Karin van Geemen met haar moeder Ans en dochter Yara, drie generaties vrouwen die van koken, tradities en familie houden. Deze ingrediënten zijn te proeven in de gerechten en de sfeer in Restaurant Nostalgie in Het Wapen van Baak. Foto: Alice Rouwhorst
Karin van Geemen met haar moeder Ans en dochter Yara, drie generaties vrouwen die van koken, tradities en familie houden. Deze ingrediënten zijn te proeven in de gerechten en de sfeer in Restaurant Nostalgie in Het Wapen van Baak. Foto: Alice Rouwhorst

Restaurant Nostalgie in het Wapen van Baak

Zakelijk

BAAK – “Een droom komt uit!”, zegt Karin van Geemen met een glunderend gezicht. Dochter Yara Meerlo glimt misschien nog wel harder. Bijna klaar met haar koksopleiding aan het Graafschap College heeft ze nu al samen met haar moeder een eigen restaurant. “Wie kan dat zeggen op haar achttiende?!” Vanaf 12 april staan ze officieel in de keuken en bediening in hun Restaurant Nostalgie in het Wapen van Baak.

Door Alice Rouwhorst

Daar waar het biljart stond, deze is verhuisd naar de deel, zitten we aan een gezellige ronde tafel; mama Karin, dochter Yara en oma Ans. Drie generaties, die één ding gemeen hebben: de liefde voor koken. “We zijn een echte kookfamilie. We koken altijd met heel veel plezier. Ik droomde samen met mijn dochter er al jaren van om koken en gastheerschap te combineren. Bijvoorbeeld in een B&B in een Frans kasteel. Ik heb het iets dichterbij huis gevonden”, zegt de Borculose. Vorig jaar april vernam ze dat een nieuwe uitbater werd gezocht voor het pand tegenover de kerk. Vanaf dat moment begon ze met de gedachte te spelen om daar een restaurant te beginnen. “Ik heb mijn partner Marcel, (voormalig uitbater van Grillrestaurant Pépé, AR) gevraagd of hij denkt dat ik het zou kunnen en mijn dochter gepolst of ze het zou willen. Beiden waren zeer enthousiast.” Karin, die voorheen als kapster en docent haarverzorging werkte en daarna na haar studie als lerares Nederlands voor de klas stond, werkte de plannen samen met haar dochter uit en overtuigde met een presentatie de eigenaar van het pand. Karin is eindverantwoordelijk, dochter Yara krijgt de kans om in haar rol als kok te groeien. Oma Ans, partner Marcel en Karins andere, jongere dochter Lynn (13) staan op de achtergrond stand-by. Ans en Marcel hebben beiden ruime ervaring als kok en Lynn wil dolgraag helpen daar waar ze kan.

Vanaf december vorig jaar konden moeder en dochter al hun energie en creativiteit kwijt om hun droom vorm te geven. Dat betekende heel veel poetsen, poetsen en nog eens poetsen, vloeren schuren en lakken en veel schilderen. Dat wat niet schoon werd of niet meer bruikbaar was, ging onherroepelijk weg. Af en toe werden de hulptroepen ingeroepen. “Ik neem mijn petje voor je af”, zegt Ans tegen haar dochter. “Wat heb jij enorm lopen ploeteren en ook nog vaak in je eentje!”

Meubels en servies uit heel het land
Karin zag samen met haar moeder of dochter alle uithoeken van Nederland om daar nostalgische serviezen in wit met een blauw motiefje of meubels op te halen. De particuliere eigenaren waren vaak geroerd als ze hoorden waar hun servies of het mooie, veertigjaar oude zithoekje in Franse stijl van een meubelstoffeerder terecht kwam. Aan de warmgroene muur hangen her en der schilderijen van Karins hand of oude foto’s van de kroeg door de jaren heen. De opkamer ademt de sfeer van een oude herenkamer. Het bruine café is omgetoverd in een restaurant waar een huiskamersfeer heerst die veel rust, warmte en gezelligheid uitstraalt.

Filterkoffie in kannen
Niet alleen in de aankleding en de styling is de nostalgische sfeer te proeven. Ook in de dranken en spijzen is de tijd van weleer aanwezig met hier en daar Italiaanse invloeden. Koffie wordt gezet in een filterkoffiemachine en uitgeserveerd in een één- of tweekopskannetje. “Filterkoffie is gezonder en doordat het in een kannetje zit, hebben de mensen meer rust om ervan te genieten. Het geeft aan dat je wel even mag blijven zitten. Je hoeft niet direct weg. Dat vinden we belangrijk, dat mensen de tijd krijgen om te genieten”, legt Karin uit. De appeltaart is naar grootmoeders recept en bij het diner geen frieten, maar gebakken aardappeltjes met spek en ui, een goed stuk mals vlees en een mooie witte bloemkool met een sausje. Het buffet bevat geen gefrituurde hapjes en geen au bainmarie bakken, maar emaillen en gietijzeren pannen. “Aan de gerechten geef ik wel een eigen, frisse nieuwe draai”, voegt Yara toe, die net terug is van een stage in het buitenland en verder ervaring opdeed in de keuken bij een cateraar en een restaurant in haar woonplaats.

De familie bruist van energie en creativiteit. Voor de koffie- en theekannen heeft oma Ans warmhoudmutsen gemaakt, uiteraard in blauw-witte tinten. De servetten zijn zelf geborduurd en de rekening wordt geschoven in een dubbele ansichtkaart die Karin eigenhandig voorzien heeft van een geschilderd bloemetje of iets anders. “Zo’n kaart geef ik vanuit mijn hart aan mijn gasten.” Wie wil nou niet zo de rekening ontvangen? Andere door Karin gemaakte kaarten zijn voor een vrijwillige bijdrage te koop. De opbrengst hiervan is voor de Stichting Alzheimer. De ziekte waaraan haar vader anderhalf jaar geleden overleed.

Eten en feesten
Restaurant Nostalgie met het naastgelegen terras opent de deuren op vrijdag 12 april voor genodigde familie, vrienden, vrijwilligers en buurt. Zaterdag 13 en zondag 14 april is het voor iedereen geopend vanaf 11.00 tot 21.30 uur. De keuken sluit om 20.00 uur. Daarna is de eetgelegenheid elke week open van donderdag tot en met zondag op bovengenoemde tijden voor lunch, borrel en diner. Tot eind mei ontvangen dinergasten een gratis welkomstdrankje van het huis. Karin, Yara en Ans verwelkomen u graag aan de Wichmondseweg 30. De gezellige deel met privéterras aan de achterkant is beschikbaar voor feesten tot maximaal vijftig personen. Een dj of livemuziek behoort niet tot de mogelijkheden. De sfeervolle opkamer biedt ruimte aan acht personen. Deze is te reserveren voor een besloten etentje of vergaderingen.

Niet alles verandert
Het café heeft plaatsgemaakt voor een restaurant. Maar sommige dingen blijven bij het oude. Het pand blijft de thuisbasis voor de biljart- en kaartclub. Ook kunnen kinderen nog steeds hun avonturenrugzakje ophalen voor het kinderwandelpad ‘t Hertenpad. Bij terug inlevering van het zakje ontvangen ze iets lekkers. Een vrijwillige donatie voor het onderhoud van het bos en het pad kan ook nog steeds in de ton die buiten staat gedeponeerd worden. Restaurant Nostalgie in het Wapen van Baak blijft een plek om elkaar te ontmoeten.


restaurantnostalgie.nl

Het logo van Restaurant Nostalgie buiten op een tafeltje voor het etablissement. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant