Kijken naar de camera: Wilfred Harmsen (l) met broertje Remco. Foto: Marco Loman

Kijken naar de camera: Wilfred Harmsen (l) met broertje Remco. Foto: Marco Loman

Hengeloër Wilfred Harmsen vijftien jaar werkzaam bij TTCircuit Assen

Sport

HENGELO - Wilfred Harmsen, woonachtig in Hengelo, viert dit jaar een mijlpaal: zijn vijftienjarig jubileum bij het TT Circuit in Assen. Als vrijwilliger vervult hij diverse functies binnen racecontrol en draagt hij bij aan de veiligheid en het succes van evenementen op het circuit. In een interview vertelt de 41-jarige Harmsen over zijn passie voor de motorsport en zijn historie bij het circuit.

Door Damon Teerink

Het begon allemaal bij de wegraces in Hengelo. Als kleine jongen ging hij traditiegetrouw naar de Varsselring. Zijn vader stond op de EHBO-post en Harmsen keek vanaf de zijlijn toe samen met zijn broer. Totdat hij in 2003 zelf als marshal langs het stratencircuit in Hengelo kwam te staan. 

Hij ontwikkelde hier een liefde en passie voor de veiligheid in de motorsport. Zodoende startte Harmsen in 2009 bij het TT Circuit in Assen als baancommissaris en later werd hij postleider. Sinds 2015 is hij actief op racecontrol op het Drentse circuit.

Harmsen is slechts een van de vele vrijwilligers uit Hengelo die jaarlijks assisteren tijdens grote evenementen in Assen, waaronder de World Superbikes en Dutch TT. De samenwerking tussen de Hengelose Auto en Motor Vereniging (HAMOVE) en het TT Circuit is dan ook zeer goed, met beide partijen die elkaar ondersteunen tijdens evenementen op zowel het TT Circuit als de Varsselring in Hengelo. 

Voor Wilfred Harmsen staat veiligheid ook hoog in het vaandel. “In 2003 ben ik begonnen als marshal op de Varsselring en heb ik op diverse posten gestaan. Totdat ik in 2009 in aanraking kwam met een marshal uit Assen. Hij vroeg of ik het leuk zou vinden om ook eens naar het TT Circuit in Assen te gaan. Zo gezegd, zo gedaan, het jaar daarop ben ik begonnen bij het TT Circuit. Hier heb ik in de loop der jaren meerdere functies doorlopen. Eerst vijf jaar lang als baancommissaris, een klein jaar als postleider en al gauw zat ik volledig bij racecontrol.” 

Harmsen is een manusje-van-alles. Zo regelt hij het cameratoezicht op het circuit, stuurt hij de digitale vlaggen aan en communiceert met de baanposten. Maar ook is hij analist en noteert tijdens een training of wedstrijd alles wat er gebeurt op het circuit. “De samenstelling op racecontrol varieert tussen twee en acht personen waarbij iedereen een of meerdere taken tot zich neemt. Bij de kleinere evenementen zijn we met twee of drie collega’s en bij de WK evenementen zijn we gemiddeld met 8 personen op racecontrol om alles aan te sturen.”

Hoewel zijn werk bij het TT Circuit vrijwillig is, vormt het een belangrijk onderdeel van Harmsen’s leven. Naast zijn 40-urige werkweek bij Ordelman & Dijkman, besteedt hij ongeveer 50 dagen per jaar aan het TT Circuit, voornamelijk in de weekenden. Harmsen, die als projectvoorbereider werkt, beschouwt zijn werk als een waardevolle aanvulling op zijn dagelijkse bezigheden. “Je moet een beetje gek zijn om dit allemaal te combineren. Maar ik vind het fantastisch leuk om te doen anders houd je dit ook niet vol. Ik ben ongeveer 50 dagen in het jaar actief voor het TT Circuit in Assen met name in de weekenden. Van de grote tot kleine evenementen, ik ben eigenlijk overal aanwezig.”
Zo is Harmsen de spin in het web en is hij op diverse fronten inzetbaar. Iets wat hij in deze vijftien jaar bij het TT Circuit heeft opgebouwd. Ook op de Varsselring is hij elk jaar trouw aanwezig. Hij zit daar al jaren op racecontrol op het Hengelose circuit.

Afgelopen zondag 11 februari vond in Assen een jaarlijkse feestavond plaats voor alle vrijwilligers. Hier werd onder andere teruggeblikt op afgelopen jaar en werden de jubilarissen in het zonnetje gezet. Waaronder de 41-jarige Harmsen voor al zijn werk in de afgelopen vijftien jaar. 

Hiervoor kreeg hij een prachtig glazen bokaal van het TT Circuit. Voor Harmsen is er geen sprake van stoppen: “Zolang ik het werk kan combineren en het plezier aanwezig is, ga ik voorlopig nog even verder.” 

Motorsport en veiligheid gaan gepaard met elkaar. Zo ook bij de familie Harmsen. Wilfred zijn broer, Remco Harmsen eveneens HAMOVE-er, zit ook vaak op racecontrol in Assen. Ook bij hem sprong de vonk over tijdens de wegraces in Hengelo. Samen met andere gepassioneerde vrijwilligers zoals de Harmsen’s blijft de motorsport bloeien. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant