Herman Groot Wassink, vorig jaar juli op de tribune van de Hengelose voetbalvereniging Pax, de club waarvan hij trouw supporter was en waarvoor hij zich jarenlang op vele vlakken inzette als vrijwilliger. Foto: Luuk Stam

Herman Groot Wassink, vorig jaar juli op de tribune van de Hengelose voetbalvereniging Pax, de club waarvan hij trouw supporter was en waarvoor hij zich jarenlang op vele vlakken inzette als vrijwilliger. Foto: Luuk Stam

Herman Groot Wassink is niet meer: ‘Pax verliest een icoon’

Sport

Hengelose clubman is op 79-jarige leeftijd overleden

Door Luuk Stam

HENGELO – Hij was maar liefst 41 jaar bestuurslid, was bijna een halve eeuw lang nauw betrokken bij de totstandkoming van het wekelijkse clubblad de Pax Praat, was jeugdleider, grensrechter, pr-man, wedstrijdsecretaris, penningmeester, leider van het eerste elftal en de man van de ledenadministratie. Herman Groot Wassink begon als 11-jarige jongen met het voetballen bij Pax, de club waarvoor de Hengeloër zich tot op hoge leeftijd zou blijven inzetten. Op woensdag 15 maart overleed Groot Wassink, hij is 79 jaar oud geworden.

In een In Memoriam op de website van de Hengelose voetbalvereniging staat Pax stil bij het overlijden van de clubman, die pas vorig jaar zomer zijn laatste taken als vrijwilliger neerlegde. ‘We verliezen in Herman een Pax-icoon’, staat er te lezen. ‘Iemand die meer dan 65 jaar met hart en ziel voor de club heeft klaargestaan. Hij heeft het mede mogelijk gemaakt dat velen naar hartenlust van het mooie voetbalspel konden genieten.’

Erelid
Vanwege zijn inzet voor de club werd Groot Wassink in 2011 koninklijk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bij Pax was hij erelid en lid van verdienste, ook vergadert het bestuur hier sinds 2012 in de ‘Herman Groot Wassink-bestuurskamer’. Door voetbalbond KNVB werd hij onderscheiden als waardering voor zijn inzet voor de bond én kreeg hij de gouden speld vanwege zijn inzet als vrijwilliger voor Pax. In 2018 werd Groot Wassink verkozen tot Achterhoeks voetbalvrijwilliger van het jaar.

Zelf speelde hij ooit één bekerwedstrijd in het eerste elftal, verder voetbalde Groot Wassink in de lagere elftallen. Hij werkte jarenlang bij Wedeo in Doetinchem op de administratie. Zijn vaardigheden op dat vlak kwamen ook binnen de voetbalvereniging in zijn thuisdorp Hengelo goed van pas, reden dat Groot Wassink al op zijn 27ste zitting nam in het Pax-bestuur, waarvan hij meer dan veertig jaar deel uit zou maken en waarin hij de taken van penningmeester en secretaris op zich nam.

In zijn werkzame leven gingen vele avonduren op aan zijn vrijwilligerswerk voor Pax. Met de weekenden erbij ging het in de hoogtijdagen vaak om meer dan veertig uur in de week. Nadat Groot Wassink afscheid nam als bestuurslid, bleef de ledenadministratie één van zijn voornaamste taken. Het was werk op de achtergrond, maar wel heel belangrijk werk. Meldde een nieuw lid zich aan, dan was het Groot Wassink die er via de KNVB voor zorgde dat hij of zij ook daadwerkelijk kon gaan voetballen.

Tussenstanden
Voorheen gingen die contacten met de voetbalbond via post en telefoon, later via mail, website en app. Groot Wassink had weinig moeite met de digitalisering, zo hield hij clubgenoten ook via Facebook op de hoogte van tussenstanden, uitslagen en wedstrijdprogramma’s van het eerste elftal. “Door mijn werk kwam ik al redelijk vroeg met computers in aanraking”, vertelde hij daar vorig jaar over in het magazine Pax&Zo. “Dat is daarna altijd een voordeel geweest.”

In Pax&Zo – het clubblad dat ontstond na het stoppen van de Pax Praat in 2018 – sprak Groot Wassink over het vele werk dat hij door de jaren heen voor de club deed. “Ik was vrijgezel en wilde wat te doen hebben”, vertelde de clubman daarover. “Dan is het al snel van: ‘Kun je dit niet doen? Kun je dat niet doen?’ Je begint ergens aan en voordat je het weet, ben je verkocht. Het mooie is dat je op die manier wel heel erg betrokken blijft bij de club, onder de mensen blijft komen. Je krijgt er veel gezelligheid voor terug.”

Daarbij was de clubman ook trouw supporter. Jarenlang was de Hengeloër aanwezig bij vrijwel alle wedstrijden van het eerste elftal, uit en thuis. De laatste jaren moest hij vanwege zijn gezondheid die zo geliefde zondagmiddaginvulling steeds vaker aan zich voorbij laten gaan. Zijn plek op de tribune zal Herman Groot Wassink nooit meer innemen, maar op sportpark Het Elderink zal zijn naam voortleven, zo verzekert de club: ‘Herman is één van de mensen die Pax groot hebben gemaakt, daarvoor zullen wij hem eeuwig dankbaar zijn.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden