De Bronkhorster kant van het veer over de IJssel dat volgens Fred van der Veen met een win-win oplossing behouden kan blijven. Foto: Eric Klop

De Bronkhorster kant van het veer over de IJssel dat volgens Fred van der Veen met een win-win oplossing behouden kan blijven. Foto: Eric Klop

‘Deze voorziening mag niet verloren gaan!’

Vervoer

Oud-Brummenaar oppert idee voor behoud Bronkhorsterveer

Door Eric Klop

BRONKHORST – “Het mag, moet en zál niet zo zijn dat de pont per 1 januari uit de vaart gaat!” Fred van der Veen laat het er dan ook niet bij zitten. Om het veer tussen Bronkhorst en Brummen van de ondergang te redden schreef de oud-Brummenaar zowel naar Gedupeerde Staten van de provincie Gelderland als de gemeentebesturen van beide aanlegplaatsen een brief waarin hij een idee oppert om het Bronkhorsterveer van de ondergang te redden.

“Zet mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt hiervoor in”, zo luidt zijn suggestie. “Hun beschikbare uren kunnen gezamenlijk wellicht voldoende zijn om de pont in de vaart te houden. Provincie en gemeenten nemen dan de veerdienst over. Een win-win oplossing. De oversteek tussen Bronkhorst en Brummen blijft behouden voor de inwoners en niet vergeten de toeristen, terwijl daarnaast mensen met een beperkte kans op de arbeidsmarkt aan de hand van leer- en/of werkgelegenheidsproject op een mooie en nuttige manier aan een baan worden geholpen. Vergelijk het met een zorgboerderij, maar dan op het water. Wat willen we nog meer?”, zo vraagt Van der Veen zich af.

Zijn idee kwam op nadat de 70-jarige veerbaas Dirk Wijers eerder dit jaar aangaf met pensioen te gaan en dat met name ook zijn lijf en leden het onderhouden van de dagelijkse veerdienst niet meer aankunnen. Bij gebrek van interne opvolging heeft Weijers daarom zijn boot te koop gezet. Dat wil echter niet bepaald vlotten. Gebruikers van de pont moeten er ernstig rekening mee houden dat zij over enkele maanden tussen Bronkhorst en Brummen niet langer per pont de IJssel over kunnen steken. En zodoende om beide plaatsen te kunnen bereiken moeten omrijden via Zutphen of Dieren.

Toerisme
Dit is Fred van der Veen een doorn in het oog. “Het toeristisch belang en de impact op de omgeving van het Bronkhorsterveer zijn enorm. Denk ook aan de cultuurhistorische waarde. Op de fiets vanuit het mooie Brummen door de weilanden en langs het landhuis, en dan met het pontje naar het pittoreske stadje Bronkhorst. Of andersom natuurlijk. Prachtig toch? Hoe kan het bestaan dat zoiets verloren zou gaan. Dat mag in geen geval gebeuren.”

Het gaat de voormalige Brummense makelaar, die sinds enkele jaren om en om in Zutphen en Spanje woont, danig aan het hart. “Een hart waarin mijn oude woonplaats trouwens nog altijd een warm plekje inneemt”, zegt hij. “Dirk Wijers is vanouds een bekende van mij. Heb ontzettend veel respect voor de veerbaas die als derde generatie Wijers al tientallen jaren de van oorsprong eeuwenoude veerdienst tussen Bronkhorst en Brummen bestiert. Als zelfstandig ondernemer die winst maakt. Nu hij gezien zijn leeftijd en bovenal op doktersadvies met zijn werk moet stoppen, kan het toch niet zo zijn dat deze voorziening dan teloor gaat? Nergens voor nodig! De pont levert onder leiding van een nieuwe exploitant mensen die gedeeltelijk zijn afgekeurd of arbeidsuren beperkt kunnen invullen een mooie en niet al te zware baan op. Ik denk dat de overheid daarin een rol kan spelen. Gelderland, Bronckhorst en Brummen hebben profijt van de veerboot. Als verantwoordelijke voor de rivieren hoeft de provincie geen bruggen te bouwen en voor de gemeenten biedt het toeristisch verkeer over de IJssel een economische impuls die nooit mag worden onderschat.”

De brief met zijn suggestie voor behoud van de varende oeververbinding ligt inmiddels op de burelen van provincie en gemeenten. Mooi meegenomen is dat Van der Veen er de nodige contacten heeft. Maar daarmee ben je er als ideeënmaker nog niet. Hij gaat er echter van uit dat de besturen van Gelderland, Bronckhorst en Brummen hun gezond verstand laten spreken en het met hem eens zijn dat de pont zowel een toeristisch als economisch en infrastructureel noodzakelijke voorziening is. Fred van der Veen tot slot: “Of het lukt? Het moet lukken!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden