Fysiotherapeuten Maaike Rijkaart en Ton van Walstijn in de oefenzaal van Jentha in gezondheidscentrum De Eik in Hengelo. Foto: Luuk Stam
Fysiotherapeuten Maaike Rijkaart en Ton van Walstijn in de oefenzaal van Jentha in gezondheidscentrum De Eik in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Jentha zet in op klachtgericht bewegen: ‘Sleutel tot veel herstel’

Partnerbijdrage

Bewegen, in het bijzonder gericht op verschillende fysieke klachten en het herstel daarvan. Dat is het idee van de nieuwe medische fitnesslessen van de Hengelose fysiotherapiepraktijk Jentha. Zo zijn er lessen voor mensen met rugklachten, voor mensen die willen afvallen en voor senioren, die hun spierkracht willen verbeteren of behouden. 

Alle lessen worden gegeven door gediplomeerde fysiotherapeuten in de eigen oefenzaal van de praktijk, die sinds anderhalf jaar te vinden is in het Hengelose gezondsheidscentrum De Eik. Hier zijn onder meer ook twee huisartsenpraktijken en een apotheek gevestigd. “Wij zijn heel blij dat het werkt zoals het werkt”, zegt fysiotherapeut Ton van Walstijn, die ook één van de initiatiefnemers voor de komst van dit centrum was. “De lijntjes zijn kort, het is waar nodig gemakkelijk bijsturen en mensen lopen hier nu zo naar binnen. Daar geniet ik heel erg van, want zo hebben we het ook bedacht. Er moeten hier geen drempels zijn.” 

Zo toegankelijk als de praktijk is, zo toegankelijk willen Van Walstijn en zijn team ook het sporten maken, in het bijzonder de krachttraining. “Juist ook voor de ouderen”, zegt de Hengelose fysiotherapeut. “Vroeger was het idee dat je ouderen wat moest laten wandelen en vooral niet te veel moest belasten, maar vanuit de nieuwste inzichten is het zo dat je er juist voor moet zorgen dat die spieropbouw weer een beetje op gang komt. Dan zie je vaak wonderbaarlijke resultaten. Er komen hier mensen van 85 die nog nooit zo fit zijn geweest. Het is bizar hoeveel je met de juiste oefeningen en de juiste intensiteit nog kunt bereiken.”

In het nieuwe gezondheidscentrum beschikt Jentha nu over een ruime oefenzaal, met verschillende kracht- en cardiotoestellen en losse trainingsmaterialen. “We hebben hier alles wat we nodig hebben”, zegt fysiotherapeute Maaike Rijkaart. De trainingen duren hier een uur, vinden veelal in circuitvorm plaats en zijn specifiek gericht op datgene waar de mensen voor komen, bijvoorbeeld rugklachten. “De sleutel tot heel veel herstel is klachtgericht bewegen”, zegt Rijkaart. “Het leidt vaak tot het uitstellen of zelfs helemaal afstel van operaties. Of het verkort de revalidatietijd na een operatie.”

In de zaal kijken de fysiotherapeuten niet alleen naar de groep, maar ook individueel naar wie wat nodig heeft. Naast de groepslessen zijn er ook uren voor vrije individuele trainingen, eveneens onder begeleiding. “Wij zijn geen sportschool en willen ook geen concurrent van een sportschool zijn”, benadrukt Van Walstijn. “Alleen veel mensen zitten er net tussenin, een sportschool is voor heel wat ouderen een brug te ver. Net dat kleinschalige, die vertrouwde omgeving en die extra aandacht die deze mensen nodig hebben, die bieden wij.” 

De fysiotherapeuten zien in het bewegen een belangrijk middel om de zorg in het algemeen betaalbaar te houden, maar merken dat ook vooral de ouderen zelf er gelukkig van worden. “Mobiliteit is alles”, aldus Van Walstijn. “Als je niet meer kunt lopen of niet meer zelfstandig op kunt staan uit je stoel, dan kom je ook nergens meer. Daar is heel veel aan te doen.” Rijkaart vult aan: “Mensen hebben vaak heel veel last van de klacht die ze hebben. Dat je er als fysiotherapeut aan bij kunt dragen dat mensen weer hun eigen ding kunnen doen en weer hun leven kunnen leiden zonder die problemen, dat vind ik heel mooi.”

Meer informatie: 

Jentha Fysiotherapie

www.jentha.nl

Dit artikel wordt u aangeboden door Jentha Fysiotherapie. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden