Afbeelding

Wie redt het pontje?

Opinie

Velen waren op zondagmiddag 2 april naar de IJsseloevers gekomen om door middel van samenzang aandacht te vragen voor het voortbestaan van de pont tussen Brummen en Bronkhorst. Jan Bijvank had een speciale, toepasselijke tekst geschreven op ‘Het lied van de IJssel’. Op de pont speelde het harmonieorkest Nieuw Leven uit Steenderen en aan weerszijden van de rivier zongen, enthousiast ondersteund door het publiek, het zangkoor Steenrewalt en het shantykoor De IJsselboei.

De aanleiding voor de manifestatie was een protest tegen het voornemen van de provincie om de bijdrage aan het Gelders Verenfonds te stoppen. Dit fonds vult via subsidies exploitatietekorten van veerponten aan. Voor het veer tussen Brummen en Bronkhorst is er nog een extra reden om in actie te komen: de bejaarde pontbaas, Dirk Wijers, zoekt een opvolger. Dat is lastig, want zo iemand moet niet alleen bereid zijn lange dagen te maken, maar moet ook beschikken over de nodige financiële middelen om het schip aan te schaffen en het veerrecht over te nemen. 

De gemeenten Brummen en Bronckhorst zouden actief het voortouw kunnen nemen door zich bijvoorbeeld voor een aantal jaren garant te stellen voor de aflossing van een hypothecaire lening. Maar de gemeentebesturen bewijzen slechts lippendienst door te benadrukken dat de veerpont van groot toeristisch en economisch belang is maar dat de gemeente daar geen rol in heeft. 

Wilt u ook dat de pont tussen Brummen en Bronkhorst blijft varen? Stuur dan een e-mail voorzien van naam en woonplaats naar: leo.m.verhoef@gmail.com met de tekst: “De pont moet blijven, doe er wat aan!” De verzamelde mails worden dan aan de gemeenteraad aangeboden.

Leo Verhoef, Brummen

Shantykoor De IJsselboei zingt het (protest) Lied van de IJssel op de veerstoep in Brummen. Foto: Leo Verhoef

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant