Afbeelding
Foto: PR

Kun je beter je schoorsteen van beneden of boven laten vegen?

Partnerbijdrage

Heb je een houtkachel thuis en maak je hier in de herfst en winter veel gebruik van? Dan is het belangrijk om jouw schoorsteen regelmatig te vegen. Als je dit niet doet, kun je vroeg of laat te maken krijgen met een schoorsteenbrand. Daarom raden wij jou aan jaarlijks jouw schoorsteen te vegen. Doe dit niet zelf, maar schakel hier een professionele schoorsteenveger voor in. Voordat je dit doet, wil je vast en zeker weten of het beter is om de schoorsteen van boven of beneden te vegen. Wij geven jou hieronder tekst en uitleg.

Schoorsteen vegen van boven

De meeste mensen zijn gewend dat een schoorsteen vanaf de bovenkant geveegd wordt. Dit is inderdaad de meest gebruikelijke manier om het rookkanaal te vegen. De schoorsteenveger moet hiervoor het dak op. Gelukkig heeft iedere professionele schoorsteenveger vaak één of meerdere ladders bij zich, waardoor dit geen probleem is. Hij neemt de benodigde hulpmiddelen mee naar boven en start zodra hij veilig staat. Als de schoorsteenveger vanaf boven veegt, brengt hij de borstel via de bovenkant in het rookanaal in. Hij schuift deze stukje bij beetje naar beneden, zodat rommel en aanslag uit de schoorsteen verdwijnen.

Schoorsteen vegen van beneden

Vroeger werd een schoorsteen eigenlijk altijd van boven geveegd. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat rookkanalen van beneden geveegd worden. Deze methode is voor de schoorsteenveger een stuk veiliger, want hij hoeft het dak niet meer op. Daarnaast is het vaak sneller dan van boven vegen, want een schoorsteenveger hoeft niet eerst allerlei ladders klaar te zetten. Kortom: reden genoeg om jouw schoorsteen van beneden te laten vegen. Helaas is dit lang niet altijd mogelijk. Waarom niet? Omdat de ingang van het rookkanaal goed toegankelijk moet zijn om deze van beneden te kunnen vegen. Als dit niet het geval is, moet jouw schoorsteen op de ‘ouderwetse’ manier geveegd worden.

Wat is de beste manier?

Als je contact opneemt met een schoorsteenveger, moet je vaak al doorgeven op welke manier je jouw schoorsteen wilt laten vegen. Daarom vraag jij je mogelijk af wat de beste manier is. Om dit te bepalen, raden wij jou aan naar je eigen situatie te kijken. Van beneden jouw schoorsteen laten vegen kan namelijk alleen als een schoorsteenveger makkelijk bij de ingang van het rookkanaal kan komen. Staat er een kachel voor die niet makkelijk verplaatst kan worden? Dan zit er niets anders op dan de schoorsteen van boven vegen. Twijfel je wat de beste keuze is? Laat een schoorsteenveger dan eens langskomen om de situatie te bekijken. Hij kan jou vervolgens vertellen of je de schoorsteen het beste van boven of beneden kunt vegen.

Dit artikel wordt u aangeboden door De Schoorsteen Brigade.  Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden