Vloerkleden kunnen onder andere gemaakt worden van wol, jute en katoen.
Vloerkleden kunnen onder andere gemaakt worden van wol, jute en katoen. Foto:PR

Alles over vloerkleden van natuurlijke materialen

Partnerbijdrage

Tegenwoordig zijn we helemaal weg van alles dat natuurlijk is. Ook een natuurlijk interieur met groene planten en lichte kleuren zien we steeds vaker terugkomen in Nederlandse huishoudens. Alhoewel natuurlijke materialen natuurlijk voordelen hebben, valt er ook iets te zeggen voor vloerkleden gemaakt van synthetische materialen. Met al deze verschillende keuzes kan het erg lastig zijn om door de bomen het bos nog te zien. In dit artikel lees je daarom alles over verschillende soorten natuurlijke vloerkleden zodat jij precies weet welke het beste bij jou en je huis past!

De natuur in huis halen

Als het op natuurlijke vloerkleden aankomt, zijn er een aantal verschillende materialen waaruit je kunt kiezen. Over het algemeen zijn dit wol, jute en katoen. Traditioneel gezien werden vloerkleden voornamelijk van wol gemaakt. Het voordeel van deze vloerkleden is dus niet alleen dat je de natuur, maar ook een stukje geschiedenis in huis haalt. Kleden die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, komen daarnaast goed tot hun recht in inrichtingen met een natuurlijk tintje. Al deze materialen hebben zo hun voor- en nadelen die we hieronder zullen bespreken.

Warme wollen vloerkleden

Wollen vloerkleden zijn al jarenlang een populaire optie. Dit komt doordat wol als materiaal een hoop voordelen biedt. Zo hebben deze kleden een isolerende werking. Dit houdt niet alleen in dat ze lekker warm zijn in de winter, maar ook koel in de zomer. Daarnaast blijft wol lang schoon. Dit komt door de vetten die van nature in het wol zitten. Dit maakt deze vloerkleden ook nog eens minder brandbaar. Een nadeel van dit soort vloerkleden is dat ze vaak flexibel zijn, waardoor ze na verloop van tijd misschien hun vorm deels verliezen.

Ruw en betrouwbaar jute

In tegenstelling tot wollen vloerkleden, zijn jute vloerkleden vaak stugger. Dit zorgt ervoor dat kleden gemaakt van dit materiaal er natuurlijk en wat stoerder uitzien. Daarnaast hebben deze kleden een groot voordeel ten opzichte van andere vloerkleden gemaakt van natuurlijke materialen. Zo gaat stof op jute vloerkleden liggen, in plaats van dat zich aan of tussen de vezels gaat hechten. Dit zorgt ervoor dat stof makkelijk te verwijderen is met een stofzuiger. En dat is gunstig nieuws voor mensen met allergieën en luchtwegklachten!

Veelzijdige katoenen vloerkleden

Het laatste, maar zeker niet het minst belangrijke, materiaal is katoen. Katoen is misschien wel het meest gebruikte natuurlijke materiaal als het op stoffen aankomt. Dat is dan ook geen wonder, want katoen is erg goed bewerkbaar. Dat zorgt ervoor dat het in verschillende kleuren, designs en vormen geverfd en gemaakt kan worden. Een ander groot voordeel van katoenen vloerkleden is dat ze makkelijk schoon te maken zijn. Zo kunnen ze vaak gewassen worden in de wasmachine. Een ervaren nadeel van katoenen vloerkleden is echter dat de kleuren na verloop van tijd kunnen vervagen. Nu ben je helemaal op de hoogte van de verschillende soorten natuurlijke vloerkleden en kan je met een gerust hart de natuur in huis halen!

Dit artikel wordt u aangeboden door Tapeso.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden