Zutphen in actie bij Tweede Kamer voor behoud Gelre ziekenhuis Zutphen. Foto: SP

Zutphen in actie bij Tweede Kamer voor behoud Gelre ziekenhuis Zutphen. Foto: SP

Zutphen in actie bij Tweede Kamer voor behoud Gelre ziekenhuis Zutphen

Politiek

ZUTPHEN - Op donderdag 22 juni vertrok een door de SP georganiseerde bus met Zutphenaren naar de Tweede Kamer voor het debat over de ziekenhuiszorg. Voorafgaand aan het debat ontving minister Kuipers van hen een brief ondertekend door inwoners, personeel en vele raadsleden uit de buurt die oproept om in te grijpen en te investeren in ziekenhuizen. 

Voor het debat begon, organiseerde de SP een actiebijeenkomst waar Kamerleden en minister Kuipers voor waren uitgenodigd. Zutphense actievoerder Marije Lander gaf de minister een verhalenboek vol met honderden persoonlijke verhalen van mensen die hun leven of dat van een dierbare te danken hebben aan een volwaardig ziekenhuis in de buurt. Ook werd de brief overhandigd die door vele Zutphenaren is ondertekend en die Kuipers oproept om in te grijpen bij de ziekenhuizen want zorg hoort in de buurt te zijn. 

Zutphen staat niet alleen in deze strijd. Door het hele land worden afdelingen van ziekenhuizen gesloten door zorgverzekeraars en ziekenhuisbestuurders. Inwoners en personeel uit veel meer plekken kwamen daarom naar Den Haag, onder andere uit Zoetermeer waar de spoedeisende hulp wordt uitgekleed en er werd actiegevoerd in Friesland tegen de sluiting van streekziekenhuizen in Heerenveen en Sneek.

Het gevolg van al onze acties hebben we vandaag ook gezien in het debat. Steeds meer politieke partijen verzetten zich tegen het sluiten van onze streekziekenhuizen.

“Het is heel goed om te zien dat steeds meer mensen zich uitspreken en organiseren tegen afbraak van onze ziekenhuizen”, zegt Zutphense SP-fractievoorzitter Mart de Ridder. “Het gevolg van al onze acties hebben we vandaag ook gezien in het debat. Steeds meer politieke partijen verzetten zich tegen het sluiten van onze streekziekenhuizen.”

Dat was te merken aan de inbreng van Kamerleden op de situatie in Zutphen, van politiek links tot rechts was er felle kritiek op minister Kuipers. Toch hield de minister vast aan het afbraakbeleid dat de afgelopen jaren in ons land heeft plaatsgevonden. Hiermee kiest de minister niet de kant van inwoners, patiënten en personeel, maar de kant van zorgverzekeraars en banken. “Dat betekent niet dat onze strijd voorbij is”, zegt de Ridder. “Het Zutphense ziekenhuis is niet het eerste ziekenhuis waar dit gebeurt en zal ook niet de laatste zijn. Daarom gaan we door. Zutphen en omgeving hoort een volwaardig ziekenhuis dichtbij te hebben”.

Zutphense actievoerder Marije Lander overhandigt minister Kuipers een brief ondertekend door inwoners, personeel en vele raadsleden uit de buurt die oproept om in te grijpen en te investeren in ziekenhuizen. Foto: SP

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant