Woon- en zorgvoorziening Maria Postel nodigt uit om binnen te komen tijdens de open dag. Foto: Liesbeth Spaansen

Woon- en zorgvoorziening Maria Postel nodigt uit om binnen te komen tijdens de open dag. Foto: Liesbeth Spaansen

Maria Postel: ‘Wonen met zorg waar nodig!’

Partnerbijdrage

Open dag op 21 mei van 10.00 tot 16.00 uur

Door Liesbeth Spaansen

KEIJENBORG – Het bruist sinds een jaar weer van activiteiten in Woon- en zorgvoorziening Maria Postel. Bewoners genieten van hun nieuwe plekje waar ‘wonen met zorg waar nodig’ een speerpunt is. Er zijn één- en tweepersoonskamers en voor wie tijdelijk zorg nodig heeft, ook topkamers. Het grote publiek kan tijdens de open dag op 21 mei deelnemen aan rondleidingen op deze locatie, een (onbewoonde) kamer en de huiskamer bezichtigen en in het restaurant een drankje nemen en hapjes proeven.

“Alle mogelijkheden binnen Percurazorg, waar Maria Postel onder valt, worden tijdens de open dag uitgelegd”, vertelt directeur Frank Sanders. “Er is voor jong en oud iets te doen, zoals kijken in een van de kamers en een wandeling in de binnentuin, waar geiten en kippen lopen en vogels in de volière te zien zijn. Het gaat er met name om kennis te maken met ons huis, want een officiële opening konden we door corona destijds niet organiseren. Maria Postel is alweer opgenomen in de route van de Koningsdagoptocht en straks de kermis. De samenwerking met het dorp is er.”

Een projectontwikkelaar uit de buurt had het pand aan de Koldeweiweg 11 gekocht, maar had er nog geen plannen mee. Uiteindelijk benaderde hij Ton van de Kraats en Frank Sanders van Thuiszorg Pelgromhof in Zevenaar. “Of we een particulier kleinschalige woonvoorziening wilden opstarten in Keijenborg. We deden onderzoek naar de regionale behoefte en voerden veel gesprekken met huisartsen en ziekenhuizen in de regio wat betreft de mogelijkheden om door te verwijzen. Daarna hebben we besloten hier te starten.”

Bewoners huren een studio en betalen voor een servicepallet. “Dat kan eigen thuiszorg zijn of van Thuiszorg De Pelgromhof in Zevenaar, onze eerste locatie”, legt Frank Sanders uit. “Het is niet noodzakelijk om een indicatie te hebben. Beide woonzorgcentra vallen onder moederbedrijf PercuraZorg in Zevenaar. In 2023 komt er een derde locatie bij in ’s Gravendeel.”

1 maart 2021 was een belangrijke dag voor het Woon- en zorgcentrum in Keijenborg, al was deze officiële opening zonder groot feest. De eerste nieuwe bewoners kwamen vanaf april. Nu zijn veel appartementen bewoond. “Onze bewoners zijn in de leeftijd tussen 72 en bijna 100 jaar. Ze richten achter de voordeur hun appartement zelf in met eigen spullen en foto’s, meubels en het eigen bed. Je kunt hier gewoon genieten, de rest doen wij. Denk aan de schoonmaak en de was. Dat ontzorgen wij.” De uitgifte van artikelen via de Medipoint thuiszorgwinkel is een extra service.

“Veel mensen die zorg nodig hebben, kunnen thuis is een soort isolement raken”, weet Sanders. “Hier kun je gezamenlijk eten, er wordt vers gekookt met seizoensgebonden producten, wat voor veel mensen erg belangrijk is. Ook kunnen ze meedoen aan activiteiten.”

Dat ook buurtbewoners mogen mee-eten is niet algemeen bekend. “Om eenzaamheid te voorkomen”, legt Frank Sanders uit. “Leden van de KBO Hengelo-Keijenborg hebben we in de periode dat we net open waren, uitgenodigd om een hapje te eten en kennis maken.”

Frank Sanders kijkt uit naar de open dag. “We laten zien wat we hier in huis hebben en wat we doen, want we zijn geen verpleeghuis. We bieden betaalbare woonruimte voor iedereen. Bewoners betalen huur en servicekosten, maar krijgen de zorg via hun eigen ziektekostenverzekering. Ze kunnen hier een leuke oude dag hebben. Maria Postel staat op een prachtige locatie. Je vindt hier veel groen en rust in combinatie met gezelligheid.”

www.percurazorg.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden