Afbeelding

Het jaar 2022 is omgevlogen

Opinie

Het is aan het begin van 2023 bijna niet meer voor te stellen hoe anders het begin van 2022 eruit zag. Er waren nog steeds coronamaatregelen, maar buiten mochten activiteiten wel doorgaan. Daarom kon het jaar knallend starten, er was ondanks een verbod genoeg vuurwerk te zien. Het lukte weer om elke week een nieuwe krant te maken, ondanks dat grote bijeenkomsten de eerste tijd nog niet mochten. 

De maatregelen om binnen afstand te houden bleven namelijk voor grote groepen langer van kracht dan voor buiten. Daardoor kon ik in het begin van het jaar mee met de boerenkoolhike van scouting: negen kilometer aan de wandel met als beloning uiteraard de stamppot. En kon ik mee met een rondleiding door de nieuwe eigenaren in het oude stationsgebouw van Vorden.

Er kwam een verslag in Contact van wederom een digitale Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst, bekeken op de laptop thuis. Ook interviews moesten nog telefonisch worden afgenomen, zoals voor een artikel over flexwoningen en vrijwilligerswerk in Bronckhorst. 

Het voorjaar bracht niet alleen betere temperaturen, maar gelukkig ook meer ruimte voor ontmoetingen en evenementen. De sledehonden kwamen voor het eerst op ’t Zand in Hengelo in actie. De verkiezingsavond kon, voor de zekerheid toch nog wel zonder publiek, wel doorgaan in het gemeentehuis. Een schoolklas mocht bij biggetjes komen kijken en wie het wilde, genoot van de slipjachten. Bronckhorster Molens deden mee aan de wereldrecordpoging draaiende molens. 

Na twee jaar konden eindelijk de herdenkingen plaatsvinden met publiek, zoals de 4 mei-herdenkingen op verschillende plaatsen in de gemeente. Ook vreugde: bij een heuse lintjesregen ín het gemeentehuis van Bronckhorst, optochten zoals ‘vroeger’, met veel wagens, toneel en publiek. De werkgroep Kunst4daagse mocht echt aan de slag voor de veertiende editie, veel belangstellenden bezochten de open monumentendagen. Muziekverenigingen in de gemeente gaven met veel enthousiasme (kerst of nieuwjaar)concerten, een muzikale pubquiz of gingen op concours. Kinderen stonden op het podium bij hun playbackshow. 

Het jaar 2022 zat vol jubilea. Door de verdere versoepelingen konden die gelukkig ook weer worden gevierd. Er was bijvoorbeeld feest voor 10 jaar Van Aken Verbouw in Hengelo. Scouting Sweder van Voorst in Hummelo en Opvang Noach in Halle bestonden 20 jaar, Klein Hesselink Makelaars en Bomenbelang Bronckhorst 25 jaar. Toerclub Steenderen werd 40. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, de Zelhemse auto - en motorclub (Z.A.M.C.) en architect Friso Woudstra vierden hun 50-jarig en Oecumenische Vrouwen Groep in Vierakker, SV Sociï en V.V. Wolfersveen het 75-jarig jubileum. Omdat een fotograaf zijn 80ste verjaardag vierde, ging ik achter hem aan om hem in ‘het veld’ te fotograferen. Dat leverde verwonderende blikken op van omstanders. Ik was verder getuige van de laatste bijeenkomst van katholiek Vrouwennetwerk ZijActief Keijenborg, het 90-jarig jubileum ook nog. HCI mocht het 100-jarig bestaan eindelijk vieren, net als Basisschool Bekveld. Basisschool De Rank in Toldijk vierde het 150 jarig bestaan.

Vele liefhebbers kochten kaartjes voor concerten en festivals, het mocht weer. Zelf genoot ik van Barbara Pravi, The Eagles en de Zwarte Cross. Ook indruk maakte het afscheid van Henk Kelder tijdens het Høkersweekend in Zelhem-Wittebrink. We namen afscheid van dichter André van Alphen die zes jaar lang zorgde voor leuke en actuele gedichtjes in de krant. 

Een ouderwetse Koningsdag in Maastricht, het bezoek van Maxima aan Zevenaar, ik kon ze niet overslaan. Zat ikzelf begin van het jaar in de studio van Radio Ideaal, onze kat Sokkie was patiënt van de maand november bij De Graafschap Dierenartsen, vanwege zijn diabetes.

Onze krant had eveneens aandacht voor biodiversiteit, stikstof, duurzaamheid en klimaatveranderingen, maar de oorlog die uitbrak in Oekraïne vervaagde de vreugde die er was over de versoepelingen in ons land. Acties volgden, zoals kledinginzamelingen en benefietconcerten. De opbrengst van het Concert voor de Vrijheid bij Museum Smedekinck in Zelhem was voor Oekraïne. Mooi was het gesprek met vrijwilligers die zelf naar Oekraïne reden om spullen te brengen. Daarnaast werden in Bronckhorst opgevangen vluchtelingen met kerst verwend met een pakket en samenkomst.

Corona is nog steeds onderwerp van gesprek, nu samen met griep- en verkoudheidsklachten, maar mondkapjes worden nog zelden gezien. Het ‘gewone’ leven is nog niet helemaal terug, maar het nieuwe jaar biedt nieuwe kansen. Ik ga ervoor! 

Liesbeth Spaansen, redactiecoördinator Contact Bronckhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden