DVO DS1 mist promotie op één punt

Sport

Eén beslissende klap was DVO DS1 verwijderd van promotie. Drie keer stond het in de 5e set tegen Dynamo op matchpoint. Maar de verlossende bal kwam niet. Integendeel, DVO verloor met 19-17 en mist daardoor waarschijnlijk promotie naar de 2e Divisie. Zo eindigde de nacompetitie voor DVO in een teleurstelling na twee wedstrijden die voor bomvolle tribunes bol stonden van spanning en drama.

DVO DS1 wint van Boemerang op karakter
Op zaterdag 25 april speelde DVO DS1 thuis tegen Boemerang uit Eibergen, dat als 2e eindigde in de andere 3e Divisie. De promotiekansen leken al snel vervlogen na een snelle 0-2 achterstand. De dames van DVO toonden echter een ongekende vechtlust en hielden door de 3-2 overwinning de kans op promotie naar de 2e Divisie in eigen hand.
Door een uiterst nerveus begin leek het al snel een kansloze missie te worden. In de 1e set ging vrijwel niets goed. Door de talloze foutjes bij de Hengelose volleybalsters kwam het al snel op flinke achterstand. Rommelig spel, misverstanden, krachteloze aanvallen, weinig verweer met het blok, het liep voor geen meter en het team uit Eibergen was een klasse beter. Met 14-25 was de 1e set snel bekeken.
In de 2e set bleef het aanmodderen bij DVO. Na de 12-18 tussenstand begon het wat beter te lopen en kwam de ploeg geleidelijk terug in de wedstrijd. Het gat werd gedicht, maar aan het eind konden de dames niet doordrukken, ook omdat enkele beslissingen van de scheidsrechter niet meezaten. Boemerang wist deze set naar zich toe te halen en kwam door de 23-25 met 0-2 in sets voor. Daarmee leek het over en uit, ook omdat het bij deze promotiewedstrijden om drie gewonnen sets gaat en het krachtsverschil groot was. Niemand gaf nog een cent voor de kansen van DVO en de toeschouwers op de bomvolle tribune dachten snel weer naar huis te kunnen gaan.
Het liep anders. Het begon eigenlijk met 4 foute opslagen van Boemerang, terwijl die daarvoor foutloos gingen. Lang ging het gelijk op. Niet dat alles foutloos liep bij DVO, maar de dames vochten voor elk punt, het blok en verdediging functioneerden beter en uit de aanvallen werd vaker gescoord. Het publiek begon zich te roer en, er kwam meer sfeer en het werd weer een wedstrijd toen DVO met 26-24 de set wist te winnen.
De opleving leek van korte duur toen DVO in de 4e set met 10 punten achter kwam te staan (3-13). Op een nieuwe ommekeer rekende niemand meer, maar het is dit team al vaker gelukt uit kansloze positie terug te vechten en het toonde wederom een enorme veerkracht. Via 10-15 en 14-16 stond het bij 19-19 weer gelijk. De angel werd steeds vaker uit het Eibergse team gehaald en omdat zij door de smalle basis niet wisselden, raakten ze wat vermoeid. DVO had wel de kracht om in de beslissende fase door te drukken. Tot groot enthousiasme van het meelevende publiek won DVO met 25-22 en stond het gelijk in sets: 2-2.
De 5e set was erg belangrijk, omdat alleen winst telt in zo'n duel. Dit keer nam DVO direct het initiatief en bij de wissel stond het 8-5. Door wat slordigheidjes kwam Boemerang terug tot 10-10 en was het einde bijzonder spannend. De bloedstollende finale eindigde in 15-12 voor DVO. Een fantastische prestatie tegen een team, dat eigenlijk beter was, maar onder druk toch het hoofd moest buigen. Voor veel publiek, pers en trainers was dit pure reclame voor de volleybalsport en DVO.

Dramatische ontknoping
Met deze overwinning in de pocket kon DVO dinsdag 28 april naar Apeldoorn om tegen Dynamo DS2 te spelen, de nr. 10 uit de 2e Divisie. Bij winst was promotie voor DVO zeker, bij verlies moest de uitslag van de 3e wedstrijd worden afgewacht. Vooraf was er veel gesteggel over de datum, die door Dynamo zonder goed overleg op de dinsdag was bepaald.
De sfeer was geweldig. DVO werd gesteund door een groot aantal supporters uit hengelo, begeleid door trommels en toeters. Het gaf het team kennelijk vleugels, want DVO begon voortvarend. De eerste twee sets werden gewonnen met resp. 22-25 en 23-25. De 2e set had DVO een ruime voorsprong bijna verspeeld, maar kon nog net de winst binnenhalen. De promotie was dichtbij, nog maar één setwinst.
Het ging echter precies andersom als de zaterdag ervoor. Dynamo trok de lijn van het eind van de 2e set door en kwam steeds beter in het spel. Bij DVO was de schwung er een beetje uit, waarbij ook dubieuze beslissingen van de scheidsrechter bepaald niet hielpen, toen hij een keer of vier ten onrechte voor een technische fout van DVO floot. Mede hierdoor ging de set met 25-22 verloren.
De 4e set ging helemaal mis. De Hengelose volleybalsters raakten onzeker, terwijl de Apeldoornse buitenspelers zich plotseling naar hartelust konden uitleven. DVO kwam met 15-4 achter, spartelde nog iets terug, maar verder dan 25-17 kwam het team niet.
Een vijfde set was nodig, kon het nog spannender. DVO raapte alle krachten en moed bij elkaar en onder luide aanvuring van het enthousiaste publiek kwam er een adembenemende slotstuk. Dynamo kwam met 8-5 voor, maar DVO kwam terug tot 8-8.
Daarna ging het gelijk op: 10-10, 11-11, 12-12, 13-13. DVO kreeg het eerste matchpoint, maar maakte deze niet af. Daarna kwam Dynamo op 15-14, maar deze aanval wist DVO af te slaan. Nog twee matchpoints voor DVO bij 15-16 en 16-17, het lukte maar niet. Bij 18-17 voor Dynamo sloegen ze een aanval via het DVO-blok uit en het was over en uit.
De teleurstelling was enorm, zo dichtbij en toch niet gelukt. In de competitie één setpunt te weinig en in de promotiewedstrijden één klap verwijderd van promotie. Heel zuur voor de dames, die wel een geweldig seizoen hebben gehad.

Boemerang promoveert
DVO DS1 eindigt in de nacompetitie uiteindelijk als tweede doordat Boemerang met 3-1 Dynamo wist te verslaan. Boemerang promoveert daardoor naar de 2e Divisie. Theoretisch is er nog een kansje op promotie als er zich in een hogere divisie een team terugtrekt. Maar dat is afwachten. Anders proberen de dames het volgend seizoen onder de nieuwe trainer Henk Wahl gewoon opnieuw in de 3e Divisie!