Foto: PR

Jouw standaard rolgordijnen zelf slim maken

  Partnerbijdrage

“Cut the cord” is een Engelse term voor mensen die afstappen van hun standaard televisie abonnement en overstappen naar digitale diensten. Als je een snelle internetverbinding in huis hebt dan kun je met diensten als Netflix, Spotify of YouTube zelf bepalen waar je naar kijkt en wanneer. Wist je dat het ook mogelijk is om de raamdecoratie te verlossen van kabels? Hoe je standaard rolgordijnen zelf slim kunt maken en waar je op moet letten lees je op deze pagina.

Weg met de koordjes!

Je hebt mooie rolgordijnen hangen maar die vervelende koordjes zijn je een doorn in het oog. Ze breken het strakke aanzicht van de raamdecoratie, daarnaast is het ook niet praktisch dat je iedere dag alle gordijnen in huis zelf moet openen of sluiten. Als de zon in de ochtend op de voorzijde van de woning staat en in de middag op de achterzijde, dan kom je in de avond thuis in een oven. Met slimme rolgordijnen in huis kun je met een druk op de knop jouw raambekleding bediene. Beter nog, je kunt een timer instellen of een lichtsensor koppelen zodat jouw gordijnen voortaan geheel automatisch openen en sluiten.

Ga ook voor elektrische raamdecoratie

De PoweredBlinds serie van Somfy biedt je alles wat je nodig hebt voor slimme rolgordijnen. In de webshop kies je het gewenste type raambekleding, de afmetingen, kleurstelling, accessoires en je bestelt hier direct jouw set. Met de montage instructies hang je alles op, via de app kun je de raamdecoratie in huis koppelen aan je favoriete home control systeem. Dat is prachtig natuurlijk, tenzij je onlangs de woning hebt verbouwd en nu met ‘domme’ rolgordijnen opgescheept zit die nog lang niet aan vervanging toe zijn. Gelukkig is er ook in dit geval een oplossing

Maak van standaard rolgordijnen elektrische raamdecoratie

Hetzelfde bedrijf Somfy verkoopt ook losse buismotoren voor diverse types raamdecoratie. Ook als je gordijnen koopt of hebt gekocht van een ander merk met elektrische bediening, dan is de kans groot dat er een Somfy RTS of io gemotoriseerde gordijnrails bij geleverd is. Deze producten zijn namelijk dè standaard in huisautomatisering. Als je rolgordijnen in huis hebt die nog werken met een standaard buis en koordjes, dan is het mogelijk om de buis te vervangen met een slimme versie. Je bent dus niet verplicht om een compleet nieuw set PoweredBlinds te kopen.

Hoe werken slimme gordijnen?

Gordijnen zijn niet slim, het is een lap stof dat voor het raam bungelt, daar hoef je als raamdecoratie geen studie voor te volgen. Met slimme gordijnen wordt bedoeld dat de handmatige bediening is vervangen met een elektrisch systeem. Er zijn mogelijkheden voor schuifgordijnen in combinatie met een standaard gordijnrails, het is ook mogelijk om rolgordijnen, jaloezieën of plisségordijnen te automatiseren. Met name voor rolgordijnen is het niet ingewikkeld om de raamdecoratie ‘slimmer’ te maken.

Uiteraard moet je de maat weten van de gordijnen, je kunt vervolgens een buismotor bestellen die geschikt is voor jouw huidige raamdecoratie. Er zijn verschillen in motoren afhankelijk van het gordijn en de toepassing. Zo moet je rekening houden met het gewicht van het materiaal. De buismotor moet krachtig genoeg zijn om de buis soepel op te rollen. Er zijn budget producten die meer problemen opleveren dan ze oplossen. Dan kun je nog onderscheid maken tussen een standaard motor of een fluisterstil model dat haast onhoorbaar is. Echt herrie maakt een goede motorbuis niet, op een slaapkamer of op korte afstand van de gebruiker kan een stille uitvoering zeker voordeel bieden.

Bediening van slimme rolgordijnen

Je hebt die oude gordijnen nu ‘slim’ gemaakt met een buismotor, wat nu? Bediening werkt standaard met een knop aan de wand (of op je nachtkastje) of met een afstandsbediening. Het is mogelijk om meerdere gordijnen in huis centraal te bedienen. Zo kun je instellen dat de gordijnen op de zuidzijde van de woning samen openen om acht uur terwijl ze op de noordzijde pas een uur later openen. Verder kun je nog kiezen voor bediening van alleen de raamdecoratie of de koppeling met een smart home.

Somfy heeft twee oplossingen; RTS en io-homecontrol. De RTS technologie is specifiek door dit merk ontwikkeld en werkt met de meeste Somfy producten waaronder naast gordijnen ook zonwering en garagedeuropeners. Het io-homecontrol protocol is een meer algemene standaard waar je bijvoorbeeld ook Hue lampen, Sonos luidsprekers of Velux jaloezieën aan kunt koppelen. En niet te vergeten jouw favoriete smart home assistent in de vorm van Siri, Alexa of Hey Google. Via een TaHoma smart hub kun je tientallen slimme apparaten koppelen om je hele woning te automatiseren. Als je begint met elektrische rolgordijnen is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Wordt het tijd om jouw ‘domme’ rolgordijnen een lesje te leren?

Dit artikel wordt u aangeboden door PoweredBlinds. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden