St. Martinuskerk met bijgebouw Concordia. Foto: Alice Rouwhorst

St. Martinuskerk met bijgebouw Concordia. Foto: Alice Rouwhorst

St. Martinuskerk in Baak verkocht

Religie

BAAK – De St. Martinuskerk met bijbehorende aan het pand vastzittende gebouwen is per 1 juli 2023 verkocht. De leden van de geloofsgemeenschap H. Martinus zijn per brief van deze ontwikkeling op de hoogte gebracht. Wie de koper is, wordt niet vermeld.

Vanaf begin 2019, na de laatste reguliere weekendviering op 30 december 2018, stond de kerk die onderdeel uitmaakt van de parochie HH. Twaalf Apostelen, te koop. Na vele gesprekken en potentiële bestemmingen en aspirant-kopers is de kogel nu (bijna) door de kerk. De sleutel van de ‘Kathedraal van Baak’ gaat over in andere handen.

Onttrekken aan de goddelijke eredienst
Alvorens de overdracht kan plaatsvinden dient de kerk onttrokken te zijn aan de goddelijke eredienst, zodat het een profaan gebouw is. Dit zal tijdens de laatste eucharistieviering op zondag 18 juni 2023 om 10.00 uur plaatsvinden, waarin het pastoraal team van de St. Martinuskerk zal voorgaan. In de brief worden de leden van de geloofsgemeenschap in Baak en andere parochianen van de HH. Twaalf Apostelen uitgenodigd voor deze viering. Tijdens het zingen van het slotlied, zo staat te lezen in de brief, zullen parochianen en leden van het pastorale team het Allerheiligste, het Evangeliarium, de Heilige Oliën, de Paaskaars en de altaarsteen in processie de kerk uit dragen. Deze worden naar de H. Johannes de Doper Kerk in Zutphen overgebracht. Ondertussen zal de Godslamp worden gedoofd. Na deze handelingen is de kerk geen sacrale ruimte meer. Het is dan een profaan gebouw. Voor veel mensen zal deze gebeurtenis een emotioneel moment zijn, daarom wordt er na de viering ruimte geboden om met een kop koffie deze emoties met elkaar te delen.

Leeg opleveren
Aan de geloofsgemeenschap in Baak is het zaak om na deze viering de kerk op te ruimen en ‘leeg’ op te leveren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden