Afbeelding
Foto: PR

Het juiste beveiligingssysteem om inbrekers af te schrikken

Partnerbijdrage

Bij huisbeveiliging is de keten net zo sterk als de zwakste schakel. Neem bijvoorbeeld een alarmsysteem. Een systeem met een luid alarmsignaal om inbrekers af te schrikken klinkt goed, maar hoe weet het systeem wanneer er iemand voor de deur staat? Of bij het raam, in de tuin etc. Wat er mogelijk is met een beveiligingssysteem en hoe je zelf de perfecte oplossing in jouw situatie kiest lees je op deze pagina.

Alarmsysteem

Dit het begin, maar niet het einde. Het voornaamste kenmerk van een goed huisalarm is betrouwbaarheid. Wat doe je bijvoorbeeld als de stroom in huis uitvalt of een slimme inbreker de stroomkabel doorknipt? Het Somfy Home Alarm heeft bijvoorbeeld een backup accu ingebouwd zodat het systeem tot wel zes uur na stroomuitval blijft werken. Zo weet je zeker dat je nooit zonder alarmering zit. Het all-in-one systeem van hetzelfde merk heeft naast een accu ook een slot voor een geheugenkaart zodat beelden van de ingebouwde camera ook vastgelegd worden zonder internetverbinding. Er wordt dan via de (optionele) SIM kaart een tekstbericht gestuurd naar je telefoon als SMS.

Camera

Bij camerabeveiliging spreken we van een IP camera, dit zijn camera’s die verbinding maken met het internet. Zo kunnen beelden veilig worden opgeslagen in de cloud. Daarnaast kun je ze overal bekijken met je smartphone, een tablet of PC. Je moet dan wel op beide locaties beschikken over een internetverbinding. Met een gastnetwerk kun je ook mensen in de buurt een oogje in het zeil laten houden zonder privacy op te offeren.

Over privacy gesproken; zorg dat je een camera buiten alleen richt op je eigen terrein en probeer de openbare weg niet in beeld te brengen. Dit mag namelijk niet, daarnaast kunnen de beelden in dit geval niet gebruikt worden door de politie in een onderzoek. Binnen zijn er enkele camera’s die je niet alleen kunt uitschakelen met de meegeleverde app maar ook met een klepje op de camera. De Facebook smart hub bijvoorbeeld, maar dat apparaat is hier niet leverbaar. De Franse Somfy Indoor camera heeft een dergelijke ‘privacy shutter.’

Rookmelder

Dit is een apparaat dat niet altijd genoemd wordt als het om persoonlijke beveiliging gaat, terwijl de meeste gevaarlijke situaties juist in huis plaatsvinden. Rookmelders op iedere verdieping kan de veiligheid in huis enorm doen toenemen, als ze met elkaar communiceren werkt het nòg beter. Gaat de rookmelder af in de keuken, dan treedt de melder op de overloop of op zolder ook in werking. Dit werkt lokaal zonder internet, met een actieve wifi verbinding is het mogelijk om ook de verlichting in te schakelen of de gordijnen te openen.

Sirene buiten

Weer terug naar alarmering. Een alarmsysteem detecteert, een sirene buiten zorgt dat mogelijke indringers op de vlucht slaan en de omgeving verwittigd wordt. Stel deze gadget wel goed in, anders bestaat de kans dat het systeem om de haverklap in werking treedt. Naast boze buren zorgt een vals alarm er ook voor dat je een alarmsignaal na verloop van tijd niet meer serieus neemt.

Sirene binnen

In huis geldt hetzelfde als voor een sirene buiten met als voornaamste verschil dat je ditmaal de bewoners op de hoogte wilt stellen van onraad. Met een volume van 110 dB zal iedereen in huis de sirene duidelijk horen, deze waarde ligt binnen de wettelijk toegestane norm. Daarnaast kun je ook op je telefoon notificaties instellen als je een TaHoma smart home systeem in huis hebt.

Bewegingssensor

Een alarmsysteem heeft ogen en oren nodig. Die kunnen los van het basisstation overal in en rond de woning geplaatst worden. Dit kan een bewegingsmelder zijn of een onderbreking melder die je op een raam of deur kunt monteren. Deze kleine apparaatjes worden ook wel ‘key fobs’ genoemd, dit zijn haast onzichtbare strips die bij detectie een melding doorgeven aan het centrale systeem.

Andere aandachtspunten

Dit waren de voornaamste huisbeveiliging bouwblokken waarmee je iedere woning zeer goed mee kunt beveiligen. Er zijn nog meer mogelijkheden binnen een smart home systeem, toepassingen die ook binnen de context van beveiliging ingezet kunnen worden. Denk hierbij aan:

  • Elektrische raamdecoratie die automatisch opent als er rook is huis wordt gedetecteerd.
  • Verlichting in of buiten de woning die inschakelt zodra het alarmsysteem een beweging constateert.
  • Koppeling met de smartphones van alle gezinsleden zodat iedereen in huis of elders op de hoogte is van onraad.
  • Bediening met je stem via Siri, Alexa of Hey Google om een alarm in te schakelen of te deactiveren.

Een smart home is namelijk ook een ‘safe home’. Controleer bij aanschaf van een alarmsysteem of deze te koppelen is met andere apparaten in huis, ook van andere merken als dit mogelijk is.

Dit artikel wordt u aangeboden door Somfy. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant