Bij de overdracht van de driewielerfiets aan Kelly Jacobs zijn enthousiaste vrijwilligers van Stichting Litania aanwezig. Foto: Roel Kleinpenning

Bij de overdracht van de driewielerfiets aan Kelly Jacobs zijn enthousiaste vrijwilligers van Stichting Litania aanwezig. Foto: Roel Kleinpenning

Nieuwe fiets voor Kelly Jacobs

Zorg

ZELHEM – Kelly Jacobs straalt, ze heeft net een nieuwe driewieler gekregen van Stichting Litania. Een rode fiets met een mooie mand achterop. De kleur heeft Kelly zelf gekozen en wat er in de mand moet weet ze ook al: een paraplu, een handdoek, medicijnen en een apparaat om muziek op af te spelen. Kelly en haar moeder Gonny zijn een bekende verschijning in Zelhem. Ze fietsen meerdere malen per dag een rondje in en om het dorp, weer of geen weer. Vandaar dat de paraplu ook altijd meegaat.

Door Mirjam Rensink

Bewegen is essentieel
“Fietsen is voor Kelly heel belangrijk”, vertelt Gonny Jacobs. “In beweging blijven is essentieel om lichamelijke achteruitgang tegen te gaan en door in beweging te zijn, beleeft ze ook van alles en dat is ook goed voor haar welzijn.” Gonny en Kelly hadden een fiets van de gemeente Bronckhorst maar wilden deze graag inruilen voor een fiets die ze ook kunnen meenemen in de auto. “Kelly kan maar kleine stukjes lopen, voor langere afstanden heeft ze een eenvoudige rolstoel. Maar ze vindt het veel fijner om zelf te fietsen dan om in een rolstoel te zitten. Vandaar dat we graag een fiets wilden die inklapbaar is en daardoor mee te nemen is.” Bij de gemeente kregen ze dit keer nul op het rekest maar gelukkig schoot de Hengelose Stichting Litania te hulp. Vriendin Helga Wossink wees de familie Jacobs op deze mogelijkheid. “Fietsen is voor Kelly zo goed en een hele belangrijke invulling van haar dag. Zo’n fiets kost meer dan zesduizend euro en dat is veel geld om zelf te moeten opbrengen. Het is heel fijn dat de stichting Litania Kelly wil helpen.”

Kelly en haar moeder zijn er nog wat overweldigd van. “Dit is zo lief, zo fijn dat er mensen zijn die ons dit zomaar gunnen. We fietsen meerdere keren per dag en nu kunnen we ook ergens anders gaan fietsen dan in en rondom Zelhem. We gaan graag naar Noordwijk bijvoorbeeld en nu kunnen we daar ook gaan fietsen samen.”

Stichting Litania
Stichting Litania is in 2011 opgericht door Arie en Petra. Zij wilden een rolstoelfiets aanschaffen voor hun zwaar beperkte dochter Litania. Maar ze kregen deze niet vergoed door de gemeente en ook niet door de zorgverzekeraar. Ze probeerden geld bij elkaar te krijgen door spullen op rommelmarkten te verkopen. Al snel kregen ze zoveel spullen aangeboden dat er een winkel mee kon worden gevuld. Dat werd de eerste kringloopwinkel van de stichting aan de Spalstraat in Hengelo. Daarna kwamen er nog een winkel bij in Hengelo, een in Doesburg, een grote in Brummen en sinds kort is er ook een winkel in Ulft. Het geld dat de stichting verdient, wordt nu gebruikt om kinderen zoals Litania te helpen die een hulpmiddel nodig hebben dat niet door andere instanties wordt vergoed.

“Wij bekijken vanuit de stichting iedere aanvraag heel zorgvuldig. Voorzieningen horen officieel verstrekt te worden via de gemeente en dus dan gaan we meestal eerst in gesprek met de gemeente. Bij deze fiets was het bijvoorbeeld zo dat de gemeente zes jaar geleden al een fiets had verstrekt. Alleen die fiets was niet inklapbaar en kon Kelly dus alleen in de omgeving van haar eigen huis fietsen. De gemeente adviseerde het gezin toen om een aanhanger te kopen voor de fiets. Maar de familie heeft geen plek om deze aanhanger neer te zetten. Wij vinden dat het belangrijk dat Kelly verder kan komen in het leven en daarom hebben we besloten dat we aanvraag honoreren.

We helpen kinderen in de hele Achterhoek en ook soms daar buiten. Wij willen een kind verder helpen, in de breedste zin van het woord. Het kan gaan om een aangepaste fiets, maar ook om boeken voor een kind met dyslexie, paarden voor manege Zandewierde of aangepaste speeltoestellen in bestaande speeltuinen. We kunnen maar een aantal aanvragen per jaar honoreren, we financieren alles uit de opbrengsten die we krijgen vanuit onze winkels. We krijgen geen subsidie omdat we willen laten zien dat er ook zonder subsidie heel veel mogelijk is. En we staan ook voor het sociale aspect. We willen dat mensen even in de winkel kunnen lopen voor een gesprekje als ze daar behoefte aan hebben. De vrijwilligers in onze winkels staan altijd voor iedereen klaar. Sommige vrijwilligers hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. We begeleiden hen zonder financiering vanuit UWV. Mensen mogen bij ons zijn wie zijn. Ze worden gewaardeerd om alles wat ze kunnen. We hebben veel vrijwilligers die bij ons werken omdat ze het leuk vinden om zich in te zetten voor ons goede doel. Dat is heel fijn. Van dat soort mensen kunnen we er altijd nog wel meer gebruiken”, lacht Petra.

Binnenkort krijgt Vorden een of meerder aangepaste speeltoestellen. Net zoals er in Hengelo en Zelhem ook al een aantal staan. De gemeente Bronckhorst is bezig met het opknappen van de speeltuinen. Stichting Litania springt desgewenst bij met het financieren van bijzondere speeltoestellen. “We vinden het fijn dat de mensen die in onze kringloop komen, zien waar het geld dat ze daar uitgeven terecht komt. Mensen kopen bij ons en wij geven het weer terug aan de gemeenschap.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden