tuinieren voor een klimaatbestendige toekomst. Geopend van 10.00 tot 16.30 uur.

Op deze dag kunnen tuiniers zich verheugen op een uitgebreid aanbod dat elke plantenliefhebber zal aanspreken. Van biologische rozen tot onbespoten vaste planten, van pootgoed tot biologische zaden, van inheems plant goed tot ambachtelijk gekweekte (fruit)bomen en pluktuinplanten– alles is aanwezig om de groene harten van tuinliefhebbers sneller te laten kloppen. Naast het uitgebreide assortiment biedt de ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ ook boeiende lezingen van de kwekers, specialisten in hun vakgebied. Deze lezingen behandelen onder andere bijzondere kweekmethoden en unieke plantengroepen die extra aandacht verdienen. Naast de 25 kwekers die deelnemen aan de Ambachtelijke Plantenmarkt is er nog veel meer moois, lekkers en interessants te ontdekken. Sneeboer (www.sneeboer.com) en Kopersporen (www.kopersporen.nl) vertellen over hun tijdloze en duurzame tuingereedschap. 

Een primeur is Wool Pots (www.wool-pots.co.uk).  Dit Britse bedrijf maakt plantenpotten van wol – een restafval dat veel verbrand wordt. De voordelen zijn eindeloos: planten wortelen extra goed, slakken gaan niet graag over het wollenrandje heen, het potje kan zo de grond in, waarna hetvoeding vormt, en het scheelt ontzettend veel plastic. Verder zijn er ambachtelijke potten van De Smeltkroes en met de hand gevlochten manden van Annabel Middeldorp. Antiquariaat Champ Clark neemt boeken mee met als onderwerp– hoe kan het ook anders – tuinieren en tuinen. Inde Gardeners’ World-leeshoek tref je een makkelijke stoelen leesvoer om weer even bij te komen. Jo Tragter is een echte bron van kennis en vertelt je alles over bijzondere appelrassen en hun gebruik. Het Blauwe Huisje helpt je jouw oogst om te zetten in chutneys, seizoens-jam en marmelade.

 De Bijenstichting (www.bijenstichting.nl) zorgt voor producten, zoals bijenwaskaarsen, biologisch zaai- en poot goeden boeken, naast waardevolle informatie. De Vlinderstichting vertelt je van alles over hoe je jouw tuin zo goed mogelijk inricht voor de biodiversiteit. Daarbij is dit de beste plek om met kinderen naartoe te gaan, want er wordt voorgelezen!

In het koetshuis van Landgoed De Wiersse kunnen bezoekers genieten van koffie, thee en huisgemaakte Engelse cake, terwijl lichte maaltijden ook beschikbaar zijn voor degenen die wat meer willen. De toegangsprijs voor de Ambachtelijke Plantenmarkt komt overeen met de normale toegangsprijs voor de tuinen, waar bezoekers ook de gelegenheid hebben om rond te dwalen en de prachtige tuinen te bewonderen.

www.dewiersse.com/plantenmarkt

‘Dit artikel wordt u aangeboden door de Wiersse. Het is niet gemaakt onder de verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Foto: PR
Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant