Basisschoolleerlingen maken zich klaar voor het verkeersexamen in Hengelo. Wethouder Antoon Peppelman (rechts, op de rug gezien) kijkt toe. Foto: Gemeente Bronckhorst

Basisschoolleerlingen maken zich klaar voor het verkeersexamen in Hengelo. Wethouder Antoon Peppelman (rechts, op de rug gezien) kijkt toe. Foto: Gemeente Bronckhorst

Alle 57 deelnemers slagen voor hun verkeersexamen in Hengelo

Vervoer

Leerlingen van vijf basisscholen deden dinsdag examen op de fiets

Door Luuk Stam

HENGELO – Goed rechts houden, uitkijken op kruisingen, voorrang geven aan verkeer van rechts en wil je een afslag nemen? Dan duidelijk je hand uitsteken en achteromkijken of er verkeer aankomt. Het zijn de basisregels waar de controleurs – vrijwilligers van de basisscholen – deze dinsdagochtend 9 mei op letten. En die regels blijken de leerlingen van de basisscholen uit Hengelo en Keijenborg goed onder de knie te hebben. Aan het eind van de ochtend zijn alle 57 leerlingen uit groep 7 van de deelnemende scholen geslaagd.

Daarvoor maken de kinderen van de Hengelose basisscholen De Leer (24 leerlingen), Rozengaardsweide (11 leerlingen) en Pierson (9 leerlingen), de St. Bernardusschool uit Keijenborg (11 leerlingen) en basisschool Bekveld (2 leerlingen) een ronde door het dorpscentrum van Hengelo met start en finish in de Leliestraat. En hoewel de meesten de weg hier goed kennen, zijn er tijdens de fietsrondes toch de nodige gespannen koppies te zien. “Het is een examen en zo beleven de kinderen het ook”, stelt bestuurslid Gerhard ten Have van Veilig Verkeer Nederland (VVN) Bronckhorst.

Achteromkijken
Dat alle deelnemende leerlingen een diploma in de wacht slepen, betekent niet dat er helemaal niets op hun fietsvaardigheden aan te merken is. Met name het achteromkijken vergeten veel van de jonge fietsers een enkele keer. Het is niet direct reden om iemand te laten zakken, wel een punt waar de examinatoren na afloop extra op wijzen. Dat VVN iedereen een diploma kan overhandigheden, daar zijn Ten Have en zijn collega’s wel erg blij mee. “Het is maar een momentopname, maar je hoopt toch dat er iets van blijft hangen”, klinkt het. “Dat ze straks als ze naar het voortgezet onderwijs gaan en verder moeten fietsen hier aan terugdenken.”

Dan zullen ze wellicht ook terugdenken aan het feit dat wethouder Antoon Peppelman deze ochtend namens de gemeente Bronckhorst kwam openen. En dat ook de wijkagent aanwezig was om te kijken hoe de leerlingen het er vanaf brachten. “Dat geeft toch wat extra cachet aan dit examen”, stelt Ten Have, die zelf veertig jaar bij de politie werkte. “Het is heel belangrijk om dit zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen. Uiteindelijk is het een taak van ons allemaal om ervoor te zorgen dat kinderen zich veilig in het verkeer kunnen begeven.”

Ondersteuning
Als combinatiefunctionaris van de gemeente Bronckhorst is ook Berend Betting deze ochtend aanwezig. Geen vanzelfsprekendheid, want niet in elke gemeente is er een verkeersexamen. “Wij zijn heel blij met de ondersteuning”, zegt Ten Have. Een bijkomend voordeel: Betting geeft ook sportlessen op de Hengelose basisscholen en kent veel van de leerlingen. Hoe ze het op de fiets doen? “Je ziet direct bij het wegfietsen wel of ze er vaak of minder vaak op zitten”, stelt Betting. “Dat hangt ook weer samen met hoe ver ze van school wonen.”

Voordat de leerlingen op pad gaan, controleert Sven Berendsen namens fietsenzaak Slotboom Tweewielers de fietsen van de leerlingen op vijftien punten. Hij kijkt onder meer naar of het stuur, de handvatten, het zadel en de spaken van de fiets goed vastzitten en of de remmen en de verlichting goed werken. Vrijwel alle fietsen blijken goed in orde. Af en toe ontbreekt het aan goede verlichting en reflectie of heeft een fiets geen of geen goed werkende bel. 

Aan het eind van deze dinsdagochtend spreekt Gerhard ten Have namens de afdeling Bronckhorst van Veilig Verkeer Nederland van een zeer geslaagde aftrap van een serie verkeersexamens in de gemeente. Ook de leerlingen van de scholen in en rondom Vorden (woensdag 10 mei) en Zelhem (maandag 15 mei) hebben inmiddels verkeersexamen gedaan. Volgende week (dinsdag 23 mei) vindt het verkeersexamen in Steenderen plaats.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant