Tijdens een gezamenlijke oefening door hulpverleners van brandweer- en ambulanceposten Steenderen en Zutphen wordt een 'slachtoffer'  uit de auto gehaald. Foto: Liesbeth Spaansen
Tijdens een gezamenlijke oefening door hulpverleners van brandweer- en ambulanceposten Steenderen en Zutphen wordt een 'slachtoffer' uit de auto gehaald. Foto: Liesbeth Spaansen

Samenwerking hulpdiensten Steenderen en Zutphen verstevigd

Zorg

STEENDEREN/BRONKHORST - Op woensdagavond 24 mei organiseerden de brandweerposten Steenderen en Zutphen een oefening in Bronkhorst. De focus van deze oefening lag dit keer op de samenwerking tussen beide korpsen, waarbij niet alleen brandweerlieden maar ook ambulancepersoneel betrokken werden.

Door Liesbeth Spaansen

Scenario ongeval
Plaats van het ongeval was Bakerwaardseweg 2 in Bronkhorst. De omwonenden waren op de hoogte gesteld dat het om een oefening zou gaan. Ook werd vermeld dat de vier personen in de auto’s acteurs zijn die hun rol met verve zullen spelen.

Het scenario was als volgt: op een 80-kilometerweg rijdt een vrachtwagen met flinke boomstammen in de bak. Als er plotseling een tractor de weg op komt rijden, moet de vrachtwagen vol in de remmen. Het hydraulische systeem ontwricht en de bak komt omhoog. De boomstammen schuiven uit de bak in de voorruit van de elektrische auto die achterop de vrachtwagen klapt. Het echtpaar, waarvan de vrouw zwanger is, raakt bekneld. De tweede auto, met twee zussen erin, rijdt op benzine. Deze klapt daar weer achterop. Ook deze automobilisten raken bekneld.

Kennisoverdracht
In de brandweerkazerne in Steenderen kwamen van de beide korpsen de hulpverleners bijeen voor een instructie over wat de brandweer- en ambulancemedewerkers kunnen doen bij een ongeval. Beide zijn ter plaatse om hulp te verlenen. Hoe gaat het in zijn werk om de hulpverlening gezamenlijk tot een goed resultaat te brengen.

Tijdens de briefing werden twee presentaties getoond. De brandweer legde aan het ambu-personeel uit hoe zij omgaan met (elektrische) voertuigen. In het Crash Recovery System (CRS) is informatie beschikbaar over waar airbags zitten, hoe (elektrische en gas) leidingen lopen. Deze informatie zorgt ervoor dat een auto zo veilig mogelijk spanningsloos kan worden gemaakt. 

Vervolgens kreeg de brandweer een uitleg over de nieuwste technieken en zienswijzen van het ambu-personeel bij het stabiliseren van gewonde personen in voertuigen. Was het vroeger standaard om een slachtoffer met een nekkraag te fixeren, tegenwoordig wordt per trauma bekeken wat de beste oplossing is. Soms kunnen de mensen gewoon uit de auto stappen, een andere keer is een wervelplank nodig, of kan een vacuümmatras (wervelkolomondersteuning) uitkomst bieden.

Op locatie
De hulpdiensten van brandweer post Steenderen zijn als eerste ter plaatse en treffen de enorme ravage aan. Hulp wordt ingeschakeld van de brandweer- en ambulancepost Zutphen.
Hulpverleners werkten per tweetal op de ‘plaats ongeval’ en gingen in overleg met de andere hulpverleners. Gedurende de hulpverlening zijn leidinggevenden aan het observeren wat goed gaat en wat verbetering behoeft. Dat wordt besproken in een evaluatie direct na de oefening. Dit complexe scenario kostte zo’n anderhalf uur om tot een goed einde te brengen. Voor beide posten was het een geslaagde oefening.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden