Gemeente Belangen Bronckhorst wint de verkiezingen met twee extra zetels en daar wordt op geproost. Foto: Liesbeth Spaansen

Gemeente Belangen Bronckhorst wint de verkiezingen met twee extra zetels en daar wordt op geproost. Foto: Liesbeth Spaansen

Gemeente Belangen Bronckhorst wint de verkiezingen glorieus

Politiek

Twee zetels winst ten opzichte van 2018

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST – Na drie stemdagen, maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart kwamen de partijen na sluiting van de stembussen, klokslag 21.00 uur, naar het gemeentehuis voor de uitslagen. Door een nieuw systeem van stemmen tellen, was die klus sneller geklaard dan eerdere jaren. Rond 23.20 uur kwam de uitslag van het laatste stemlokaal binnen en kon de balans worden opgemaakt. Gemeente Belangen Bronckhorst (GBB) kreeg in bijna alle stemlokalen de meeste stemmen, boekte daarmee twee zetels winst en is voorlopig met acht zetels de grootste partij in Bronckhorst.

Via een livestream van Radio Ideaal konden belangstellenden vanuit huis meekijken. Björn Kummeling vervulde vanaf 21.00 uur tot middernacht de rol van gastheer. Zijn collega’s Rita, Wilma en Bertine interviewden deze avond de lijsttrekkers van de partijen. Er werd muziek gedraaid op de momenten dat gewacht moest worden op nieuwe uitslagen.

Burgemeester Marianne Besselink volgde als host de uitslagen en prognoses. Zij vergeleek de cijfers meteen met die van de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Toen was de opkomst 61%. De eerste uitslagen kwamen van de vroeg-stembureaus op maandag en dinsdag. “Mooi om te zien dat bijna 1500 mensen hiervan gebruik hebben gemaakt”, is de burgemeester tevreden.

Gemeente Belangen Bronckhorst (GBB) kwam al direct hoger uit dan de andere partijen. “Hiermee valt wel wat spanning af, moet ik eerlijk zeggen”, laat Marcel Westerink van deze partij opgelucht weten. “Ik was bang dat we afgestraft zouden worden, omdat we in het college gezeten hebben.” Lokale partijen doen het in heel Nederland goed, werd gesteld aan zijn tafel. Of een partij in het college heeft gezeten of niet, er zijn trouwe burgers. “Het is meer de keus tussen lokaal en landelijk.” Medekandidaat GBB Mette Westerink vond het begin er goed uitzien. “Maar het is wel spannend.”

Het wachten was op de resultaten van de stembureaus. Tussentijds spraken de partijleden met elkaar en met meegekomen familieleden, eerst met een koffie of thee met petitfourtje, later met een drankje en hapje. De sfeer was ontspannen te noemen, ook tussen de partijleden onderling. “De stembureaus zijn gesloten, we kunnen er nu niks meer aan veranderen”, aldus Marijke Melsert van GroenLinks.

“Er is op een andere manier geteld, waardoor wij verwachten dat er sneller uitslagen binnen komen”, vertelt burgemeester Besselink. “Eerder werd met de bladen rondgelopen en werd eerst geteld per partij en daarna de voorkeursstemmen.” Nu werden alle formulieren op stapeltjes van tien gelegd, en per bladzijde werd de stemkeuze voorgelezen, gecontroleerd en in de computer gezet. Leden van de stembureau lieten aan het einde van de stemdag enthousiast weten, dat het prima was verlopen. “De vellen voor deze gemeenteraadsverkiezing zijn ook veel kleiner en in een oogopslag te bekijken.”

De opkomst van bijna 60% stemde burgemeester Besselink redelijk tevreden. “We horen natuurlijk ook hele andere verhalen in den lande. Tegelijkertijd, vorige keer hadden we 61% opkomst, dus het is nu toch iets minder. Ik hoop dat iedereen zich wel realiseert dat het ongelooflijk prettig is dat wij in een democratie leven, dat je mág stemmen. Dus maak er gebruik van!”

Wanneer er nieuwe uitslagen bekend waren, verstomde het geroezemoes en keken partijleden met spanning naar het grote scherm. “We hebben het met het campagneteam hartstikke goed gedaan en de kiezers hebben ook weer het vertrouwen in je uitgesproken”, is de reactie van Evert Blaauw (GBB) na bekendmaking van de eerste uitslagen. Hij realiseert zich dat de trage kabinetsformatie in Den Haag de landelijke partijen geen goed heeft gedaan. “Daarnaast hebben wij toch wel uitgesproken meningen over bepaalde onderwerpen. Daar hebben wij veel met de inwoners over gesproken en die hebben ons echt daarin wel op de huid gezeten.” Hij benoemt onder andere de energietransitie.

Wilko Pelgrom (CDA) heeft de ervaring van voorgaande jaren dat de kleine stembureaus soms ook andere afwijkende beelden geven. “Dus ik vind het spannend, want we willen liefst gelijk blijven of meer maar tegelijkertijd moeten we ook echt nog even afwachten wat er precies gaat gebeuren vanavond. Als dit aan het eind van de avond nog steeds zo is, zal ik de winnaar zeker hartelijk feliciteren.”

Willem Buunk (VVD) gaf aan niet veel bijeenkomsten te hebben gehouden. “We hebben veel online campagne gevoerd, maar wij zijn ook langs de deur gegaan, canvassen zoals dat heet. Veel leuke gesprekken gevoerd. Wat dan opvalt is dat heel veel mensen toch niet echt weten dat het gemeenteraadsverkiezingen zijn, als ze dat al wisten dat ze geen idee hadden wat ze gingen stemmen, en ook niet goed op de hoogte zijn wat er speelt lokaal.” Voor Buunk was het voor online belangrijk dat mensen op de VVD-website de standpunten en nieuwberichten konden vinden, waar de partij al een jaar eerder actueel mee startte. Hierbij ook informatie over de kandidaten. “Ik denk wel dat we hiermee jongeren en dertigers mee hebben bereikt.”

“Ontzetten jammer is dat”, laat Ulrike ter Braak (GL) desgevraagd weten, als duidelijk wordt dat de partij een zetel lijkt te moeten inleveren. “Ik had wel zin in een feestje. Zoals het er nu uitziet gaat Gemeentebelangen winnen. Ik denk niet dat het aan onze campagne heeft gelegen, misschien dat het winddossier ons een beetje windeieren heeft gelegd. Maar wat nog meer speelt is, dat lokaal aanspreekt en dat zien we vanavond ook in Bronckhorst.”

“Ik had een klein verlies verwacht”, vertelt Paul Hofman van GroenLinks, die voor het eerst drie zetels had bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De partij blijft een mooie middenmoot. “We hadden toch een aantal lastige onderwerpen, zoals windmolens. Dat zie je wel terug.”

Luuk Preijde (PvdA) gaf aan dat deze uitslag landelijk redelijk was voorspeld. “Wij zijn als PvdA benieuwd hoeveel zetels wij krijgen. We hebben er nu twee en het zou mooi zijn als het er drie zijn, maar daar zal het spannend om worden.”

Vanwege afwezigheid van lijsttrekker Dick Ebbers geeft Frans Evers van CU-SGP aan dat de partij de inwoners van Bronckhorst goed heeft kunnen bereiken. “We zijn wat teleurgesteld dat we toch wat stemmers zijn kwijtgeraakt bij vorige verkiezingen.” Toch zag het er naar uit dat de partij een zetel kan behouden. “Daar zijn we blij mee. Het zou erg teleurstellend geweest zijn, als we na vier jaar niet meer nodig zijn.”

Jan Engels (D66) had eerlijk gezegd op een andere uitslag gehoopt. “Dat we naar drie zetels zouden gaan. De verschuivingen zijn klein maar wel belangrijk. Onze duiding is eigenlijk dat we collectief als politici niet slagen om onze inwoners te bereiken. D66 wilde samen meer voor elkaar krijgen, dat we elkaar nodig hebben en echt moeten investeren in deze gemeente. Daar hebben we het verenigingsleven voor nodig, welzijn en er moet stevig geïnvesteerd worden in duurzaamheid en biodiversiteit.” Het blijf, aldus Jan Engels spannend wat betreft de restzetels.

Uitslagen
Het blijft voordat alle cijfers definitief zijn doorberekend, een tussentijdse uitslag, maar VVD, PvdA, D66 en CU-SGP blijven op hetzelfde aantal zetels (respectievelijk vier, twee, twee en een zetel) ten opzichte van 2018. Het CDA verloor een zetel (gaat van zeven naar zes) en is voor het eerst in de historie niet de grootste partij van deze gemeente. Ook GroenLinks verloor een zetel en gaat van drie naar twee zetels.

Burgemeester Marianne Besselink bedankte alle kiezers voor hun stem. “Een opkomst van 59,95%, bijna 60%. Dan doen wij het goed hier in Bronckhorst. Ik kan het niet nalaten om te zeggen dat we hier vlak bij onze wereld een oorlog zien, mensen die niet in vrijheid hun mening kunnen geven. Wij moeten hier onze democratie met elkaar koesteren.”

Evert Blaauw was een heel tevreden lijsttrekker van GBB. “Voor mij was de locatie Kulturhus Vorden belangrijk. Zeker omdat we de vorige verkiezingen geen kandidaten op de lijst in Vorden hadden en nu wel. Een aangename, ontspannen verbetering in dat gebied. De restzetels moeten nu worden berekend en het is ook belangrijk te weten hoe de voorkeursstemmen zijn binnen de eigen partij en of deze kandidaten hun zetel aanvaarden”, weet Evert Blaauw die tussentijds felicitaties ontvangt. De lijsttrekker die de partij oprichtte, is er trots op dat hij na met één zetel te zijn gestart, via vier en zes zetels nu naar acht zetels gaat! “Een prestatie voor een lokale partij.” Hij kijkt uit naar de samenwerking met andere partijen na vier jaar van uitersten die elkaar toch vonden. De coalitie is niet gestrand, waarvoor hij complimenten gaf. “Voor de nieuwe periode gaan we op zoek naar een informateur, stappen maken als grootste partij, want hoe nu verder voor de komende vier jaar. Een uitdaging maar we sluiten op voorhand niemand uit.” De kandidaten van Gemeente Belangen Bronckhorst proosten met elkaar aan het einde van deze spannende uitslagenavond.


www.bronckhorst.nl

Foto’s van deze avond staan op achterhoekfoto.nl

Ulrike ter Braak van GroenLinks feliciteert Mette Westerink met de overwinning van GBB. Foto: Liesbeth Spaansen
Voorlopige uitslag (35/35 stembureaus) van het percentage stemmen in Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen
Voorlopige uitslag (35/35 stembureaus) van het aantal zetels in Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant