Een vaargast wordt extra in het zonnetje gezet tijdens door vrijwilligers. Foto: Stichting Vaarwens

Een vaargast wordt extra in het zonnetje gezet tijdens door vrijwilligers. Foto: Stichting Vaarwens

Stichting Vaarwens maakt met vaardagen herinneringen

Zorg

BRONCKHORST – Elk jaar kiest Lionsclub Bronckhorst drie nieuwe goede doelen, een lokaal, regionaal en landelijk doel. “Vanwege hun eigen PR was Stichting Vaarwens al in onze goede doelen commissie bekend”, vertelt Anne Pera. “Voor dit jaar hebben we dit als landelijk doel gekozen.” “Wat een fantastisch bericht dat de Lionsclub Bronckhorst onze stichting heeft aangewezen als één van de goede doelen van het nieuwe Lionsjaar 2022/2023”, is Erica Visser enthousiast. “Dit jaar bestaat Stichting Vaarwens 15 jaar en in de 15 jaar hebben wij al meer dan 1000 vaarwensen in vervulling kunnen laten gaan.”

Stichting Vaarwens is een initiatief van Evert Stel en Inge de Graaf. Sinds 2007 organiseren zij individuele vaardagen voor mensen, samen met hun naasten, die in hun laatste levensfase verkeren. Inmiddels hebben vele honderden mensen ervaren, hoe het is om er een dag uit te zijn in een bijzondere omgeving. De gasten komen uit heel Nederland. 

Een vaardag wordt voor de gasten kosteloos verzorgd: organisatie, als nodig ambulance vervoer, eventueel verpleging, catering en de kosten voor het inzetten van het schip. Aan het eind van de dag krijgen de gasten een verslag en foto’s van de vaardag als herinnering mee naar huis. 

Eén dag voor één zieke met zijn/haar naasten. Dat leek Evert en Inge voor een aantal weken per jaar goed te doen. Inmiddels na vijftien jaar, zijn er de hele week vaarwensen en ook het hele jaar door. De voldoening die het gaf om een dag met een zieke gast samen met de naasten te varen en hun zorgen even te laten vergeten, motiveerde het paar om door te gaan met dit bijzondere werk. Ondanks de grote vraag, besloten zij hun vaardagen volledig gratis te willen blijven aanbieden. 

De kosten voor een vaardag zijn ongeveer 500 euro afhankelijk van de duur en zorg die nodig is tijdens de vaardag. Helaas konden ze de vele vaardagen niet meer zelf bekostigen en hebben om die reden Stichting Vaarwens opgericht. Sinds 2020 heeft de stichting een eigen, geheel aangepast schip de ‘Vaarwens’. 

Een grote groep vrijwilligers is opgeleid en de stichting heeft nu al 90 vrijwilligers. Schippers, bootsmannen/vrouwen en mensen die helpen bij evenementen, op kantoor, bij het onderhoud, de schoonmaak enzovoort.

Aanmelden voor een vaardag
Mensen die te horen hebben gekregen dat de artsen niets meer kunnen doen, komen in aanmerking voor een geheel kosteloze vaardag aan boord van het prachtige, geheel aangepaste schip de Vaarwens. De Vaarwens is voor één gast met zijn/haar eigen mensen om zich heen. Mensen worden door de huisarts of hospice aangemeld maar kunnen ook zelf via de site het aanmeldformulier invullen, zodat de stichting contact kan opnemen om een afspraak te maken.


www.stichtingvaarwens.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant