Deelnemers aan de Quintusloop in Hengelo, die zondag voor de negende keer plaatsvond. De routes liepen grotendeels door het buitengebied van Hengelo. Foto: Luuk Stam
Deelnemers aan de Quintusloop in Hengelo, die zondag voor de negende keer plaatsvond. De routes liepen grotendeels door het buitengebied van Hengelo. Foto: Luuk Stam

Quintusloop overtreft zichzelf met 575 deelnemers

Sport

Organisatie blijft evenement in Hengelo verder ontwikkelen 

Door Luuk Stam

HENGELO – De Quintusloop groeit alsmaar verder uit tot een evenement dat hardlopers uit de regio en (ver) daarbuiten met rood aanstippen in hun agenda. Viel er vorig jaar al een recordaantal van 425 deelnemers te noteren, deze zondag (7 mei) staan er in het dorpscentrum van Hengelo nog meer lopers aan de start. Met maar liefst 575 sporters vertrekken ze, verdeeld over de kidsrun, 5 kilometer, 10 kilometer en de halve marathon (21,1 kilometer), ruim 140 lopers doen mee aan de langste afstand. 

Het is deze zondag de negende editie van de Quintusloop. Jarenlang schommelde het aantal deelnemers tussen de 150 en de 300. De toevoeging van de halve marathon zorgde enkele jaren terug voor een stijging. Ook de verhuizing vorig jaar van start en finish naar de Spalstraat – voorheen lag de streep bij sporthal De Kamp aan de Sarinkkamp – bleek een goede zet. In het dorpscentrum meer sfeer en gezelligheid, zo blijkt ook nu. “De reacties zijn zeer positief”, vertelt Anita Lahuis. “Op de organisatie en op de routes.”

Sinaasappels en bananen
Die routes lopen voor een groot deel door het buitengebied van Hengelo. Een noviteit zijn de aanmoedigingsbordjes in de streektaal, die de lopers onderweg tegenkomen. Bordjes met teksten als ‘Deurdonderen!’, ‘Holt de bene d’r onder’ en ‘A’j teruggoat, is ’t wieter’. Naast de aanmoedigingen onderweg, klinkt deze zondag op de routes ook het geluid van muziekvereniging Crescendo én het motorgeluid van de wegrace op de Varsselring, voor het eerst vallen de evenementen samen.

Ook rondom start en finish voerde de organisatie opnieuw enkele veranderingen door. Zo is er een grotere finishzone gecreëerd, zijn er sinaasappels en bananen en zijn er meer toiletten geplaatst. “In de enquête die we vorig jaar na afloop hebben gehouden, waren dit suggesties die naar voren kwamen”, vertelt Anita Lahuis. 

Naast de aanmoedigingen onderweg, klinkt deze zondag ook het motorgeluid van de wegrace op de Varsselring, voor het eerst vallen de evenementen samen. “Omdat de andere zondagen in mei op Moederdag, Pinksteren en rond Hemelvaart vallen en vanwege de afstemming met hardloopwedstrijden in de omgeving, hebben we gekozen voor dit weekend, al voordat de datum van de wegrace vaststond”, vertelt Lahuis. “We hebben goede afstemming gehad met de Hamove en met de gemeente. Het kostte iets meer moeite dan andere jaren om voldoende verkeersregelaars te vinden, maar het is gelukt. Volgend jaar gaan we weer naar eind mei.”

Lokaal succes
Niet voordat de erelijst na de editie van dit jaar is bijgewerkt. Op de 5 kilometer gaat de overwinning bij de mannen deze zondag naar Luuk Nusselder uit Hummelo (16:45), bij de vrouwen is Liesbeth Voorthuijsen uit Hellendoorn (19:12) de snelste. Lokaal succes is er op de 10 kilometer bij de mannen, waar Koen Vossers uit Hengelo (34:52) de winst naar zich toetrekt. Annemarie Arentsen uit Aalten (43:48) wint bij de dames. De halve marathon valt bij de heren ten prooi aan Doetinchemmer Marcel Vervelde (eindtijd 1:23:25). Winnares bij de dames is Esmé Möricke uit Nijmegen (1:26:14).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant