Bestuursleden Michelle Kluiwstra en Derk Jan Menkveld van de Hengelose tennisclub Het Elderink geven uitleg over de vernieuwingen op het tennispark. Foto: Luuk Stam
Bestuursleden Michelle Kluiwstra en Derk Jan Menkveld van de Hengelose tennisclub Het Elderink geven uitleg over de vernieuwingen op het tennispark. Foto: Luuk Stam

Het Elderink heeft nieuwe kunstgrasbanen: ‘Klaar voor de toekomst’

Sport

Vernieuwde tennisvelden worden op zaterdag 25 november officieel geopend.

Door Luuk Stam

HENGELO – Het terrein van de Hengelose tennisclub Het Elderink is de voorbije weken verrijkt met vijf fonkelnieuwe kunstgrasbanen. Daar bleef het niet bij, want ook de netten en de netpalen op de velden zijn helemaal nieuw, evenals een groot deel van de omheining van die velden en de toegangspoorten. “Hier kunnen we weer jaren mee vooruit”, zegt bestuurslid Derk Jan Menkveld. “De vorige banen lagen er al achttien jaar, die waren aan vervanging toe. Maar ook alles daaromheen staat er nu weer helemaal strak bij, we zijn hier heel blij mee.”

Achttien jaar geleden maakte Het Elderink al de overstap van gravel- naar kunstgrasbanen, nu is opnieuw voor deze baansoort gekozen. “Omdat we hier als spelers tevreden over waren, maar ook omdat kunstgras het meest efficiënt is”, stelt bestuurslid Michelle Kluiwstra, die net als Menkveld ook lid is van de commissie ‘nieuwe banen’, die namens de club de voorbije jaren bij buurtclubs rondkeek en alternatieven onderzocht. Toch viel de keuze weer op de inmiddels vertrouwde ondergrond. “Kunstgras is relatief gemakkelijk in het onderhoud”, verklaart Kluiwstra. “En je kunt er het hele jaar door op spelen, ook in de wintermaanden.”

Glad
Afhankelijk van hoeveel er op gespeeld wordt, gaat een kunstgrasbaan gemiddeld tien tot vijftien jaar mee. De vorige banen deden in Hengelo met achttien jaar dus lang dienst. “Al kregen we al regelmatig de opmerking dat de banen wat glad werden, met name als mensen van andere clubs hier speelden”, blikt Menkveld terug. “Die vezel wordt minder, dan moet je ook oppassen met blessures. De wens voor nieuwe banen hadden we dan ook al een aantal jaar. Nu hebben we gezegd: dit najaar moet het gebeuren. Dit kon niet nog langer wachten.” 

De aanleg gebeurde door hetzelfde bedrijf als in 2005. Opnieuw werd er heel wat zand op de banen gebracht. “Er hebben hier twee grote silo’s op het parkeerterrein gestaan, er gaat echt heel veel zand in”, vertelt Menkveld. Dat zand moet een plek tussen de vezels vinden, een proces dat even tijd in beslag neemt. Ook hier geldt: hoe meer erop gespeeld wordt, hoe sneller dat gaat. “Het stuiteren van de bal is op dit moment net wat anders, met name kort achter het net ploft de bal wat meer”, zegt Kluiwstra. “Het schijnt een maand of vier, vijf te duren, dan is de baan op volle sterkte. Al zijn de reacties van onze leden nu al enthousiast.”

Baan vrij
De club telt zo’n 160 leden. Dat aantal is de laatste jaren redelijk stabiel, maar het lag in de jaren tachtig en negentig aanzienlijk hoger. “Voor de grootte die de club nu heeft, is vijf banen wel ruim”, erkent Menkveld. “We hadden er een baan af kunnen halen, maar dan moet je het gehele terrein herinrichten, per saldo leverde dat bijna niks op. Het voordeel is nu dat er vrijwel altijd een baan vrij is, je kunt altijd tennissen. In het verleden waren we qua aantal leden dubbel zo groot, maar je moest ’s avonds wel vaak ‘afhangen’, een baan reserveren.”

Ze mogen dan met minder zijn dan voorheen, het enthousiasme onder de leden is groot, het clubgevoel zeer sterk. “We hebben een vaste en hechte groep vrijwilligers”, vertelt Menkveld. “Alle commissies zijn goed bezet, we zitten met acht man in het bestuur. Dat enthousiasme zorgt er ook voor dat we alles goed kunnen blijven aanbieden.” Zo werkt de club sinds vorig jaar samen met tennislerares Juna Schavemaker, die hier jong tot oud lesgeeft, ook in de koudere maanden. “Zij is heel fanatiek”, zegt Kluiwstra. “Haar lessen lopen ontzettend goed.”

Padel
De bestuursleden zijn al sinds jaar en dag dol op het tennisspelletje, al zien ze ook de opkomst van die andere racketsport, vernieuwend en zeer populair: padel. Toch is door de commissie ‘nieuwe banen’ niet gekozen voor de aanleg van een padelbaan, nog niet. “Natuurlijk is dat iets dat ook hier speelt, iedereen ziet dat”, zegt Kluiwstra. “We hebben het serieus onderzocht, maar financieel kregen we het niet rond, ook doordat we geen duidelijkheid kregen over een mogelijke bijdrage van de gemeente hierin. Daarbij heb je te maken met de nieuwe regelgeving op het gebied van omgevingsgeluid, er komt heel wat bij kijken. Daarom hebben we het losgekoppeld. De tennisbanen, daar zat druk op, daar wilden we eerst voor gaan.”

Plannen zijn er hoe dan ook nog genoeg, zo willen de leden ook de entree van het park aanpakken, dat staat komend voorjaar op het programma. “We gaan het toegangshek vervangen en een bredere inloop creëren door een stuk van de oefenkooi af te halen”, blikt Menkveld vooruit. Eerst wil de club op zaterdag 25 november stilstaan bij de realisatie van de nieuwe tennisbanen, want die zijn volgens de bestuursleden zeker reden voor een feestje. Menkveld: “Met deze banen zijn we klaar voor de toekomst. Van hieruit kunnen we verder.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden