Een ludiek onderdeel was de race met zitmaaiers. Foto: Richard Stegers

Een ludiek onderdeel was de race met zitmaaiers. Foto: Richard Stegers

Lachen om zitmaaiers op Stugge Veer Cross

Sport

Geslaagde vijfde editie van gemoedelijk plattelandsevenement

Door Richard Stegers

WICHMOND – Crossfanaten kwamen afgelopen zondag volop aan hun trekken. Na twee loze jaren vanwege corona stond de Stugge Veer Cross weer op de evenementenkalender. De vijfde editie werd met 115 deelnemers en ruim 1.500 bezoekers een succes. “De Stugge Veer Cross heeft zich op meerdere fronten bewezen. Het is inmiddels een vaste waarde”, glunderde Erik Roelofs namens de organisatie.

Stichting de Stugge Veer Cross had haar zaakjes uitstekend voor elkaar. De cross, in het programmaboekje gekscherend de Grand Prix van Wichmond genoemd, heeft daarmee bestaansrecht. De organisatie staat als een huis. Vrijwilligers, sponsoren en bezoekers lopen warm voor het evenement. “Je merkt dat na twee jaar iedereen erg enthousiast was. Men had zin in vertier en vermaak.” Met 115 deelnemers is het maximumaantal bereikt. “We hebben crossers moeten teleurstellen. Dat is niet anders. We zitten aan de grenzen van de capaciteit. Op deze manier valt het goed te behappen en blijft het een gemoedelijk plattelandsevenement”, vertelde voorzitter Erik Roelofs terwijl de race in de fietsklasse voor kinderen in volle gang was. De omstandigheden waren prima en het eerste lustrum verliep zonder problemen.

De zon liet zich uitbundig zien. “Alles valt of staat met het weer. Dat scheelt veel belangstellenden.” Om het financieel rond te krijgen, moest de entreeprijs wel worden verhoogd van twee naar 4 euro, kinderen tot twaalf jaar hadden gratis toegang. “Alles wordt duurder, maar we vonden het best lastig om de prijs te verhogen. Het moet immers laagdrempelig blijven. Aan de andere kant is 4 euro voor een cross met livemuziek en kinderactiviteiten nog alleszins redelijk in onze ogen. Elders ben je meer kwijt.” En het publiek kreeg waar voor haar geld. De fietsklasse was aandoenlijk om te zien. Kinderen die fanatiek hun rondjes reden op een echte baan met toeschouwers die ze aanmoedigden.

Vervolgens was het de beurt aan de zitmaaiers, een nieuw onderdeel. Het zorgde voor vrolijke gezichten. Eén deelnemer reed constant achteruit en kreeg de lachers op zijn hand. “Het ludieke onderdeel was een schot in de roos. Maar het blijft waarschijnlijk bij deze keer.” Vanwege de veiligheid mogen er namelijk officieel alleen speciaal geprepareerde professionele zitmaaiers aan de start verschijnen. De Motorsport Organisatie Nederland (MON), onder wiens vlag het evenement werd gehouden, zag het voor één keer door de vingers.

Daarna was het tijd voor het ‘motorgeweld’. De pk’s brulden over het terrein. In de belangrijkste klasse, boven 125cc A groep ging de winst naar de grote favoriet Bas Klein Haneveld uit Harfsen. Alle deelnemers profiteerden van een goed geprepareerde baan, het verhoogde de amusementswaarde. De organisatie was bang voor teveel stof en liet een waterpunt slaan, zodat met grondwater het terrein kon worden beregend om een vaste baan te creëren. “We zitten in een woonwijk, dus dan is stof uit den boze.” Door het beregenen, draaiden de wasmachines wel op volle toeren in Wichmond. De jeugd had namelijk eerder die week al bezitgenomen van het toen natte crossterrein. “Er werd volop gefietst”, wist Sebastiaan Hamer van de organisatie. “Ik kreeg een leuk appje van een moeder. ‘Dit varkentje heeft al drie keer een modderbad genomen’, schreef ze gekscherend bij de foto van haar dochter die onder de modder zat, haha.”

Tijdens de cross was er ruimte voor een muzikale noot en de nodige sfeer. Kinderen vermaakten zich met een springkussen, graafmachine, draaimolen en schminkhoek. Het evenement is een initiatief van Stichting de Stugge Veer Cross, een groep mannen uit Wichmond en omgeving met een voorliefde voor motorsport en lid van plattelandsjongerenvereniging Jong Gelre Vorden-Warnsveld.

Uitslagen:
Vanaf 125cc Groep A:
1. Bas Klein Haneveld, 2. Jan-Willem Arendsen, 3. Tigo Peters.
Vanaf 125cc Groep B:
1. Bjorn Hekkelman, 2. Mark Hoentjen, 3. Jeroen Heinhuis.
Vanaf 125cc Groep C:
1. Jens Hellema, 2. Kris Groot Roessink, 3. Niels Kolenbrander.
Tot 125 cc:
1. Jobbe van der Woude, 2. Teun Heinhuis, 3. Rick Bouwmeester.
Brommerklasse:
1. Luuk ten Broeke, 2. Stijn Sloot, 3. Milan Modderkolk.
Quads:
1. Patrick Veeneman, 2. Huub van de Mast, 3. Sebastiaan de Witte.

Ongeval
Zaterdagochtend werd de organisatie opgeschrikt door een tragisch ongeval op de Baakseweg, niet ver van het crossterrein. Een 21-jarige automobilist uit Zutphen kwam om het leven na een botsing met een vrachtwagen in een flauwe bocht. Bloemen op de plek herinneren een dag later aan het noodlottige ongeluk. “Verschrikkelijk, het heeft diepe indruk gemaakt. Toch hebben we besloten om de cross niet af te gelasten”, aldus Erik Roelofs.

De fietsklasse van de Stugge Veer Cross. Foto: Richard Stegers
Een ludiek onderdeel was de race met zitmaaiers. Foto: Richard Stegers
Ludiek bord bij de ingang van het crossterrein. Foto: Richard Stegers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant