De spelers van Pax JO19-1 vieren hun overwinning bij aankomst op sportpark Het Elderink in Hengelo. Foto: Luuk Stam

De spelers van Pax JO19-1 vieren hun overwinning bij aankomst op sportpark Het Elderink in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Pax JO19-1 stunt met bekerwinst: ‘Fantastisch om mee te maken!’

Sport

Pax-junioren winnen bekerfinale in Nijmegen na penalty’s

Door Luuk Stam

HENGELO – Voor het eerst in de historie van de Hengelose voetbalvereniging Pax heeft een jeugdteam van de club zaterdagmiddag de KNVB-districtsbeker gewonnen. In de finale van de zogeheten Zwaluwen Jeugdbeker Onder 19 op sportpark Nieuw Balveren in Nijmegen rekende Pax JO19-1 na penalty’s af met Avanti Wilskracht JO19-1 uit Enschede. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2. In de penaltyserie schoten de Hengeloërs vijf keer raak, Pax-keeper Marvin Rutzerveld wist één penalty van Enschedese zijde te stoppen.

De vijfde en laatste Pax-penalty kwam van de voet van Sem Jansen en was de winnende. Het leidde tot grote vreugde bij alles en iedereen in het blauw-wit. Heel wat supporters waren vanuit Hengelo meegereisd naar Nijmegen om dit einde van een lang bekeravontuur mee te maken. Nadat Pax voor de winterstop door de poulefase van het toernooi stoomde, rekenden de Hengelose junioren dit voorjaar achtereenvolgens af met de JO19-teams van Beekbergen (8-1 winst), Colmschate (1-0 winst) en Blauw Geel’55 uit Ede (1-1, winst na penalty’s).

Verjaardag
De finaledag stond in vele agenda’s aangestipt. Zeker ook in die van Ben Wijkamp, die deze zaterdag uitgerekend op zijn 18e verjaardag zowel in de wedstrijd als in de penaltyserie scoorde. “Wát een dag, niet normaal, dit is fantastisch om mee te maken!”, reageert hij aan het eind van de middag bij terugkomst op sportpark Het Elderink in Hengelo, kort nadat hij en zijn teamgenoten uit de speciaal geregelde bus zijn gestapt. Tientallen Pax-pupillen – zij hebben hier dit weekend hun jeugdkamp – staan de clubhelden op te wachten. Ook oma Gerrie Wijkamp is aanwezig om haar kleinzoon dubbel te feliciteren.

Keeper en aanvoerder Marvin Rutzerveld is de eerste die uit de bus stapt, met trots toont hij de beker aan zijn jonge clubgenoten. Rutzerveld keepte dit seizoen ook al in Pax 1, deze bekerfinale was zijn laatste wedstrijd als junior. “Geweldig om het zo af te sluiten”, zegt de man, die zowel in de halve finale als in de finale beslissend was met zijn reddingen in de penaltyserie. “Maar dit is een teamprestatie. We zijn een vriendenteam en een prestatieteam ineen. In de competitie ging het niet altijd even goed, in de beker hadden we een andere mindset. Hier hebben we ons op gefocust. Je ziet wat daarvan komt. Dit wordt één groot feest.”

‘Topwedstrijd’
Na drie minuten in de finale was er echter nog niets dat erop wees dat de Hengeloërs aan het eind van de middag feest konden vieren, Avanti Wilskracht kwam op 1-0 voor. Pax maakte snel 1-1, kwam vervolgens met 2-1 voor en gaf die voorsprong via een penalty – in veel Hengelose ogen onterecht – ook al voor de rust weer weg: 2-2. Die stand bleef tot de laatste minuut op het scorebord staan. “Maar wij waren de hele wedstrijd de betere ploeg”, stelt Ben Wijkamp. Dat is trainer Roy Wolsheumer volledig met de jarige doelpuntenmaker eens: “We hebben dik en dik verdiend gewonnen, echt een topwedstrijd gespeeld.”

Wolsheumer en zijn jongens werden zaterdagochtend in Hengelo uitgezwaaid met vlaggen en blauwe rookfakkels. “De sfeer, de entourage deze hele dag, dit is misschien nog wel mooier dan wat ik als voetballer mee heb gemaakt”, aldus de trainer, die zelf topscorer aller tijden van Pax 1 is. “Dit is ook een uitzonderlijke prestatie, met een fantastisch team. Het is één groot vriendenteam, maar ze accepteren het ook van elkaar als er wat gezegd wordt. En ze willen voor elkaar werken. Dat is heel belangrijk. Dan kun je succes boeken, dat blijkt nu ook.” 

Mentaliteit
De 18-jarige Wijkamp ziet de sterke onderlinge band eveneens als belangrijkste verklaring voor het succes. “Sinds de winst in de halve finale hebben we hier naartoe geleefd”, klinkt het. “We hebben hier alles voor gegeven, echt alles.” Donderdag trainde de ploeg nog op penalty’s. “En de jongens schieten ze vandaag fantastisch in”, zegt Wolsheumer. “Daarbij is de rol van Marvin, onze keeper, niet te onderschatten. Hij houdt die penalty’s eruit, maar verricht ook in de wedstrijd een paar geweldige reddingen, hij is écht van topniveau.”

Wie deze zaterdagmiddag misschien wel het meest geniet van allemaal, is Sem Jansen. Maandenlang was hij uit de roulatie vanwege een zware knieblessure. Hij onderging een knieoperatie – zijn vierde al – en was de afgelopen periode vrijwel dagelijks in de sportschool te vinden, alles om er in deze finale bij te kunnen zijn. “Dat je überhaupt weer kunt voetballen, dat je speelminuten krijgt en dat je dan ook nog de winnende binnen mag schieten, ik geloof het eigenlijk nog steeds niet”, vertelt Jansen. “Ik ben écht aan het genieten. En ik ben super trots op de jongens. We gaan er een prachtig feestje van maken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden