Afbeelding

Zondagsrust

Opinie

Je kunt hier in het dorp op zondagen een kanon afschieten, wordt nogal eens gezegd. Met andere woorden: er is die dag geen kip op straat. Dat is geregeld waar, soms een beetje waar en soms – tijdens evenementen en op zonovergoten dagen vol toeristen – helemaal niet waar. Maar over het algemeen is de zondag in Hengelo en ook in de omliggende dorpen inderdaad veel rustiger dan pakweg een vrijdag of een zaterdag. De supermarkten zijn tegenwoordig geopend, maar het gros van de winkels is gesloten.

De zondagsrust is weer onderwerp van gesprek doordat amateurvoetbalclub SV Spakenburg de halve finale van het landelijke bekertoernooi heeft bereikt, een enorme stunt. De kans dat Spakenburg ook de finale haalt, is niet heel erg groot, want het speelt tegen PSV. Maar áls het gebeurt, dan ontstaat er een probleem. De bekerfinale staat namelijk gepland op een zondag. En Spakenburg speelt niet op zondag. De zondag is een rustdag, dan wordt er niet gevoetbald.

Hoezeer die zondagsrust in een aantal Nederlandse kerkdorpen nog in acht wordt genomen, ontdekte ik toen één van mijn vrienden een jaar of wat geleden tijdelijk in één van die dorpen woonde. Met een groep kameraden wilden we de plaatselijke kroeg bezoeken. Dat kon, maar wie nog geld wilde pinnen, moest dat wel voor middernacht doen. Daarna schoof er een hekwerk voor de pinautomaat, want dan was het zondag, rustdag, ook voor het bankpersoneel.

Ik vond het nogal ver gaan. Hier is het de gewoonste zaak van de wereld dat je op zondag kunt pinnen. Zoals het ook vanzelfsprekend is dat de snackbars, de restaurants en de kroegen open zijn. De supermarkten zijn daar nog niet zo lang geleden bij gekomen. Zelf maak ik daar niet of nauwelijks gebruik van, maar ik snap dat het voor heel wat mensen handig is. Zoals ik zelf op zondag graag naar de sportschool ga of tijdens een fietsronde neerstrijk op een terras. 

Kortom: de wereld staat hier op zondag zeker niet stil, maar raast net even wat minder hard voorbij. Het is anno 2023 een soort gulden middenweg. Het is een dag waarop je heel wat kunt ondernemen, zonder dat het gaat over deadlines en projectplannen. Het gaat op zondag over de familie, over dat ene geweldige feest, over de tussenstand bij Ajax, over hoe ver Max al is weggereden of over de vraag of het Pax al is gelukt om de weg naar boven in te slaan.

De gedachte dat de wereld om je heen ook even een tandje minder hard loopt, vind ik heerlijk. Even uitblazen en genieten van de mooie dingen in het leven om vervolgens met frisse moed weer aan een nieuwe week te kunnen beginnen. Het feit dat er dan op straat alleen maar fietsers, wandelaars en de nodige feestgangers te zien zijn, draagt daar mijns inziens alleen maar aan bij. Ik houd van de rust, ik houd van de zondag. Van mij mag het nog jaren zo blijven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden