De demonstraten rolden aan het begin van de vergadering een lange banner van de tribune met honderden persoonlijke verhalen van mensen over hoe het ziekenhuis hun leven of dat van hun kinderen heeft gered. Foto: PR

De demonstraten rolden aan het begin van de vergadering een lange banner van de tribune met honderden persoonlijke verhalen van mensen over hoe het ziekenhuis hun leven of dat van hun kinderen heeft gered. Foto: PR

VIDEO

Protest voor behoud volwaardig ziekenhuis Zutphen bij vergadering Provinciale Staten

Zorg

ARNHEM/ZUTPHEN – Ziekenhuispersoneel en inwoners van de gemeente Zutphen hebben woensdagochtend 31 mei aan het begin van de vergadering van de Provinciale Staten geprotesteerd voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Zutphen. De demonstranten willen dat ook de Gelderse Staten zich uitspreken vóór het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Zutphen. Ook willen ze dat de Staten minister Kuipers op het matje roept, omdat de zorg in Gelderland wordt uitgekleed.

De demonstraten rolden aan het begin van de vergadering een lange banner van de tribune met honderden persoonlijke verhalen van mensen over hoe het ziekenhuis hun leven of dat van hun kinderen heeft gered. Voorafgaand aan de Statenvergadering vertelden twee van die verhalenschrijvers persoonlijk hun verhaal aan de Statenleden.


Melia Kooij-van der Leur is één van hen. Zij was werkzaam in het ziekenhuis. “Het ziekenhuis was bijna mijn tweede thuis, ik ben daar geboren en heb daar de eerste maanden van mijn leven doorgebracht. Later heb ik er jaren gewerkt. Het gaat mij aan het hart dat het nu dreigt te verdwijnen” aldus Kooij-van der Leur.

Ennore Kern is hartpatiënt en ook zij riep de politici op om vandaag de kant van de inwoners van Zutphen en omgeving te kiezen, in plaats van de kant van de zorgverzekeraars. “Door de nabijheid van ons ziekenhuis heb ik zelf levensreddende spoedzorg kunnen hebben, maar met meer kilometers afstand was ik er niet meer geweest. Het kost levens als ons ziekenhuis wordt uitgekleed.”

Motie
Tijdens de Statenvergadering zal naar verwachting een meerderheid van de politieke partijen een motie indienen waarmee de Staten de kant van inwoners kiezen. Het provinciebestuur wordt hiermee opgedragen er bij minister Kuipers op aan te dringen maatregelen te nemen om de zorgvoorzieningen in Zutphen te behouden. Een meerderheid van SP, GroenLinks, PvdA, PVV, 50Plus, D66, CDA, PvdD, Ja21 en BBB (43 van de 55 zetels) dienden de motie samen in.

Druk op minister Kuipers groeit
Daarmee groeit de druk op minister Kuipers om zich in te spannen voor een volwaardig ziekenhuis in Zutphen. Eerder hadden de actievoerders al succes in de gemeenteraden van Zutphen en omliggende gemeenten. Nu lijkt dat ook te gaan gebeuren in de Provincie. Door eerdere acties debatteert de Tweede Kamer op 22 juni speciaal over het Zutphense ziekenhuis.

Mart de Ridder is fractievoorzitter van de SP in Zutphen ziet deze actie als een opmaat naar een landelijk protest: “Verschraling van de ziekenhuiszorg is geen uniek Zutphens probleem, maar komt op veel meer plekken voor. Op dit moment onder nadere ook in Zoetermeer. Tot nu toe staat minister Kuipers aan de kant van de zorgverzekeraars, die laten ziekenhuizen kapot concurreren. Hij moet aan de kant komen staan van de mensen in Zutphen en omstreken. Wij gaan de druk opvoeren zodat hij wel zal moeten.”

De SP regelt 22 juni een grote bus om daar met zoveel mogelijk mensen bij te zijn en de druk op minister Kuipers op te voeren. Mensen die mee willen kunnen zich aansluiten door een mail te sturen naar zutphen@sp.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden