Winst in Tsjechië voor Hamove-lid Victor Steeman. Foto: Henk Teerink

Winst voor Victor Steeman tijdens World Superbike in Tsjechië

Sport

HENGELO/TSJECHIË - In het weekend van 29 tot en met 31 juli werd het wereldkampioenschap Superbike verreden op het Tsjechische circuit van Autodrom Most. Het was een weekend met bijzondere weersomstandigheden. Warm en zonnig was het op vrijdag, maar beduidend koeler was het op zaterdag met enkele regenbuitjes. De racedag op zondag was daarentegen weer droog. Hamove-lid Victor Steeman, rijdend in het WK Supersport 300, wist de tweede race op zijn naam te schrijven.

In het WK Superbike kampioenschap zijn ook enkele Achterhoekse invloeden te vinden. Te beginnen bij Victor Steeman. De 22-jarige coureur kende een bijna perfect weekend in het WK Supersport 300 kampioenschap. In het WK Supersport is Jeffrey Buis; weliswaar geen Achterhoeker maar hij wordt wel ondersteund door de Talententuin van de Zwarte Cross. De rijder uit Steenwijkerwold kende evenals Steeman een wisselvallig weekend.

Victor Steeman liet tijdens de vrije trainingen op vrijdag zien dat hij tot de top behoort van het wereldkampioenschap en hij werd dan ook teruggezien op de eerste plaats na afloop van deze trainingen. Een goede opsteker voor de MTM Kawasaki-rijder. Tijdens de kwalificatie kende Steeman problemen met de motorfiets en kwam hij niet verder dan een zestiende plaats. Tijdens de eerste race op zaterdagmiddag begon het iets te regenen, wat zorgde voor verraderlijke omstandigheden. Het was een ‘wetrace’ maar het circuit was grotendeels droog. De rijder uit Lathum koos echter voor de regenbanden, maar dat pakte helaas niet goed uit. Hij wist de finish als vijftiende te passeren, niet het resultaat waar hij op voorhand op had gehoopt. Tijdens de warm-up op zondagochtend liet Steeman zien dat hij gebrand was op een goed resultaat. Hij klokte zelfs drie keer een nieuw ronde-record. De tweede race startte om 15.15 uur zondagmiddag, maar werd na een ronde stilgelegd vanwege een rode vlag. Na de herstart kwam Steeman prachtig van de zestiende naar de zesde plek. Bij de eerste doorkomst stootte hij direct door naar de eerste plek. Dat allemaal binnen een ronde! Vervolgens wist hij al gauw een gat te slaan op de achtervolgers en wist zodoende de wedstrijd als eerste te finishen, die vroegtijdig werd afgebroken door een rode vlag.

Voor Jeffrey Buis verliep het weekend met ups en downs. De rijder die ondersteund wordt door de Talententuin maakte de nodige progressie op vrijdag maar sloot de laatste sessie af met een valpartij. Gelukkig was hij ongedeerd. Tijdens de Superpole ontstond een rode vlag situatie, hierdoor moest de ultieme tijd gezet worden in de laatste vier minuten van de training. Dit is wat de twintigjarige Nederlander deed. Hij maakte een flinke stap en kwalificeerde zich op een 28ste plaats. Tijdens de eerste race had Jeffrey een goede start en kon in de beginfase meekomen. Door de afnemende grip van de banden kreeg hij te maken met een onstabiele motor en kon de machine moeilijk besturen. Hierdoor finishte hij als 25ste tijdens de eerste wedstrijd. De tweede race was eveneens een lastige wedstrijd. De Motozoo Racing Team-coureur had een goede start en kon aansluiting vinden bij een paar rijders. Toch moest hij hen al vroeg laten gaan, waardoor hij een eenzame wedstrijd reed en finishte op een 21ste plek.

Victor Steeman komt over twee weken in actie tijdens het IDM-kampioenschap op het TT-circuit in Assen in het weekend van 12 tot en met 14 augustus. Hij rijdt dan in de Supersport categorie. De eerste volgende wedstrijd voor het WK Superbike kampioenschap is over zes weken in Frankrijk op het circuit van Magny Cours van 9 tot en met 11 september.