Foto: PR
Foto: PR

Mag je met rijbewijs B ieder aanhanger trekken?

Partnerbijdrage

Legio Nederlanders hebben een trekhaak aan de auto en trekken hier bijvoorbeeld een aanhanger mee om spullen, grof vuil of aarde mee te transporteren. Ook een caravan wordt door veel Nederlanders gebruikt, waarmee zij zelfs heel Europa rondtrekken. Tijdens controles worden bij veel auto´s met aanhangers of caravans misstanden geconstateerd. Zorg er in ieder geval voor dat je auto een APK-check heeft gehad, dat de nummerbeplating juist is en en dat de aanhanger of caravan technisch in orde is. Maar waar vaak ook op gecontroleerd wordt, is het gewicht. Wat moet je hierover weten als je een aanhanger wilt trekken?

Rijbewijs B
De meeste Nederlanders hebben in ieder geval een rijbewijs B. Met dit rijbewijs ben je bevoegd om een auto te mogen rijden. Je mag met rijbewijs B ook altijd een aanhanger trekken. Maar hier zit wel een maximum gewicht aan. Het gaat om een maximaal gewicht van 750 kilogram. Dit kan de aanhanger zelf zijn, maar ook de lading valt binnen deze grens. Voor een aanhanger van 250 kilogram en gevuld met een lading van 500 kilogram is rijbewijs B voldoende.

Uitzonderingen betreffende rijbewijs B
Bovenstaande is vrij duidelijk. Een aanhanger + laadgewicht mag maximaal 750 kilogram zijn. Toch laat rijbewijs B ook een zwaardere aanhanger toe. Je moet dan ook het gewicht van de auto meenemen in de berekening. Het totale gewicht van de auto (inclusief personen) en aanhanger (inclusief lading) mag niet uitkomen boven de 3.500 kilogram. Als dit het geval is, dan is rijbewijs B voldoende. Om het allemaal nog wat verwarrender te maken, is er nog een punt waar je op moet letten. Een beladen aanhanger mag nooit zwaarder zijn dan het totaalgewicht van de auto. Overschrijdt je deze normen regelmatig? Kijk dan of je nog een ander rijbewijs kunt behalen.

Aanhanger rijbewijs B+
Rijbewijs B+ is een aanhanger rijbewijs, waarbij je het gewicht van 750 voor een beladen aanhanger mag overschrijden. Ook het maximale gewicht van 3.500 mag met rijbewijs B+ overschreden worden, tot een maximum van 4.250 kilogram. Verder gelden alle regels zoals bij rijbewijs B.

Rijbewijs BE
Met rijbewijs BE ben je niet gebonden aan de 750 kilogram voor de aanhanger, maar mag je het maximale trekgewicht aanhouden die is opgegeven door de autofabrikant. Let wel op, dat het maximale gewicht voor de auto en de aanhanger, 3.500 kilogram blijft. Overigens is deze regel ingevoerd in 2013. Heb je voor 2013 je BE rijbewijs behaald? Je mag dan een onbeperkt gewicht trekken, mits dit niet de trekkracht van de auto overschrijdt.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Mijngarage.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden