Winst in Finland van PRA rijder Jorn Hamberg. Foto: Henk Teerink

Winst in Finland van PRA rijder Jorn Hamberg. Foto: Henk Teerink

IRRC- en IDC-races op beroemde Finse en Duitse circuits

Sport

HENGELO - Regionale motorracers hebben afgelopen weekeinde twee legendarische circuits kunnen berijden. In Finland werd op het circuit van Imatra vlak bij de Russische grens de tweede race om het I.R.R.C. (International Road Racing Championship) gehouden met een overwinning voor Jorn Hamberg en op de Duitse Nürburgring reden Toine Gierking en Thijs Peeters zich naar podiumplekken in het IDC (Internationaal Dutch Championship).

Het I.R.R.C. (International Road Racing Championship) bestaat uit vijf weekenden van elk twee races voor het IRRC supersport en superbike kampioenschap. Bij het IDC (Internationaal Dutch Championship) wordt gestreden in dezelfde klassen maar dan voor de Nederlandse titel.
In het Finse Imatra, waar bijvoorbeeld vroeger Wil Hartog en Boet van Dulmen een 500cc wedstrijd wonnen, was een aantal Hamove-leden aanwezig evenals het PRA-team (Performance Racing Achterhoek) met hun rijders Jorn Hamberg en Virgil Amber Bloemhard. Ilja Caljouw was er niet bij omdat hij een week geleden van zijn fiets was gevallen. Hij moest afgelopen vrijdag geopereerd worden aan zijn sleutelbeen. Caljouw hoopt over drie weken weer aan de start te verschijnen in het Belgische Chimay waar de derde ronde voor het IRRC kampioenschap op het programma staat.

Hamberg
De Finse rijder Pauli Pekkanen won op zaterdag de eerste race in de IRRC supersport voor de Tsjechische rijders Petr Najman en Marek Cerveny. Jorn Hamberg, uitkomend voor het PRA, kwam net een fractie tekort voor het podium. Hij eindigde net achter Cerveny keurig als vierde. Op zondag was Hamberg uit op revanche wat resulteerde in een overwinning. Een beetje geluk had hij aan zijn zijde omdat de Fin Pekkanen een paar honderd meter voor de finish zijn blok opblies en moest opgeven. Tweede werd Cervney voor de Engelse rijde Gary Johnson.
De Duitse rijder David Datzer pakte op zaterdag de overwinning in de IRRC superbike categorie. De Fin Erno Kostamo werd tweede voor de Fransman Pierre Yves Bian. Regionaal rijder Joey den Besten reed ook een dijk van een race en eindigde binnen twee seconden als vierde. Virgil Amber Bloemhard werd in de eerste training buiten zijn schuld van de motor gereden waardoor er aanzienlijk veel schade was. Gelukkig konden de mannen binnen het PRA-team een andere fiets opbouwen voor hun rijder. Echter die liep niet zoals zijn eerste motor wat resulteerde in een twaalfde plaats op zaterdag.
Op zondagmiddag won Kostamo nipt voor de Oostenrijker Lukas Mauer. Datzer werd op afstand derde en Den Besten reed zich wederom verdienstelijk naar een vierde plaats en haalde daardoor de nodige punten binnen voor het IRRC superbike kampioenschap. Bloemhard wist zich met een negende plaats iets te verbeteren ten opzichte van zaterdag. Hij hoopt met een verse snelle motor in Chimay weer vooraan mee te kunnen rijden. De races in het Belgische Chimay worden verreden op 23 en 24 juli.

Nürburging
De Duitse rijder Till Belczykowski won op zaterdag de race voor het IDC supersport kampioenschap op de Nürburging. Louis van Wijhe deed het zelfde maar dan op zondag onder warme en zonnige omstandigheden in de Eifel. Wayne Tessels was op zaterdag de snelste man in de IDC superbike voor een tweetal Hamove-leden. Toine Gierking eindigde als tweede en Thijs Peeters die voor de gelegenheid weer meereed pakte een uitstekende derde plaats. Echter op zondag lieten Gierkink en Peeters zien dat ze ook voor de overwinning konden strijden. Gierking werd na een prachtige race eerste voor Peeters en Tessels.
Aankomend weekend is op het circuit van Assen de IDC 7 uren Endurance wedstrijd. Verschillende teams met twee of drie rijders per team strijden daar om de winst over een race die zeven uur duurt. Voor de liefhebbers is dit echt een mooi dagje uit om de sfeer van een lange afstandswedstrijd te beleven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden