Het in groten getale toegestroomde publiek viert één van de overwinningen van Supersport-rijder Jorn Hamberg mee. Foto: Luuk Stam

Het in groten getale toegestroomde publiek viert één van de overwinningen van Supersport-rijder Jorn Hamberg mee. Foto: Luuk Stam

Publiek rondom de baan maakt de wegrace weer compleet

Sport

Wegraces op de Varsselring trokken 30 april en 1 mei duizenden toeschouwers

Door Luuk Stam

HENGELO – Een overwinning vieren is leuk, maar een overwinning vieren met honderden juichende toeschouwers voor je neus, dat is nog veel leuker. Supersport-rijder Jorn Harmberg – lid van het team Performance Racing Achterhoek van Hengeloër Tonny Wassink – won zondag op de Varsselring in Hengelo maar liefst vier races. Vier keer kreeg hij een trofee overhandigd, vier keer tilde hij een brood van Sloot de lucht in en vier keer deelde Hamberg zijn overwinning met de enthousiaste toegestroomde motorliefhebbers op het rennerskwartier.

Hoe anders was het de voorbije jaren. Twee jaar terug was het hier vanwege corona muisstil. Vorig jaar september vond er weliswaar een wegrace plaats, maar was er alleen publiek toegestaan in de Boschbocht. Hier op het rennerskwartier rondom de Varsselse molen was er toen geen toeschouwer te bekennen. Nu zijn ze met vele honderden, met duizenden zelfs. De hoofdtribune zit bomvol. Ook op de andere bekende plekken rondom het circuit is het druk, in de Veldermansbocht, in de Van Manenbocht, rondom de chicane en in de Molenbocht.

In de Boschboscht zijn net als vorig jaar een tribune en een scherm opgesteld, die waren er voorheen nooit. Noem het een positief gevolg van de coronatijd. Op het rennerskwartier kan het publiek weer dichtbij de rijders komen. Voor een handtekening, voor een praatje bij de tent of gewoon om te kijken hoe de matadoren vlak voor de race hun helm opzetten en de laatste aanmoedigingen van hun teamleden krijgen. “Dit is weer ouderwets, grandioos!”, zegt Hamove-voorzitter Fred Versteege. “Met publiek is het zoveel leuker.”

De bezoekers zijn van heinde en verre naar Hengelo gekomen. Neem de Belgische broers Crevits, Koen (49) uit Gent en Pieter (42) uit Brugge. Ze vertrokken deze zondagochtend al om half vijf. De route hiernaartoe is bekend, ze zijn hier al zeker tien keer eerder geweest. Wat het zo mooi maakt? “De sfeer, de internationale bezetting, de rijders ontmoeten”, klinkt het. “En we supporteren voor de Belgische coureurs. Voor Vincent Lonbois onder anderen, de slokop van de Hamove, die wint hier alles.”

Die ‘slokop’ uit België is deze zondag inderdaad tot twee keer toe de snelste in het IRRC Superbike, zien ook Antoon (66) en Jeroen (30) van Eerd uit het Brabantse Zijtaart. Vader en zoon zijn hier voor het eerst. “Bij ons in de buurt had je vroeger ook een aantal stratencircuits, maar die zijn allemaal verdwenen”, zegt vader Antoon. “Mooi dat het hier nog kan.” De eerste indruk van de Varsselring is goed. “Het ziet er heel goed uit”, zegt Jeroen. “Kun je hier helemaal de baan rond? Dat is mooi, dat gaan we zeker doen!”

Jaimy van der Velde (28) uit Zutphen heeft zijn ronde er al opzitten. Hij is samen met zijn vriendin Quinty Wijnschenk (26) en haar broer Toine (25) naar de Varsselring gekomen. “Ik ben hier al vaker geweest, voor hen is het de eerste keer”, vertelt Jaimy. “Je hebt de TT Assen, maar dat is op een permanent circuit. Dit is gewoon lekker door de boerenweilanden heen, prachtig.” Ook Toine Wijnschenk is enthousiast, hij en zijn zus komen uit het Zuid-Hollandse Leimuiden: “Het was een stukje rijden, maar dat was het zeker waard.”

In de teamtent van Tonny Wassink is ondertussen één van de gewonnen krentenweggen aangesneden. Schalen vol worden gedeeld met het publiek. Feest is het niet overal. In de tent van Markus Karlsson – bekend van de foto in racepak op het paardenstandbeeld in Hengelo – liggen de kappen in stukken naast de motor. De jonge Zweed is hard gecrasht. Hij loopt weer rond, al zit racen er vandaag niet meer in. Toch smaakt zo’n wegrace met veel publiek ook voor hem naar meer. Eén ding is zeker: volgend jaar komt hij terug naar Hengelo.

De tribunes rondom de Varsselring zaten weer vol, zoals hier in de Veldermansbocht. Foto: Luuk Stam
Heel wat toeschouwers kwamen met de motor naar de races. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden